Maankäyttöjaosto, kokous 26.8.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 76 Suunnittelujohtajan lausunto Forus Oy:n Koski Tl:n Linturahkan aurinkovoimalahankkeen YVA-menettelyn tarpeesta

VSLDno-2024-309

Valmistelija

  • Timo Juvonen, erikoissuunnittelija, timo.juvonen@varsinais-suomi.fi

Perustelut

ELY-keskus on pyytänyt 14.6.2024 Varsinais-Suomen liiton lausuntoa Forus Oy:n Koski Tl:n Linturahkan aurinkovoimalahankkeen YVA-menettelyn tarpeesta 28.6.2024 mennessä. 

Varsinais-Suomen liitto on lausunut 20.5.2024 Forus Oy:n Koski Tl:n Linturahkan aurinkovoimalahankkeesta seuraavaa: 

Hankealueella ei ole yleis- eikä asemakaavoja. Maakuntakaavamerkintöinä hankealueella ovat M eli maa- ja metsätalousvaltainen alue, pohjavesialue ja historiallinen tie. Maa- ja metsätalousvaltaisella alueen suunnittelumääräyksenä on ”Olemassa olevien alueiden täydennykseksi ja laajennukseksi voidaan yksityiskohtaisemmassa suunnittelussa osoittaa pääasiallista käyttötarkoitusta kohtuuttomasti haittaamatta, sekä maisema- ja ympäristönäkökohdat huomioon ottaen mm. uutta pysyvää asumista ja, erityislainsäädännön ohjaamana, myös muita toimintoja.” Suunnittelumääräystä tulee noudattaa huomioiden erityisesti maisema- ja ympäristönäkökohdat.  

Pohjavesialueen suunnittelumääräyksenä on, että ”Suunnitelmissa ja toimenpiteissä alueella on otettava huomioon pohjaveden suojelu siten, että sen käyttömahdollisuuksia, laatua tai riittävyyttä ei vaaranneta. Vesiensuojeluviranomaisille on suunnittelu- ja rakentamistoimenpiteiden yhteydessä varattava mahdollisuus lausunnon antamiseen.”  

Kulttuurihistoriallisesti arvokkaan tien suunnittelumääräyksenä on, että ”Tien linjaukseen tai tasaukseen ei saa tehdä muutoksia ilman erityisiä kulttuurihistoriallisia tavoitteita. Suunnitelmista ja toimenpiteistä on pyydettävä museoviranomaisten lausunto.”  

Hanketoimija on laadituttanut kokonaisuutena varsin laadukkaan YVA-tarveselvitykseen sekä siihen liitteiksi hulevesi-, luonto- ja ilmastovaikutusten arvioimisen selvitykset. Niissä on silti joitakin puutteita myös maakuntakaavamerkintöjen valossa:  

Hulevesiselvityksessä vaikutukset pohjavesiin arvioidaan vähäisiksi. Mahdollisten, vaikka harvinaistenkin poikkeustilanteiden, kuten tulipalojen mahdollisia riskejä tulisi kuitenkin täsmentää maakuntakaavan suunnittelumääräyksen valossa. Vesitalouden kehittämiselle ei myöskään esitetä toimenpiteitä, vaikka siihen viitataan YVA-tarveselvitysraportissa. Turvemetsien ojituksen esitetään pysyvän pääosin ennallaan, jolloin maaperän khk-päästöt myös jatkuvat. Tätä aihepiiriä tulisi hieman tarkentaa suunnittelussa sekä vesistö- että ilmastovaikutusten kannalta. Hulevesivaikutuksissa voitaisiin tutkia tarkemmin myös biomassan eli puuston poistumisen kannalta suhteessa valumavesien muodostumiseen, käyttäytymiseen ja vedenlaatuun.   

Ilmastovaikutusten arviointi on erittäin asiallisesti ja ajantasaisesti tehty lukuun ottamatta hiilitasevertailun skenaarioiden laskentaoletuksia. Erityisen kiitoksen ansaitsevat realistiset vaikutusarviot maankäytön muutosten osalta eli metsän hakkuita ja maaperän muutoksia koskien. Silti selvityksen loppuosan ilmastohyötyjen ja -haittojen vertailulaskelmassa eli hiilitasevertailussa hankkeen tuomia mahdollisia vähennyksiä päästöihin on verrattu kolmeen kehitysskenaarioon, jotka eivät ole ajan tasalla suhteessa todennäköiseen kotimaisen sähköntuotannon päästökertoimeen arvioiduille vuosille. Selvityksen skenaarioista todennäköisinkin (2) olettaa, että kotimaisen sähköntuotannon keskimääräinen päästökerroin olisi 40 g co2ekv/1 kWh vasta vuonna 2027. Fingridin tilastoinnin mukaan vuositason keskiarvo oli tämä jo viime vuonna 2023. Linturahkan laskentaoletuksena on pidetty viimeisten 5 vuoden keskiarvoa, kun yleensä käytetään korkeintaan kolmen viime vuoden keskiarvoa.   

Vuonna 2023 tapahtui merkittävä muutos kotimaisessa sähköntuotannossa, kun Olkiluoto 3 ydinvoimala otettiin käyttöön samoin kuin runsaasti uutta tuulivoimaa, joten sitä edeltävät vuodet eivät ole enää vertailukelpoisia etenkään tulevaisuusprojektioissa. Hiilitaselaskelman skenaarioiden laskentaoletuksia tulisi päivittää ajantasaisemmiksi ennusteiksi voimalan tuotantokaudelle. Tuolloin voimalan tuottama aurinkosähkö ei todennäköisesti tule juurikaan korvaamaan enää fossiilista sähköä, vaan pikemminkin tuottamaan kokonaan uutta uusiutuvaa sähköä elinkaaren ilmastovaikutuksineen. Yhtä kaikki näilläkin skenaarioiden vanhentuneilla laskentaoletuksilla Linturahkan aurinkovoimalan kokonaisvaikutuksiksi saadaan se, että hanke tuottaa kokonaisuudessaan enemmän kasvihuonekaasupäästöjä kuin vähentää niitä. Katso liitteen 3 kuvio Hiilitaseselvityksen tulosten yhteenvedosta ja huomaa, että positiiviset luvut ovat päästöjä, negatiiviset luvut oletettuja päästövähennyksiä.  

Maisemavaikutukset arvioidaan vähäisiksi, koska hankealuetta ympäröi metsä. Sitä ei kuitenkaan huomioida, että metsä saatetaan kaataa eli se ei ole varmuudella pysyvä maisemoiva elementti. Historiallinen Huovintie on huomioitu asiallisesti 50 metrin suojavyöhykkeellä ja jatkossa tilannetta täsmennetään museoviranomaisten kanssa. Varsinaista maisemaselvitystä ei ole tehty, ja se olisi tarpeen näin suuressa hankkeessa, jolle osuu myös historiallinen Huovintie. Maisemaselvityksessä olisi hyvä pohtia myös lieventäviä suunnitteluratkaisuja maisemavaikutuksille.   

Linturahkan aurinkovoimahankkeen maisema- ja ympäristönäkökohdat olisi olennaista eritellä tarkkaan juuri tällä sijainnilla myös siksi, että hankeala on varsin suuri 186 ha ja se sijoittuu metsämaalle. Metsästä 44 ha on ojitettua turvekankaista suometsää. Maakuntakaavamerkintöjen vuoksi erityisesti pohjavesivaikutuksiin ja hankkeen maisemasuunnitteluun tulisi kiinnittää laadukasta huomiota.   

Näiden näkökohtien takia YVA-menettelyä pidetään tarpeellisena.   

Forus Oy ja Better Energy Group ovat 7.6.2024 päivittäneet YVA-tarveharkintapyyntöä ja suunnittelevat nyt yhteensä noin 91 hehtaarin alueelle aurinkovoimalahanketta Tl. Kosken kunnan alueelle, noin viisi kilometriä kunnan keskustasta pohjoiseen. Varsinaista aurinkovoimaloiden aluetta on noin 85 hehtaaria. Alkuperäisestä hankealueesta on poistettu Säärensuon ja Linturahkan alueet ja myös Säärensuon pohjavesialue rajataan hankkeen ulkopuolelle. 

Alustavan luontoselvityksen perusteella on tilattu tarkentavat luontoselvitykset, jossa kartoitetaan mm. pesimälinnusto, metso, pöllö, liito-orava, viitasammakko ja lepakot. Myös susireviirit ja vaikutusarvio niihin on sisällytetty päivitettyyn selvitykseen. Lopullinen selvitysraportti valmistuu lokakuussa 2024, ja se toimitetaan hankkeen luvituksen myöhemmässä vaiheessa. 

Hanketoimijan tarkoituksena on Ympyrkämäenrahkan turvemaalla nostaa vedenpintaa turvemaan hajoamisen päästöjen vähentämiseksi. Vettämisen päästövähennyksiä ei ole vielä huomioitu hiilitaselaskelmassa, koska vesienhallinta- ja rakennesuunnitelmat eivät ole vielä valmiita. 

 

Suunnittelujohtajan lausunto  

Varsinais-Suomen liitto antaa Forus Oy:n Pöytyän Saunojanrahkan aurinkovoimalahankkeen YVA-menettelyn soveltamistarpeesta seuraavan uuden lausunnon: 

Hankevastaavat ovat reagoineet saatuun lausuntopalautteeseen, ja ovat päivittäneet ja täydentäneet hankesuunnitelmaa ja YVA-tarveselvityksen tietoja.  

Keskeisiä muutoksia ovat hankealueen rajaaminen 91 hehtaariin sekä hankealueella olevan pohjavesialueen rajaaminen pois hankealueesta. Koska Linturahkan ja Säärensuon alueet jätetään pois, se rajaa myös keskiaikaiseen Huovientiehen kohdistuvia vaikutuksia. 

Alueelle kohdistuvien vaikutusten selvittämien lupaprosessien taustatiedoksi on esitetty tarveselvityksessä, ja tarkentuvat selvitykset mahdollistavat arvioida niitä vaikutuksia, jotka kohdistuvat luonto- ja kulttuuriarvoihin sekä vesistöihin.  

Erityisesti turvemaan vettämissuunnitelman ja -toteutuksen mukaan ottaminen on tärkeä toimi niin ilmasto- kun luontonäkökulmassa. 

Varsinais-Suomen liitto katsoo, että hankesuunnittelua voi jatkaa uudistetun ja alueeltaan rajatun suunnitelman mukaan ilman YVA-prosessia, jos vettämissuunnitelma otetaan aidosti mukaan toteutukseen sekä varmistetaan luonnonsuojeluviranomisilta metsäalueen luontoarvojen säilyminen. 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Heikki Saarento, suunnittelujohtaja, heikki.saarento@varsinais-suomi.fi

Maankäyttöjaosto merkitsee tiedoksi Varsinais-Suomen ELY-keskukselle Forus Oy:n Pöytyän Saunojanrahkan aurinkovoimalahankkeen YVA-menettelyn soveltamistarpeesta 28.6.2024 annetun suunnittelujohtajan lausunnon.

Päätös

Päätös ehdotuksen mukaisesti. 

Tiedoksi

Varsinais-Suomen ELY-keskus, ympäristö ja luonnonvarat -vastuualue.