Perustelut
Varsinais-Suomen ELY-keskus on pyytänyt 18.6.2024 lausuntoa 26.8.2024 mennessä YVA-lain mukaisen arviointimenettelyn soveltamistarpeesta Ilmatar Solar Development Oy:n Loimaan Onkijoenkulman aurinkovoiman tuotantohankkeessa.
Loimaan kaupunki on pyytänyt 4.8.2024 lausuntoa 31.8.2024 mennessä Onkijoenkulman aurinkovoiman suunnittelutarveratkaisuhakemuksesta.
Hanke sijoittuu Loimaan kaupungin Onkijoenkulman alueelle. Hankealue on pinta-alaltaan 174 ha, mistä suurin osa on peltoaluetta (153,2 ha) ja loput metsää (noin 20 ha). Hankkeessa tuotetun sähköenergian määrän on arvioitu olevan vuositasolla 151 GWh. Alueelle suunnitellaan sijoitettavan aurinkopaneelikenttien lisäksi huoltoteitä, tuotantolaitoksen sisäisiä keskijännitemuuntamoja ja -maakaapeleita sekä invertterejä. Alustavan suunnitelman mukaan hanke liitetään 33 kV:n maakaapelilla Metsämaan sähköasemaan hyödyntäen teiden varsia.
Liite: Loimaa Onkijoki YVA hankealue maakuntakaavoissa.
Suunnittelutarveratkaisun hakemuksessa hakija perustelee poikkeamiset säännöksistä seuraavasti:
Alueella on voimassa Loimaan keskeisten alueiden osayleiskaava. Ristiriita voimassa olevan Loimaan keskeisten alueiden osayleiskaavan kanssa on vähäinen, jolloin suunnittelutarveratkaisu on sopiva lupamenettely. Ristiriita on vähäinen hankkeen vieressä olevien maatalousalueiden kanssa: hankkeen vaikutus jää vähäiseksi, sillä maisemoinnilla voidaan vaikuttaa maisemaan. Hankkeella on vähäistä vaikutusta hankealueen keskivaiheen sekä pohjoisen osan am/s-alueisiin. Vaikutuksia am/s alueeseen voidaan myös vähentää maisemoinnein. Hankkeen toiminta on sopeutettavissa alueeseen, jolloin kulttuurihistoriallisia ominaispiirteitä ei vaaranneta. Suunnittelussa huomioidaan myös luonnonmonimuotoisuudelle tärkeät alueet niin, ettei niitä vaaranneta. Toiminnan katsotaan olevan Loimaan keskeisten alueiden osayleiskaavan MT ja M-1 alueiden mukaista. Laajemmat avoimet peltoalueet jäävät hankealueen ulkopuolelle. Lisäksi peltoalueilla sekä metsäsaarekkeiden tuntumassa on jo olemassa olevaa rakentamista sekä hankealueen poikki kulkee sähkölinja, jolloin peltoaukeat ovat jo osin rakennettuja.
Hanketoimijan tilaamassa suunnittelutarveratkaisun vaikutustarkastelussa on tehty seuraava yhteenveto ko. hankkeesta:
Onkijoenkulman aurinkovoimala ei aiheuta haittaa Loimaan kunnan asemakaavoitukselle, yleiskaavoitukselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle (MRL 137 §). Aurinkovoimala on yhteensovitettava muiden maankäytön toimintojen kanssa niin, että se ei haittaa yhdyskuntatekniikan kehittämistä, liikenneväylien toteuttamista tai kunnan palveluiden kehittämistä, eikä myöskään aiheuta haitallista yhdyskuntakehitystä (MRL 137 §).
Aurinkovoimala ei aiheuta merkittävää maisemahaittaa sen jäädessä paikalliseksi, eikä vaikeuta erityisten luonnon- tai kulttuuriympäristön arvojen säilyttämistä eikä virkistystarpeiden turvaamista (MRL 137 §).
Ehdotus
Esittelijä
-
Heikki Saarento, suunnittelujohtaja, heikki.saarento@varsinais-suomi.fi
Varsinais-Suomen liiton maankäyttöjaosto päättää antaa YVA-menettelyn soveltamistarpeesta sekä suunnittelutarveratkaisuhakemuksesta Loimaan Onkijoenkulman aurinkovoiman tuotantohankkeesta seuraavan lausunnon:
Hankealue on laaja, ja se kohdentuu pääosin hyvälaatuiselle ja ruoantuotantoon soveltuvalle peltoalueelle sekä osittain metsäalueelle.
Hankealue sijoittuu maakuntakaavassa maa- ja metsätalousvaltaiselle alueelle. Alueella on voimassa Loimaan keskeisten alueiden osayleiskaava.
Varsinais-Suomen maakuntakaavassa ja Loimaan keskeisten alueiden osayleiskaavassa hankealueen kohdalle on merkitty uusi 110 kV-korkeajännitesähkölinja sekä jo olemassa oleva voimajohto.
FCG:n tekemässä Onkijoenkulman aurinkoenergia-alueen suunnittelutarveharkinnan (mrl 137 §) mukaisessa vaikutustarkastelussa on tunnistettu näihin kaavoihin liittyvät merkinnät ja määräykset.
Varsinais-Suomen liitossa on tehty Kestävän energiahuollon tulevaisuus Varsinais-Suomessa selvitystä, josta on valmistunut osaraportti: Teollinen aurinkovoima. Onkijoenkulman hanke on tämän osaraportin perusteella metsään sijoittuvalta osaltaan soveltumatonta aurinkovoimalle, muu peltoalueelle suunniteltu osa jakautuu raportissa tunnistettuun kolmeen kategoriaan: huonosti soveltuvaan, mahdollisesti soveltuvaan, mutta ristiriitaiseen sekä mahdollisesti soveltuvaan alueeseen.
Hankkeesta on tehty varsin kattavat ja havainnolliset taustaselvitykset (maisema, hulevesi, hiilitase ja suunnittelutarveratkaisun vaikutusarviointi), joista saa kokonaiskuvan kyseessä olevasta hankkeesta.
Hiilitaselaskelmassa tarpeettomasti tehty vertailua fossiilisella polttoaineella tapahtuvaan sähkötuotannon päästöihin, koska kotimainen sähköntuotanto oli 94 % fossiilitonta jo vuonna 2023. Yhteenvedossa on mukana myös oikea vertailutaso, eli 2023 sähköntuotannon päästökerroin (noin 60 g CO2ekv/kWh). Tämän hetken Suomen sähkötuotannon keskiarvoisella päästökertoimella hankkeen päästöt ja hiilinielujen menetykset korvautuvat noin 28 vuoden kuluessa.
Hulevesiselvityksessä nostetaan esille hulevesien hallinnan tarve seuraavasti:
Alueella tarvitaan hulevesien hallintaa erityisesti rakentamisen aikaisen ja sen jälkeisen ajanjakson hulevesien hallintaan. Hulevedessä tapahtuu laadullista heikkenemistä rakentamisen takia ja erityisesti pintamaan uusimisen takia, mutta tilanne tasapainottuu ajan myötä. Suunniteltu maankäyttö ei aiheuta merkittäviä muutoksia hulevesivirtaamaan koko valuma-alueella, mutta syntyvät hulevedet olisivat kuitenkin suositeltavaa imeyttää syntypaikalla.
Päätöksenteossa tulee ottaa myös huomioon, että aurinkopaneelit tulevat aiheuttamaan tehdyn maisemaselvityksen mukaan paikallisia maisemavaikutuksia läheisimmälle asutukselle, sillä maiseman muutos on jatkuvaa, ja vaikuttaa arkimaiseman kokemiseen, ja mahdollisesti myös virkistyessä virkistysmaiseman kokemiseen.
Suunnittelutarveratkaisun perusteluissa mainitaan "maisemoinnilla voidaan vaikuttaa maisemaan", mutta varsinaisia maisemointiratkaisuja ei ole asiakirjoissa esitetty tai havainnollistettu.
Varsinais-Suomen liitto toteaa, että hankkeesta tehtyjen selvitysten perusteella voidaan peltoalueilla edetä suunnittelutarveratkaisulla ilman YVA-prosessia, kunhan tehtyjen selvitysten esittämät toimenpiteet (mm. suositeltavat hulevesien hallintamenetelmät) otetaan kokonaisuudessaan huomioon ja maisemointiratkaisut pohditaan ennen varsinaista päätösten tekoa.
Päätös
Päätös ehdotuksen mukaisesti.