Maankäyttöjaosto, kokous 26.8.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 77 Suunnittelujohtajan lausunto Helios Nordicin aurinkovoimahankkeesta Salon Särkisaloon

VSLDno-2024-334

Valmistelija

  • Kristina Karppi, erikoissuunnittelija, kristina.karppi@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Varsinais-Suomen ELY-keskus on pyytänyt Varsinais-Suomen liiton lausuntoa siitä, tulisiko YVA-lain mukaista arviointimenettelyä soveltaa Salon Särkisaloon suunniteltuun aurinkovoimalahankkeeseen. Hanketta kehittää Helios Nordic Energy Finland Oy. V-S liiton Lausunto on pyydetty 14.8.2024 mennessä, ja se annetaan suunnittelujohtajan lausuntona määräajan vuoksi.  

Helios Nordic Energy Finland Oy:n suunnittelee noin 115 hehtaarin laajuista aurinkovoimalaa Särkisalon alueelle Salossa. Hankealue on noin 30 km Salon kaupungin keskustasta lounaaseen ja noin 3 km Särkisalon saaristopitäjästä koilliseen. Lähimmillään hankeala on vain noin 300 metrin etäisyydellä Finnarinselän merenrannasta. Hankealueen pohjoispuolella kulkee Fingridin 110 kilovoltin sähkönsiirtolinja. Myös Carunan 110 kilovoltin linja kulkee hankealueen poikki kaakkois-luoteissuunnassa. Hanke liitetään toiseen näistä. Hanketoimija arvioi hankepinta-alan täsmentyvän myöhemmin enintään noin 90 hehtaariin. Hanketta pyritään työstämään suunnittelutarveratkaisun menettelyssä. 

Hankeala on enimmäkseen metsämaata, mutta sen tarkkaa määrää eikä osuutta kerrota. Hankealueella on myös peltoa. Hankealueen maaperä on monimuotoinen: se on osin moreenia, soraa, hiekkaa, savea sekä kalliomaatakin. 

Hankealueen välittömässä läheisyydessä on paljon asuinrakennuksia ja loma-asutusta mukaan lukien yksi kylä, mutta rakennusten tarkkaa määrää ei kerrota lausuntoaineistossa. Lähimmät rakennuksista sijoittuvat vain 50 metrin päähän paneelikentistä. 

Hankealueen välittömässä läheisyydessä on useita kiinteitä muinaisjäännöksiä sekä maakunnallisesti merkittävät rakennetun ympäristön kohteet Aisbölen kyläalue sekä Mondolan kantatila.  

Hankealueella ja sen välittömässä yhteydessä on myös useita arvokkaita luontokohteita, vaikkakaan ei varsinaisia suojelualueita. 

 

Suunnittelujohtaja Heikki Saarennon lausunto 

Vähäinen osa hankealueen eteläreunasta sijoittuu Särkisalon rantayleiskaavan (2003) maa- ja metsätalousalueelle (M, MU) sekä erillispientalojen (A) alueelle.  

Valtaosassa hankealuetta voimassa on vain maakuntakaava, jossa hankealue sijoittuu pääosin maa- ja metsätalousvaltaiselle alueelle, jolla on erityisiä matkailun ja virkistyksen kehittämistarpeita (MRV). Suunnittelumääräyksen mukaisesti alueelle voidaan sijoittaa muita toimintoja ympäristö- ja maisemanäkökohdat huomioiden. Hankealueella on myös suurjännitelinjojen, ohjeellisen ulkoilureitin sekä yhdystien merkinnät. Ohjeellinen ulkoilureitti halkoo hankkeen eteläisiä osia, ja hanke vaikeuttaa reitin toteuttamista. Lisäksi hankealueen välittömässä läheisyydessä ovat Aisbölen ja Mondolan merkittävien rakennetun ympäristön ryhmien merkinnät, kolme muinaisjäännösmerkintää (, joista yksi tosin jo on poistunut muinaisjäännösrekisteristä) sekä Särkelän retkeily- ja matkailutoimintojen alue. Viime mainittuja ei ole YVA-tarveselvityksessä tunnistettu maakuntakaavamerkintöinä hankealueen lähistöllä, kulttuuriarvojen kuvausten yhteydessä kuitenkin. Saaristomeren välittömässä läheisyydessä, osin kaltevalla ranta-alueella olennainen maakuntakaavamääräys on myös vesiensuojelua koskeva osa Luonnon arvojen ja varojen maakuntakaavan yleismääräyksestä: ”Koko maakuntakaava-alueella on yksityiskohtaisen maankäytön suunnittelun ja rakennustoimenpiteiden oltava vesiensuojelutavoitteita edistäviä. Vesiensuojelullisesti erityisen herkillä, kaltevilla, notkelmaisilla sekä eroosio- ja tulvaherkillä valuma-alueilla on maankäytön ja toimenpiteiden oltava vaikutuksiltaan sellaisia, joilla estetään tai vähennetään ravinteiden ja muiden haitallisten aineiden huuhtoutumista vesistöihin.” 

Varsinais-Suomen liiton omassa teollisen aurinkovoiman taustaselvityksessä ainoastaan osa, noin viidennes tästä hankealasta on tunnistettu teolliselle aurinkovoimalle mahdollisesti soveltuvaksi mutta ristiriitaiseksi alueeksi, mihin YVA-tarveselvityksessäkin on viitattu. V-S selvityksessä suurin osa tästä hankealasta on rajautunut pois ennen muuta siksi, että se on metsämaata. V-S liiton selvityksen suosituksen mukaisesti aurinkovoimaloita ei tulisi sijoittaa metsiin, koska tällöin hankkeiden elinkaaren kokonaisvaikutukset ilmastoon, ilmastonmuutokseen sopeutumiseen ja luonnon monimuotoisuuteen muodostuvat usein jopa kielteisiksi jos ne lasketaan asianmukaisesti. Lisäksi hankealan välittömässä läheisyydessä on sekä asutusta että kulttuurihistoriallisesti arvokkaita kohteita, joihin selvitys suosittelee jättämään tätä hanketta suurempia suojaetäisyyksiä.  

Vaikutusten arvioimisesta 

YVA-tarveselvityksen yhteydessä on teetetty hyvät luonto-, maisema- ja arkeologiset selvitykset. Niissä on osittain pohdittu myös vaikutuksia lieventäviä toimenpiteitä, joskin melko yleisluontoisesti. Vaikutuksia vähentäviä ja niitä lieventäviä toimenpiteitä ei ole yksilöity, eikä lausuntoaineistossa ole asemapiirroksen hahmotelmaa, josta esimerkiksi tarkempia mittoja tai maisemoivaa vihersuunnittelua voisi havaita. Vesistövaikutusten arvioimisella ja hulevesisuunnittelulla on hyvät tavoitteet, mutta siihen paneudutaan vasta myöhemmin. 

Maakuntakaavan kannalta merkittäviä vaikutuksia voi syntyä suhteessa kaavassa arvokkaiksi merkittyihin Aisbölen ja Mondolan kohteisiin sekä ohjeelliseen ulkoilureittiin, joka estyy nykyisessä suuntaa antavassa sijainnissaan. Reitin vaihtoehtoisia linjauksia lähistöllä ei ole hankkeen yhteydessä tutkittu. Hankeala sijaitsee maa- ja metsätalousvaltainen alueella, jolla on erityisiä matkailun ja virkistyksen kehittämistarpeita. Maakuntakaavamerkinnät rakennetun ympäristön kohteista ja ulkoilureitistä tulisikin huomioida tarkemmin: hankealaa tulisi sekä rajata pienemmäksi että maisemoida selvästi, jotta se ei tulisi lähelle Aisbölen tilaa. Ohjeellisen ulkoilureitin vaihtoehtoista linjausta lähistöllä tulee tutkia niin ikään. Suurempi etäisyys asutukseen ja loma-asutukseen olisi myös paikallaan maisemavaikutusten kannalta. Asutusta ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaita tiloja lähimmän hankeosan (C) maisemavaikutukset arvioidaan merkittäviksi myös lausuntoaineistossa: ”Maisemaselvityksen mukaan hankkeella [hankealalla C] on suuri tai erittäin suuri vaikutus hankealueen lähiympäristössä sijaitseviin Aisbölen ja Mondolan kantatilojen maakunnallisesti merkittäviin kulttuuriympäristöihin, paikalliseen viljelymaisemaan sekä asutukseen.” 

Ilmastovaikutukset on kuvailtu vain hyvin yleisluontoisesti YVA-tarveselvityksessä. Ne tulisi arvioida ja laskea tätä lausuntoaineistoa selvästi tarkemmin erityisesti siksi, että hanke sijoittuu pääosin metsämaalle. Vaikutukset puustoon on myös arvioitu osittain harhaanjohtavasti maisemaselvityksessä, kun esitetään että hakkuualoilla vaikutuksia ei olisi. Maankäyttö muuttuu kuitenkin talousmetsästä energiantuotantoon, joten metsänkasvu estyy voimalan elinkaaren aikana. Ilmastovaikutukset tulee laskea hankkeen kaikkien rakennusosien koko elinkaaren ajalta ja maankäytön muutosvaikutusten osalta eli huomioiden metsämaan pitkäaikainen muutos rakennetuksi alaksi. Potentiaalisia päästövähennyksiä ei saa verrata kokonaan fossiiliseen tuotantoon, kuten aineistossa on tehty, vaan tämänhetkiseen tai tulevaisuusprojisoituun kotimaiseen sähköntuotannon päästöjakaumaan, joka jo tällä hetkellä on 92% fossiilitonta. 

Aineistojen tarkkuudesta 

YVA-tarvehakemuksessa esitetyt teemakartat asutuksesta sekä luonto- ja kulttuuriarvoista ovat mittakaavaltaan liian karkeita. Asuin- ja lomarakennusten määrästä ei saa selvää, eikä luonto- ja kulttuuriarvojen kohteita pysty erottamaan riittävällä tarkkuudella koontikartassa – erillisliitteiden kohdekuvauksissa kylläkin. Kokoavien teemakarttojen tulisi olla tarkempia ja esitettyjen etäisyysvyöhykkeiden pienempiä, noin 100 metristä kilometriin.  

Yhteenveto 

Särkisalon aurinkovoimala on sijoitettu haastavalle alueelle pääosin metsään ja lähelle asutusta, merenrantaa sekä kulttuurin ja luonnon arvokohteita. Merkittäviä vaikutuksia voi syntyä sekä ympäristöön että maisemaan. Hankeala tulisi rajata tarkemmin kauemmaksi asutuksesta ja arvokohteista, ja vaikutuksia lieventävät toimenpiteet yksilöidä uskottavammin suunnitteluratkaisuina - myös ohjeellisen ulkoilureitin vaihtoehtoisen linjauksen osalta. Ilmasto- ja vesistövaikutukset tulee arvioida tarkemmin ja niitä lieventävät toimenpiteet kuvata. YVA-menettelyä pidetäänkin tarpeellisena juuri tässä ympäristön reunaehtojen kannalta haastavassa kohteessa. 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Heikki Saarento, suunnittelujohtaja, heikki.saarento@varsinais-suomi.fi

Maankäyttöjaosto merkitsee tiedoksi Varsinais-Suomen ELY-keskukselle Helios Nordic Energy Finland Oy:n Salon Särkisaloon suunnitellsta aurinkovoimalahankkeesta 8.8.2024 annetun suunnittelujohtajan lausunnon.

Päätös

Päätös ehdotuksen mukaisesti. 

Tiedoksi

Varsinais-Suomen ELY-keskus, ympäristö ja luonnonvarat -vastuualue.