Maankäyttöjaosto, kokous 26.8.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 75 Lausunto Kemiönsaaren kolmen aurinkovoimahankkeen YVA-menettelyn soveltamisen tarpeesta 

VSLDno-2024-333

Valmistelija

  • Kristina Karppi, erikoissuunnittelija, kristina.karppi@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Varsinais-Suomen ELY-keskus pyytää Varsinais-Suomen liiton lausuntoa siitä, tulisiko YVA-lain mukaista arviointimenettelyä soveltaa kolmeen Kemiönsaaren kuntaan suunniteltuun aurinkovoimalahankkeeseen. Hankkeita kehittää Kemiönsaaren Aurinkovoima Oy:n, joka kytkeytyy Fortum Renewables Oy:hyn. Varsinais-Suomen liiton Lausunto on pyydetty 5.8.2024 mennessä, ja se lähetettiin lomakauden aikataulun vuoksi alustavana asiantuntijanäkemyksenä 1.8. Sähköpostissa on ELY-keskukselle kerrottu, että Varsinais-Suomen liiton maankäyttöjaosto kokoontuu ja käsittelee asian kokouksessaan elokuun lopussa. 

Kemiönsaaren Aurinkovoima Oy (c/o Fortum Renewables Oy) suunnittelee kolmea aurinkovoimahanketta Kemiönsaaren Bomosseniin, Makilaan ja Påvalsbyhyn. Hankealueet sijaitsevat noin 0,4–2,5 kilometrin päässä Kemiönsaaren kunnan keskustaajamasta sen eri puolilla. Suurin osa hankealueista on peltoa. 

Hankkeiden keskeiset mitat: 

  nimellisteho pinta-ala maanpeite maanperä
Makila   28 MW   27 ha peltoa viljekäytössä savi
Bomossen   65 MW   69 ha peltoa viljelykäytössä pääosin savea
Påvalsby   30 MW   35 ha peltoa viljelykäytössä savi
Yhteensä   123 MW   131 ha    

 

Maaperän saven ominaisuuksista ei kerrota tarkemmin, mutta perustamistapavaihtoehtojen valossa rakennettavuus vaikuttaa kohtuulliselta aurinkovoimaloille. Aurinkopaneelien asentamiseen käytetään joko ruuviperustusta tai maanvaraista painovoimaista perustusta riippuen maaperän olosuhteista. Tarkempi maaperätutkimus tehdään myöhemmin. 

Kaikkien kolmen hankealueen lähistöllä on sekä asuinrakennuksia että loma-asuntoja, ja jotkin lähimmistä sijoittuvat vain 50 metrin etäisyydelle hankealueesta (katso liitekuvat). Maisema muuttuu paikallisesti, ja vaikutukset lähimpiin rakennuksiin voivat olla merkittäviä.  

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Heikki Saarento, suunnittelujohtaja, heikki.saarento@varsinais-suomi.fi

Varsinais-Suomen liiton maankäyttöjaosto antaa Varsinais-Suomen ELY-keskukselle Kemiönsaaren kolmen aurinkovoimahankkeen YVA-menettelyn soveltamisen tarpeesta seuraavan lausunnon.  

Hankealueilla on kuntakaavoja ainoastaan Bomossenin hankealueen kaakkoiskulmassa, jossa yleiskaavan merkinnät ovat maatalousalue sekä maa- ja metsätalousvaltainen alue ilman suunnittelumääräystä.   

Maakuntakaavassa kaikki kohteet ovat maa- ja metsätalousvaltaisella alueella, jolla on erityisiä matkailun ja virkistyksen kehittämistarpeita (MRV). Lisäksi ne ovat matkailun, retkeilyn ja virkistyksen kehittämisen kohdealueella. Hankeselvityksissä ko merkinnät on ilmeisesti vahingossa kuvattu kolmesti, vaikka voimassa olevien maakuntakaavamerkintöjen yhdistelmässä merkintöjä on vain kaksi. MRV-alueen ja kehittämisen kohdealueen suunnittelumääräyksissä ohjataan sekä ympäristö- että maisemanäkökohtien huomioimiseen. Kehittämisen kohdealueen suunnittelumääräyksen mukaan ”Suunnitelmien ja toimenpiteiden tulee olla pitkäjänteisiä, ympärivuotisia toimintoja ja elinkeinoja tukevia sekä alueiden ominaispiirteitä hyödyntäviä, ja niiden on edistettävä kehittämisen kohdealueen toimintoja ja saavutettavuutta ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävällä tavalla”. Bomossenissa hankealueen halki menee Mattkärr-Långdalenin ohjeellinen ulkoilureittimerkintä. Reitti kulkee olemassa olevaa Norrlångvikenintietä myöden ja on osa pyöräilyn rannikkoreittiä. Reitti pysyy avoimena ja vapaasti käytettävissä myös Bomossenin aurinkovoimahankkeen suunnitelmassa. Kaikkien kolmen hankealueen välittömässä läheisyydessä on lisäksi suurjännitelinjojen merkinnät. Kemiönsaarella Saaristomeren välittömässä läheisyydessä olennainen maakuntakaavamääräys on myös Luonnon arvojen ja varojen maakuntakaavan yleismääräyksen osa vesiensuojelusta: ”Koko maakuntakaava-alueella on yksityiskohtaisen maankäytön suunnittelun ja rakennustoimenpiteiden oltava vesiensuojelutavoitteita edistäviä. Vesiensuojelullisesti erityisen herkillä, kaltevilla, notkelmaisilla sekä eroosio- ja tulvaherkillä valuma-alueilla on maankäytön ja toimenpiteiden oltava vaikutuksiltaan sellaisia, joilla estetään tai vähennetään ravinteiden ja muiden haitallisten aineiden huuhtoutumista vesistöihin.” 

Kyseiset hankealueet ovat Varsinais-Suomen liiton omassa teollisen aurinkovoiman taustaselvityksessä pääosin mahdollisesti soveltuvilla alueilla sekä osittain mahdollisesti soveltuvilla, mutta ristiriitaisilla alueilla. Luokitus johtuu siitä, että kohdealat ovat peltomaita lähellä sähkön siirtoyhteyksiä, eikä aloilla tai niiden välittömässä yhteydessä ole merkittäviä luonto- tai kulttuuriarvoja. Ristiriitaisuus viittaa puolestaan siihen, että yhtenäisten, hyvätuottoisten peltoalojen vaalimisella on merkitystä ilmastonmuutokseen sopeutumisen kannalta pitkällä tähtäimellä. Lisäksi olennaista on se, miten hankkeiden yksityiskohtainen suunnittelu toteutetaan esimerkiksi perustamisen, liityntälinjojen, valumavesien ja maisemavaikutusten hallinnan kannalta. Kohteiden tarkentuvassa yksityiskohtaisessa suunnittelussa tulee kiinnittää maakuntakaavamääräysten mukaisesti erityistä huomiota ympäristö- ja maisemanäkökohtiin sekä kokonaisvaltaiseen kestävään kehitykseen. Toistaiseksi hankeasiakirjoissa ei vielä ole tavoitteita eikä kuvauksia ympäristö- ja maisemavaikutusten laadukkaasta hallinnasta esimerkiksi monimuotoisella kasvittamisella, maisemoimisella tai hajautetun hulevesien hallinnan rakenteilla. 

Vaikutusten arvioimisesta 

YVA-tarveselvitykset on tehty varhaisessa vaiheessa hankkeita, ja niissä todetaan, että tarkemmat maisema, luonto-, maaperä- ja vesistöselvitykset sekä ilmastovaikutusten arviolaskelmat tullaan tekemään myöhemmin. Tämä on myönteistä sinänsä, mutta selvitysten laatu ja tavoitteet jäävät toistaiseksi avoimiksi. Tuloksia sovellettaneen kuitenkin suunnitteluratkaisuihin. Varsinais-Suomen liitto toivoo, että tarkentuva suunnittelu olisi tavoitteellista siten että esimerkiksi maisema- ja vesistövaikutuksia muodostuisi mahdollisimman vähän ja niitä lievennettäisiin suunnitteluratkaisuilla. Ilmastolaskelmassa Varsinais-Suomen liitto kehottaa huomioimaan hankkeen kaikkien rakennusosien koko elinkaaren ilmastovaikutukset. Potentiaalisia päästövähennyksiä ei tulisi myöskään verrata kokonaan fossiiliseen sähköntuotantoon vaan tämänhetkiseen tai tulevaisuusprojisoituun kotimaisen sähköntuotannon päästöjakaumaan.  

Yhteisvaikutukset ovat tämän Kemiönsaaren aurinkovoima oy:n hankekolmikon haastavin osa yhdessä Kemiönsaaren keskusalueelle suunniteltujen kahden muun hanketoimijan IBV Finland Oy:n ja Ilmattaren suurten aurinkovoimahankkeiden kanssa. Yhdistelmäkartta kaikista Kemiönsaaren aurinkovoiman/Fortumin kolmesta hankealueesta sekä kahdesta muusta isosta hankkeesta saarella olisi ollut valaiseva YVA-tarveselvitysaineistossa. Tarveselvityksessä kokonaisuuteen viitattiin vain tekstinä, eikä näiden yhteisvaikutuksia juurikaan tunnistettu vaan ne arvioitiin vähäisiksi. Kolme suurta aurinkovoimahanketta ovat kuitenkin melko lähellä toisiaan ja Kemiönsaaren keskustaajamaa, noin viiden kilometrin säteellä siitä. Kaikki kolme hanketta ovat myös matkailun, retkeilyn ja virkistyksen kehittämisen kohdealueella maakuntakaavassa. Teollisen aurinkovoiman maisemavaikutukset ovat paikallisia, ja kyseisten hankkeiden myötä vaikutuksia keskittyy Kemiönsaaren keskialueille pääosin alaville peltoaloille. Paikalliset maisemavaikutukset kertautuvat väistämättä. Yhteisvaikutukset tulisikin arvioida vielä YVA-tarveselvityksiä tarkemmin ja havainnollisemmin. 

Yhteenveto 

Kemiönsaaren aurinkovoima oy:n hankekolmikko on yhteiseltä kokonaispinta-alaltaan suuri, 131 hehtaaria. Se on jaettu kuitenkin kolmeen erilliseen, eri paikoilla sijaitseviin kohtuullisen kokoisiin osiin. Hankeosat sijoittuvat viljelykäytössä oleville peltoaloille lähelle sähkön siirtoyhteyksiä. Nämä on tunnistettu teolliselle aurinkovoimalle mahdollisiksi, vaikkakin osin ristiriitaisiksi sijainneiksi myös Varsinais-Suomen liiton omassa teollisen aurinkovoiman selvityksessä. YVA-tarvemenettelyn soveltaminen ei välttämättä tuo lisäarvoa juuri tämän hankkeen reunaehtojen tarkempaan tutkimiseen, koska hanketoimija on esittänyt tekevänsä tarkemmat lisäselvitykset luonnosta, maisemasta, maaperästä, hulevesistä ja ilmastovaikutuksista muutoinkin.  

Varsinais-Suomen liitto katsoo, että selvitykset tulee tehdä huolellisesti. Lisäksi selvitysten tulosten tulee vaikuttavaa suunnitteluratkaisuihin etenkin kielteisiä maisema- ja vesistövaikutuksia lieventäen. Maakuntakaavamääräysten mukaisesti suunnittelussa tulee kiinnittää erityistä huomiota maisema- ja ympäristönäkökulmiin, vesiensuojeluun sekä kokonaisvaltaiseen kestävyyteen. Lisäksi tulee täsmentää yhteisvaikutusten arviointia kaikkien Kemiönsaarelle suunniteltujen suurten aurinkovoimahankkeiden kokonaisuuden näkökulmasta.  

 

Päätös

Päätös ehdotuksen mukaisesti. 

Tiedoksi

Lausunnon saaja, Varsinais-Suomen ELY-keskus, ympäristö ja luonnonvarat -vastuualue.