Maankäyttöjaosto, kokous 29.1.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 7 Lausunto Mynämäen keskustan asemakaavasta

VSLDno-2023-700

Valmistelija

  • Virpi Mamia, maakunta-arkkitehti, virpi.mamia@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Mynämäen kunta on pyytänyt lausuntoa Varsinais-Suomen liitolta Mynämäen keskustan asemakaavaehdotuksesta 2.2.2024 mennessä.  

Kaava-alue sijoittuu Mynämäen ydinkeskustaan, Pyhän Laurin kirkon länsipuolelle. 

Pyhä Laurin kirkko on valtakunnallisesti arvokas rakennettu kulttuuriympäristö, joka halitsee Mynämäen keskustan maisemaa. 

Kaavamuutoksen tavoitteena on mahdollistaa liike- ja toimistotilojen rakentaminen ja laajentaminen sekä sovittaa alueelle asumiseen sopivia tiloja. Kaavamuutoksessa tarkastellaan myös keskustaajaman torialue ja liikennejärjestelyt Mynämäen kirkon välittömässä läheisyydessä. Kaavamuutoksella mahdollistetaan suunnittelualueen nykyisen ajallisesti kerroksellisen rakennuskanan uudistaminen korvaavilla rakennuksilla. Asemakaavaehdotukseen Mynämäen keskustan keskeinen risteysalue on suunniteltu kiertoliittymäksi. 

Varsinais-Suomen liitto on antanut asemakaavamuutoksen luonnoksesta lausunnon toukokuussa 2023 sekä osallistunut tämän jälkeen asemakaavaehdotusta käsittelevään viranomaisneuvotteluun marraskuussa 2023. Liitto on kannanotoissaan huomauttanut ensisijaisesti alueen kulttuuriperintöarvojen huomioimisesta suunnittelussa. 

Mynämäen keskusta oli Viehkot taajamat -kehityshankkeen (2018-2019) toinen tapauskohde Varsinais-Suomesta. Hankkeessa kehitettiin menetelmää, jolla koottiin moniarvoisesti kulttuurihistoriallisesti merkittävän taajamamiljöön eriaikaisia arvoja yhteen Identiteettitarina-nimellä toimivaan digitaaliseen asiakirjaan. Mynämäen identiteettitarinassa on esitetty mm. Mynämäen keskustaajaman fyysisen ympäristön arvokartta. 

 

Lisätietoja: https://www.mynamaki.fi/asuminen-ja-ymparisto/kaavoitus-ja-paikkatieto/vireilla-olevat-kaavahankkeet/ 

Ehdotus

Esittelijä

  • Heikki Saarento, suunnittelujohtaja, heikki.saarento@varsinais-suomi.fi

Maankäyttöjaosto päättää antaa Mynämäen keskustan asemakaavaehdotuksesta seuraavan lausunnon: 

Varsinais-Suomen liitto kiittää Mynämäen kuntaa lausuntopyynnöstä ja luonnosvaiheen lausuntoon saadusta vastauksesta.  

Mynämäen keskustan asemakaavaa on kehitetty hyvässä yhteistyössä viranomaisten kanssa kaavaluonnoksesta ehdotukseen ja luonnosvaiheessa saatuun palautteeseen on kaavaehdotuksen suunnitelmassa reagoitu. Huolimatta tarkennuksista uudisrakentamista ohjaavissa kaavamääräyksissä on suunnitelma edelleen maisematilallisesti haastava taajaman arvomiljöölle. Suunnitelma on kehittynyt suuntaan, joka edellyttää herkkyyttä sen toteuttamisen ohjaamisessa: Kaavaluonnoksesta ehdotukseen on kaava-alueen rakennusoikeuden määrä merkittävästi lisääntynyt, mikä keskustaajaman maisemassa tarkoittaa mm. pysäköintiin varatun pinta-alan lisääntymistä puisto- ja istutusalueiden kustannuksella. Taajamaympäristön uudistuksen yksityiskohtien toteutuksessa on tarpeen edelleen muotoilla ympäristöä kaikkien kulkumuotojen ympäristönä, viihtyisänä ja vetovoimaisena myös jalankulkijan näkökulmasta, sekä paikan kulttuurihistoriallisia elementtejä huomioiden. 

Kaavaehdotuksessa suunniteltu kiertoliittymä Mynämäen keskustan keskeisimpään risteykseen voi hyvällä suunnittelulla toteutettuna olla Mynämäen kulttuurihistoriallisesti merkittävälle taajamamaisemalle etu, ja mahdollisuus sovittaa modernin keskustan kehittämistarpeet historialliseen arvoympäristöön. Kiertoliittymä liittymätyyppinä saattaa olla kuitenkin myös haaste arvoympäristölle, mikäli liittymä mitoitukseltaan ei istuisi ympäristöönsä ja näin pääsisi dominoimaan maisemaa liikenneympäristönä.  

Varsinais-Suomen liitto kiittää Mynämäen kuntaa hyvästä yhteistyöstä kaavan valmistelussa ja kehottaa uudistamaan arvoympäristöä maltillisesti ja yksityiskohtien hyvän suunnittelun harkituilla ratkaisuilla. Varsinais-Suomen liitto pitää edelleen tärkeänä, että Mynämäen keskustan keskeisiä osia kehitetään  

vaalien kulttuurihistoriallisesti merkittävää keskustaajaman miljöötä sekä tuetaan kunnan  

keskusalueiden kestävää kytkeytymistä asemanseutuun. 

 

 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Lausunnon saaja,  
Varsinais-Suomen ELY-keskus, ympäristö ja luonnonvarat -vastuualue.