Perustelut
ELY-keskus on pyytänyt 19.12.2023 Varsinais-Suomen liiton lausuntoa hankesuunnitelmasta ja sen YVA-lain mukaisesta vaikutusten arvioinnin tarpeesta 19.1.2024 mennessä.
Manninaron-Aliniitun-Isorahkan alue sijaitsee Pöytyän kunnassa noin puolitoista kilometriä itään Karinaisten kirkonkylästä ja noin neljä kilometriä kaakkoon Kyrön keskustaajamasta. Hankealueen läntiset osat ovat pääosin peltoja, joilla kasvatetaan kevätrypsiä, rehuohraa ja kauraa. Hankealueen itäosa taas on pääosin Isorahkan turvetuotantoaluetta, ja koillisessa on kapea kaistale turvepohjaista kitumetsää. Isorahkan turvetuotannolle on myönnetty ympäristölupa vuonna 2013.
Hankkeen tavoitteena on mahdollistaa teollisen mittakaavan aurinkoenergian tuotanto Pöytyän Saunojanrahkalla. Hankealueen 135 hehtaarin kokoisesta alueesta käytetään valtaosa aurinkovoimalalle. Hankkeen verkkoliitäntä rakennetaan olemassa olevaan 110 kV Lieto-Forssan Caruna Oy:n omistamaan siirtoverkkoon.
Maa- ja metsätalousmerkinnän ja suurjännitelinja osalta ohjaava maakuntakaava on luonnonarvojen ja -varojen vaihemaakuntakaava. Kaavan voimaantulopäivä 9/13/2021. Ampumaradan osalta voimassa oleva Loimaan seudun maakuntakaava, joka sai lainvoiman 31.10.2014.
Hankealueella ei ole yleis- tai asemakaavaa.
Hankkeen maankäyttöä varten laaditaan suunnittelutarveratkaisu, jonka aikana tullaan arvioimaan kaavassa osoitetun maankäytön ?? vaikutukset kasvillisuuteen, eläimistöön ja luontoarvoihin. Suunnittelutarveratkaisuhakemus jätetään Pöytyän kunnan käsittelyyn vuoden 2024 aikana.
Hanketta varten on tilattu rakennettavuusselvitys ja vesienjohtosuunnitelma Ramboll Finland Oy:ltä. Selvitykset pitävät sisällään maaperätutkimukset ja suositukset aurinkovoimalan perustusrakenteille, alueen topografiset ja maakerrosten skannaukset sekä maaperän lämmön- ja sähkönjohtavuusmittaukset. Kaikki selvitykset eivät ole vielä valmiit tämän raportin kirjoitusajankohtana, ja Forus Oyn mukaan ne tullaan esitellään tarkemmin rakennuslupavaiheessa.
Hanketta varten on tehty luontoselvitys Biologitoimisto Jari Venetvaara Ky:ltä. Luontoselvityksen yhteydessä kartoitettiin alueen luontoarvot, sisältäen eri eliöryhmät kuten kasvit, eläimet sekä linnut. Luontoselvitys on tarveselvityksen liitemateriaalina.
Hanketta varten on tehty arkeologinen inventointi Museoviraston arkeologisten kenttäpalveluiden toimesta. Raportti on tarveselvityksen liitemateriaalina.
Forus Oy on laatinut aurinkovoimahankkeelle hiilitaseselvityksen, jossa hankkeen vaikutuksia ilmaston lämpenemiseen on arvioitu. Hiilitaseselvityksessä on arvioitu hankkeen rakenteiden, maankäytön muutosten sekä tuotetun sähkön elinkaaren hiilidioksidiekvivalenttipäästöt ja -hyödyt.
Aurinkovoimalan hankealueelle on laadittu vesienjohtamissuunnitelma (Ramboll), jossa on kuvattu sekä tarkasteltu alueen ja siihen kytkeytyvien alueiden vesien hallinnan nykytilaa ja aurinkovoimalan aiheuttamia mahdollisia muutoksia vesien hallintaan. Vesienhallintasuunnitelmat tarkentuvat hankkeen edetessä.
Ehdotus
Esittelijä
-
Heikki Saarento, suunnittelujohtaja, heikki.saarento@varsinais-suomi.fi
Maankäyttöjaosto päättää antaa Forus Oy:n Pöytyän Saunojanrahkan aurinkovoimalahankkeen YVA-menettelyn soveltamistarpeesta seuraavan lausunnon:
Maakuntakaavan merkinnät ovat YVA-tarveselvityksessä kaavaotteessa oikein, mutta viitattu väärään maakuntakaavaan. Maa- ja metsätalousmerkinnän ja suurjännitelinjan osalta ohjaava maakuntakaava on luonnonarvojen ja -varojen vaihemaakuntakaava. Kaavan voimaantulopäivä 13.9.2021. Ampumaradan osalta voimassa oleva Loimaan seudun maakuntakaava, joka sai lainvoiman 31.10.2014. Maininta maakuntakaavan suurjännitelinjasta puuttuu maakuntakaavan tekstiosuudesta, mutta kaavaotteessa se on mukana.
Voimassa olevat maakuntakaavat ja niiden merkinnät on helpointa löytää Varsinais-Suomen liiton sivuilla olevasta karttapalvelusta: Varsinais-Suomen maakuntakaavayhdistelmä 2023 (https://varsinais-suomi.fi/suunnittelu/maakuntakaava/voimassa-oleva-maakuntakaava/varsinais-suomen-maakuntakaavayhdistelma/
Tarveselvityksen tekstissä viitataan suunnittelutarveratkaisun osata kaavoitukseen, jota ei kuitenkaan tässä prosessissa ollut tarkoitus tehdä. Tekstistä saa hieman harhaanjohtavan vaikutelman.
Vesienhallinnan osalta aurinkovoimalan rakennuksessa ja käytössä on tarkoitus hyödyntää mahdollisimman paljon olemassa olevia rakenteita kuten ojituksia, pintavalutuskenttiä ja valutusaltaita. Turvetuotantoalueen jäädessä edelleen kuvatuksi aurinkovoimalan tullessa, turvealue jää päästölähteeksi. Alue ei myöskään pääse kasvittumaan ja toimimaan luontaisena vedenpidättäjänä
Hiilitaseen arviossa on käytetty päästökertoimena markkinoiden keskiarvoa vuosilta 2016–2021, mikä on nykytilanteeseen selvästi liian korkea. Kerroin arvio aurinkosähkön päästövähennyksen todellista suuremmaksi. Laskelma on tärkeä päivittää tuoreemmalla päästökertoimella.
Varsinais-Suomen liitto katsoo, että tehdyistä taustaselvityksistä huolimatta, Saunojanrahkan aurinkovoimalahankkeelle on alueen laajan pinta-alan takia, sekä kokonaisvaikutusten arvioinnin varmistamiseksi, tarpeen tehdä YVA-lain mukainen vaikutusten arviointi.