Maankäyttöjaosto, kokous 29.1.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 5 Lausunto Someron Vilukselan suunnittelutarveratkaisuhakemuksesta aurinkovoimalan toteuttamiseksi 

VSLDno-2023-694

Valmistelija

  • Kristina Karppi, erikoissuunnittelija, kristina.karppi@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Ilmatar Solar Development Oy on toimittanut Someron kaupungille suunnittelutarveratkaisuhakemuksen aurinkovoimalahankkeesta Vilukselan alueelle. Someron kaupungin ympäristölautakunta pyytää Varsinais-Suomen liiton lausuntoa hakemuksesta 24.1.2024 mennessä. Lausunnon toimittamiselle on pyydetty ja saatu lisäaikaa maankäyttöjaoston tammikuun 2024 kokoukseen saakka.  

Viluksela sijaitsee Someron keskustaajamasta noin 15 km luoteeseen ja Koski TL:n keskustaajama on noin 5 km:n päässä. Hankealue on kooltaan 47,9 ha, ja se sijoittuu maatalouskäytössä olevalle peltomaalle. Maaperä on valtaosin savea. Voimalan tehokapasiteetti on noin 40 MWp. Aluetta ei toistaiseksi suunnitella aidattavan. Hankkeen liityntäjohto tullaan toteuttamaan maakaapelina isompien teiden varsia hyödyntäen. Liityntäpiste Lieto-Forssa välin korkeajänniteverkkoon ei ole vielä tiedossa. 

Asuinrakennuksia on yhteensä 6 kpl 200 metrin etäisyydellä hankealueesta, ja niistä kaksi on alle 100 metrin etäisyydellä voimalasta.

Ehdotus

Esittelijä

  • Heikki Saarento, suunnittelujohtaja, heikki.saarento@varsinais-suomi.fi

Maankäyttöjaosto päättää antaa aurinkovoimalan suunnittelutarveratkaisusta Someron Vilukselaan seuraavan lausunnon: 

Hankealueella ei ole yleis- eikä asemakaavoja. Maakuntakaavassa hankealue sijoittuu maa- ja metsätalousvaltaiselle alueelle. Lisäksi hankealue rajautuu eteläreunastaan välittömästi maakuntakaavassa osoitettuun Someron – Somerniemen Pitkäjärven ja Härkätien maakunnallisesti merkittävään kulttuurimaisema-alueeseen ilman suojaetäisyyttä. Maa- ja metsätalousvaltaisen alueen suunnittelumääräyksessä kehotetaan huomioimaan ympäristö- ja maisemanäkökohdat. Kulttuuriympäristön tai maiseman kannalta tärkeän alueen suunnittelumääräyksessä todetaan, että  
”Maisema-arvojen tulee olla lähtökohtana alueelle laadittaville suunnitelmille ja toimenpiteille. Suunnitelmien ja toimenpiteiden alueella tulee olla maiseman arvoja turvaavia ja edistäviä ja ottaa huomioon maiseman ja kulttuuriympäristön ominaispiirteet. Maisemaan vaikuttavien suunnitelmien ja hankkeiden (korkeiden rakennelmien) yhteydessä maisemavaikutukset tulee erikseen arvioida. Rakentamisen manneralueella tulee kohdistua aukeamien reunoille olemassa olevaan rakenteeseen tukeutuen ja edistää peltojen, niittyjen ja muiden avoimien maisematilojen säilymistä. Rakentamisen rannikolla ja saaristossa tulee olla alueen kulttuuriperintöön tukeutuvaa.” Myös Someron kunnan rakennusjärjestyksessä tähdennetään rakentamisen sovittamista maiseman ja ympäristön arvoihin. 

Hakemuksen liitteenä oleva aluekatsaus on monin osin erittäin hyvin ja tarkasti tehty. Siinä on kuitenkin muutamia keskeisiä puutteita ympäristö- ja maisemanäkökohtien huomioimisen kannalta. Maisemavaikutusten arvioimisen osalta hakemusaineistoa tulisi täydentää seuraavin osin: maisemavaikutuksiin vaikuttaa olennaisesti se, miten suuria paneelit ovat ja miten ne on kallistettu ja sijoiteltu – samoin kuin voimalan kaikkien muidenkin oheisrakenteiden tarkemmat ominaisuudet. Aitaamista ei alustavasti suunnitella, mutta turvallisuussyistä ne todennäköisesti kuitenkin vaaditaan pelastuslaitosten aurinkoenergian suunnitteluohjeeseen viitaten. Aineistossa ei ole asemapiirrosta, joka valottaisi rakenteiden sijoittelua tai tarkempia ominaisuuksia eikä myöskään mahdollista maisemointia. Maisemointiin ei viitata lainkaan. Toisin sanoen maisemavaikutusten arvioimiseksi voimalahankkeen ominaisuuksista tarvittaisiin tarkempia lähtötietoja jo suunnittelutarveratkaisun vaiheessa. Lisäksi, kun hanke rajautuu välittömästi maakunnallisesti arvokkaaseen maisema-alueeseen, tulisi maisemavaikutukset arvioida erikseen eli tämänhetkistä hakemusaineistoa tarkemmin maakuntakaavan suunnittelumääräyksen mukaisesti. Samalla tulisi arvioida sitä, pitäisikö hankealueen ja maisemallisesti arvokkaan alueen välille jättää jonkinlainen suojaetäisyys. Pohtia tulisi myös, tarvittaisiinko hankkeelle mahdollisesti maisemointia kielteisten vaikutusten välttämiseksi tai niiden lieventämiseksi. 

Suunnittelutarveratkaisun aineistoissa olisi hyvä olla myös karkea ilmastovaikutusten arviointi voimalan kaikkien rakennusosien koko elinkaaren ajalta. Päästötaselaskelmissa tulee vertailuarvoina viitata tämänhetkisiin kotimaisten sähkömarkkinoiden päästökertoimiin. Kotimainen tuotanto oli jo vuonna 2022 90-prosenttisesti fossiilitonta. Ilmasto- ja ympäristövaikutuksia syntyy tässä hankkeessa muun muassa siitä, että koska voimala sijoitetaan savimaalle, vaativat rakenteet melko järeää perustamistapaa. Perustamista ei aineistossa kuvata lainkaan. Valumavesien hallintaan viitataan aluetutkielmassa, mutta niitä ei ole vielä hahmoteltu. Myös niiden osalta tulisi aineistoja täydentää vielä suunnittelutarveratkaisun vaiheessa, sillä noin 50 hehtaarin voimalan vaikutukset valumavesiin ovat melko suuret läpäisemättömän pinnan määrän lisääntyessä. 

 

Päätös

Riitta Lehtinen (yhteisöjäävi; Someron kaupungin hallituksen jäsen) ilmoitti olevansa esteellinen eikä osallistunut asian käsittelyyn ja päätöksentekoon.

Ehdotus hyväksyttiin.