Maankäyttöjaosto, kokous 28.8.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 71 Lausunto Ahvenanmaan merituulivoima-alueiden Stormskär ja Väderskärin ympäristövaikutusten arvioinnista 

VSLDno-2023-408

Valmistelija

  • Kristina Karppi, erikoissuunnittelija, kristina.karppi@varsinais-suomi.fi
  • Timo Juvonen, erikoissuunnittelija, timo.juvonen@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Ahvenanmaan ympäristö- ja terveysvirasto pyytää 15.9. mennessä lausuntoa kuulemisasiakirjasta, joka koskee Stormskärin ja Väderskärin merituulivoimahankkeiden ympäristövaikutusten arvioimisen menettelyä. Alueet ovat Ahvenanmaan pohjoispuolella, sen aluevesillä, ja hankkeiden ympäristövaikutukset käsitellään ahvenanmaalaisten menettelyjen mukaisesti.  

Ilmatar Offshore Ab on hanketoimija, ja se järjesti kuulemisasiakirjasta myös informatiivisen yleisötilaisuuden Turussa 17.8. Ilmattaren vireillä olevat Stormskärin ja Väderskärin merituulivoima-alueet sijaitsevat Ahvenanmaan pohjoispuolella Ahvenanmaan aluevesillä. Yhtiöllä on vireillä myös kolmas hanke, Vågskär, välittömästi edellisten pohjoispuolella. Se sijoittuu kuitenkin talousvyöhykkeelle, joten sen hallintomenettelyihin sovelletaan suomalaisia talousvyöhykettä koskevia säädöksiä, eikä aluetta käsitellä tässä samassa yhteydessä. 

Stormskärin ja Vågskärin merituulivoima-alueet ovat varsin suuria:  

Stormskär 

  • Pinta-ala: 475 km2 
  • Voimaloita (myllyjä): 100 kpl x 20 MW 
  • Arvioitu teho: 2000 MW 
  • Vedensyvyys: 10-80 m 
  • Sisäinen kaapeliverkko enint. 386 km 

Väderskär 

  • Pinta-ala: 96 km2 
  • Voimaloita (myllyjä): 23 kpl x 20 MW 
  • Arvioitu teho: 460 MW 
  • Vedensyvyys: 5-50 m 
  • Sisäinen kaapeliverkko enint. 87 km 

Yksittäisten voimaloiden kokonaiskorkeus on noin 400 metriä. Roottorien (eli lapojen ja navan) halkaisija on enintään 326 metriä, ja niiden korkeus merenpinnan yläpuolella on noin 20-30 m. Voimaloiden väliset etäisyydet ovat noin 2 km. Voimala-alueet edellyttävät myös tehokkaita sähkönsiirtoyhteyksiä. Voimajohtojen suunniteltuja linjauksia esitellään kuulemisasiakirjassa vain Ahvenanmaan aluevesien osalta, ei siis mantereille saakka. 

Lausuttavana olevassa kuulemisasiakirjassa kuvataan hankkeen ydintiedot, sen arvioidut keskeisimmät ympäristövaikutukset sekä suunnitelma vaikutusten arvioimiseksi. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Heikki Saarento, suunnittelujohtaja, heikki.saarento@varsinais-suomi.fi

Kuulemisasiakirja Stormskärin ja Väderskärin tuulivoimala-alueiden ympäristövaikutusten arvioimisen menettelystä on kaikkiaan kattava ja järjestelmällinen. Siitä käy selvästi ilmi alueisiin sovellettavat ahvenanmaalaiset hallintomenettelyt, hankkeiden ydintiedot, niiden arvioidut keskeisimmät ympäristövaikutukset ja suunnitelma vaikutusten tutkimiseksi. Myös yhteisvaikutuksia suhteessa muihin tuulivoimahankkeisiin Selkämerellä käsitellään hieman. 

Stormskärin ja Väderskärin tuulivoima-alueet ovat merialuesuunittelun mukaisia: ne sijaitsevat Ahvenanmaan 2021 voimaan astuneen merialuesuunnitelman mahdollisilla tuulivoimatuotannon alueilla. Alueet ovat aivan Ahvenanmaan merialuesuunnitelman pohjoiskulmassa. Ne rajautuvat merenkulun ja kalastuksen aktiivisiin alueisiin Suomen merialuesuunnitelmassa 2030, mikä tulee ottaa huolella huomioon hankkeiden tarkentuvassa suunnittelussa.  

Siirtoyhteyksistä käsitellään kuulemisasiakirjassa ainoastaan Ahvenanmaan aluevesillä olevat osuudet, koska kuulemisasiakirja on ahvenanmaalaisen YVA-menettelyn mukainen. Asiaa täsmennetään kuulemisasiakirjassa seuraavasti (15.1): ”Ilmatar Offshore suunnittelee useamman tuulivoimapuiston kehittämistä Selkämereen ja siirtokaapeleiden yhteensovittaminen voi tulla ajankohtaiseksi. Tällä hetkellä on epäselvää, miten kaapelointi tehdään. Ei ole vielä mahdollista arvioida kaapeloinnin sijaintia ja vaikutuksia. Tulevassa YVA:ssa Ahvenanmaan aluevesien ulkopuolelle sijoittuvia siirtokaapeleita käsitellään siksi oheistoimintana. Tämä tarkoittaa sitä, että Suomen tai Ruotsin siirtokaapelia käsitellään erillisessä arvioinnissa kunkin maan säännösten mukaisesti ja että tuulivoimapuiston arviointiselostukseen sisällytetään ainoastaan alustava vaikutusten arviointi.”  

Vaikka juuri tämä lausuttavana oleva kuulemisasiakirja koskeekin vain Ahvenanmaan aluevesiä ja erillisten, rinnakkaisten hallinnollisten menettelyjen haasteet ymmärretään, olisi silti suotavaa, että kuulemisasiakirjassa tuotaisiin esille mahdollisimman paljon myös siirtoyhteyksiin liittyviä tämänhetkisiä tietoja ja suunnitteluvaihtoehtoja mantereille asti. Kyseisten suurten tuulivoimahankkeiden ympäristö- ja muut vaikutukset ulottuvat tosiasiallisesti kuitenkin Ahvenanmaan aluevesien ulkopuolelle, siirtoyhteyksien myötä mahdollisesti myös Varsinais-Suomen maa- ja merialueille. Kuulemisasiakirjaan pyydetään lisäämään viitteellinen karttakuva myös mantereille asti ulottuvista tämänhetkisistä siirtoyhteyksien vaihtoehdoista kuvan 5 yhteyteen. Muutoin olennainen taustoitus ja naapurimaakuntiin ylettyvät vaikutukset jäävät vajaasti esitetyiksi, vaikka ne tullaankin käsittelemään vielä erikseen omissa YVA-menettelyissään. Lisäksi hankkeiden yleisötilaisuudessa 17.8. esitettiin havainnollinen dia koskien yhteisvaikutuksia. Dian teemakartalla kuvattiin muut Selkämerellä vireillä olevat merituulivoima-alueet. Teemakartta olisi hyvä lisätä myös kuulemisasiakirjaan yhteisvaikutusten lukuun. 

Varsinais-Suomen liiton maankäyttöjaosto katsoo, että kuulemisasiakirja Stormskärin ja Väderskärin ympäristövaikutusten arvioimisen menettelyistä on kokonaisuudessaan asianmukainen. Mantereille asti ulottuvista sähkönsiirtoyhteyksistä pyydetään lisäämään vielä tämänhetkistä taustatietoa suunnitteluvaihtoehdoista, myös karttakuvana, vaikka tieto onkin vasta alustavaa.  

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

 

Esko Kiviranta saapui kokoustilaan kello 8:28.