Maankäyttöjaosto, kokous 28.8.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 74 Suunnittelujohtajan lausunto Ajurinkadun asemakaavanmuutosluonnoksesta

VSLDno-2023-410

Valmistelija

  • Virpi Mamia, maakunta-arkkitehti, virpi.mamia@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Turun kaupungin kaavoitus on lähettänyt Varsinais-Suomen liittoon tiedoksi asemakaavanmuutosluonnoksen, joka on laadittu VI kaupunginosan korttelin 19 tonteille 5, 6 ja 7 ja VII kaupunginosan korttelin 31 tontille 20, osoitteina Ratapihankatu, Läntinen Pitkäkatu ja Ajurinkatu. Kaavan työnimi on Ajurinkatu. 

Varsinais-Suomen liitto haluaa muistuttaa Turun kaupunkia asemakaava-alueen sijainnista seudullisesti ja maakunnallisesti merkittävällä paikalla. Liitto toteaa, että Varsinais-Suomen keskuskaupungin päärautatieaseman ja tulevan matkakeskuksen välistä kaupunkiympäristömuutosta tulisi suunnitella johdonmukaisesti kokonaisuutena osallisia riittävästi tiedottaen ja lähiympäristön rakennusperintöarvoja kaupungin erityispiirteinä vaalien. Alueelle laadittavat asemakaavat on hyvä laatia laajaa kuulemiskäytäntöä noudattaen jo kaavoituksen luonnosvaiheessa sekä kaava-alueen toiminnallisen sijainnin että ympäristön kulttuurihistoriallisten arvojen vuoksi.  

Nyt asemakaavaluonnoksesta Varsinais-Suomen liittoon tullut tiedonanto herättää epätietoisuutta käynnissä olevan kaavoituksen vaiheesta maankäyttöjaoston lausunnon suhteen. Kaavaluonnosmateriaalissa ei ole mukana suunnitelmaa taustoittavaa selostusta, asemakaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelmassa kaavan luonnosvaiheesta lukee seuraavaa: ”Tarvittaessa valmistellaan kaavaluonnos kaupunkiympäristölautakunnan hyväksyttäväksi.” Kaupungin näin keskeisellä sijainnilla tapahtuva merkittävä kaupunkikuvallinen muutos ansaitsee laajasti osallistavaa kaavavalmistelua riittävän varhaisessa vaiheessa. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Heikki Saarento, suunnittelujohtaja, heikki.saarento@varsinais-suomi.fi

Maankäyttöjaosto merkitsee tiedoksi 30.6.2023 Turun kaupungille lähetetyn suunnittelujohtajan lausunnon Ajurinkadun asemakaavamuutosluonnoksesta.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.