Maankäyttöjaosto, kokous 28.8.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 69 Lausunto ympäristöministeriön tuulivoimaoppaan päivityksestä

VSLDno-2023-432

Valmistelija

  • Kristina Karppi, erikoissuunnittelija, kristina.karppi@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Ympäristöministeriö pyytää kommenttia Tuulivoimarakentamisen suunnittelu -oppaan uuden päivityksen luonnoksesta (liite). Opas on julkaistu alun perin vuonna 2016. 

Opasta on päivitetty muun muassa vuonna 2017 uudistetun ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun lain sekä 1.6.2023 voimaan tulleen uuden luonnonsuojelulain johdosta. Oppaaseen on lisätty merituulivoimaa käsittelevä luku. Myös tuulivoiman välkettä ja vaikutusten arviointia käsitteleviä osioita on täydennetty. Lisäksi oppaaseen on lisätty korkeimman hallinto-oikeuden päätöksiä. Päivityksessä on noudatettu vuoden 2016 tuulivoimarakentamisen oppaan rakennetta ja käsittelytarkkuutta. Oppaassa ei ole vielä huomioitu uutta rakentamislakia, joka tulee voimaan 1.1.2025, vaan opas on päivitetty voimassa olevan maankäyttö- ja rakennuslain säännösten mukaisesti. Opas on tarkoitus päivittää vastaamaan uutta rakentamislakia sekä maankäyttö- ja rakennuslain nimikkeen muuttumista myöhemmin. Päivitetty opas viimeistellään ja julkaistaan kommenttikierroksen jälkeen. 

Varsinais-Suomessa tuulivoimavaihemaakuntakaava on tullut voimaan 2014, ja ainakin sen taustaselvitykset tulee päivittää: voimaloiden koot ja tehokkuudet ovat kasvaneet huomattavasti sitten TVVK:n taustaselvitysten tekemisen vuosina 2010-2011. Tuolloin erittelyt tehtiin voimaloiden kokonaiskorkeudelle 150 metriä, ja nykyään ne ovat liki kaksinkertaisia, noin 300 m. Etenkin maisemavaikutukset ovat kasvaneet. Tuulivoimatuotannon taloudellinen kannattavuus on lisäksi aivan toista luokkaa kuin 2010-luvun alussa. Varsinais-Suomen liitossa päivitetään maatuulivoiman taustaselvitys sijaintipohjaisena erittelynä vuodenvaihteesta 2023-2024 alkaen. Erittely on osa energiahuollon tulevan kehityksen ja sijoittumisen taustaselvitystä Varsinais-Suomessa, ja sen tekemistä varten on saatu rahoitus vihreän siirtymän investointihankkeiden hausta ympäristöministeriöstä. Sijaintipohjaisen selvityksen myötä pohditaan myös sitä, tuleeko tuulivoima-alueiden maakuntakaavamerkintöjä päivittää. Työn aikana seurataan valtakunnallisten ohjeistusten kehittymistä, ja ympäristöministeriön opas on niistä keskeisimpiä. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Heikki Saarento, suunnittelujohtaja, heikki.saarento@varsinais-suomi.fi

Maankäyttöjaosto päättää antaa ympäristöministeriön Tuulivoimarakentamisen suunnittelu -oppaan päivityksen luonnoksesta seuraavan lausunnon. 

Ympäristöministeriön Tuulivoimarakentamisen suunnittelu -oppaan päivitys on kokonaisuudessaan asianmukainen ja ajankohtainen. Kansallisen oppaan päivitys on tehty oikeaan aikaan, kun koko maassa ja Varsinais-Suomessakin on vireillä useita tuulivoimahankkeita. Tarve yhtenäisille menettelyille on ilmeinen. Tuulivoimateknologia sekä sähkömarkkinoiden tilanne on muuttunut huomattavasti sitten alkuperäispainoksen julkaisuvuoden 2016 – samoin kuin laajat toimintaympäristön kehät etenkin Ukrainan sodan ja ilmastonmuutoksen myötä.  

Erityisen hyvinä pidettiin opasluonnoksen kappaleita, joissa käsitellään tuulivoimaloiden vaikutuksia luonnon monimuotoisuuteen sekä useiden hankkeiden yhteisvaikutuksia. Myönteistä on myös se, että merituulivoimaa on käsitelty uutena asiakokonaisuutena. Joitakin kysymyksiä sekä täsmennyspyyntöjä luonnos herätti kuitenkin: 

  • teollista tuulivoimaa ei määritellä selvästi tekstissä eikä sanastossa, vaikka kokoluokkaa kuvataan sivuilla 15-16. Määritelmän tulisi olla ainakin sanastossa. 

  • uuden rakentamislain huomioimista olisi toivottu jo tähän päivitykseen, vaikka se kerrotaankin huomioitavan myöhemmin ja vaikka laki astuukin voimaan vasta vuoden 2025 alussa.  

  • kuntien yhteisen yleiskaavan osalta maakuntakaavan ohjausvaikutus on hiukan epäselvä (s. 26): poikkeaminen ”perustellusta syystä” ja kuvaus ”sopeutuu maakuntakaavan kokonaisuuteen ja on soveltuvin osin maakuntakaavan sisältövaatimusten mukainen”. Nämä kirjaukset tuulivoimaoppaan luonnokseen tulevat suoraan mrl § 48:sta, joten kritiikki ei kohdistu opasluonnokseen sinänsä, vaikka siinäkin toki asiaa olisi voinut pohtia. Kirjaukset ovat höllempiä kuin vastaavat koskien maakuntakaavan ohjausvaikutusta (yhden) kunnan yleiskaavaan tai osayleiskaavan, ja niitä soisikin tarkastettavan, kun/jos alueidenkäytön lakia ryhdytään päivittämään.  

Varsinais-Suomen liiton maankäyttöjaosto toteaa, että Tuulivoimarakentamisen suunnittelu -oppaan luonnos on kokonaisuudessaan hyvä, tarpeellinen ja ajanmukainen. Oppaan viimeistelyssä toivotaan kiinnitettävän huomioita teollisen tuulivoiman käsitteen määrittelyyn, uuden rakentamislain huomioimiseen sekä maakuntakaavan ohjausvaikutukseen eri tilanteissa. Maakuntakaavassa on voitu osoittaa kaikki mahdolliset tai vain tuulivoimatuotantoon parhaiten soveltuvat alueet, jolloin myös lähtökohdat tuulivoima-alueiden yleiskaavoitukselle ovat erilaisia. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.