Maankäyttöjaosto, kokous 28.8.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 72 Lausunto Kustavin Kipinän ranta-asemakaavasta 

VSLDno-2023-409

Valmistelija

  • Heikki Saarento, suunnittelujohtaja, heikki.saarento@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Kustavin kunta on 16.6.2023 päivätyllä viestillään pyytänyt Varsinais-Suomen liiton lausuntoa Kipinän ranta-asemakaavaluonnoksesta. Lausunto on pyydetty toimittamaan 19.7.2023 mennessä. Lausunnolle on liiton kokousaikataulujen perusteella myönnetty lisäaikaa 31.8.2023 asti. 

Kipinän ranta-asemakaava koskee osaa kiinteistöstä 304-425-1-134. Ranta-asemakaavalla muodostuvat ranta-asemakaavan korttelit 1-4 sekä maatalous-, venevalkama- ja katu/tiealueet.  

Suunnittelualue on 10,13 hehtaaria ja käsittää koko Koivulan tilan, jolla sijaitsee Kipinän matkailukiinteistön lisäksi sen omistajien käytössä oleva vanha asuntotila. Kaava-alue on pääasiassa metsää. Tilan itäosassa on myös noin 1,5 hehtaarin suuruinen viljelty pelto, joka liittyy suurempaan peltokokonaisuuteen. Alueen korkeusasema on noin 0 - 15 metriä merenpinnasta. Matkaa Kustavin keskustaan on noin 8 km. 

Ranta-asemakaavan tavoitteena on mahdollistaa Kipinän kiinteistön kehittäminen matkailupalvelukeskuksena ja mahdollistaa monipuolisempi liiketoiminta alunperin kurssikeskukseksi rakennetussa kiinteistössä. Tavoitteena on myös mahdollistaa majoitustilojen rakentaminen Kipinän välittömään läheisyyteen. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Heikki Saarento, suunnittelujohtaja, heikki.saarento@varsinais-suomi.fi

Varsinais-Suomen liiton maankäyttöjaosto päättää antaa Kustavin Kipinän ranta-asemakaavaluonnoksesta seuraavan lausunnon.  

Kaava-alueella ei ole voimassa oikeusvaikutteista yleiskaavaa. Asemakaavoitusta ohjaa maakuntakaava. Kaavaselostuksessa todetaan virheellisesti, ettei maakuntakaavassa ole alueelle kohdistuvia merkintöjä. Tieto tulee korjata. 

Voimassa olevassa maakuntakaavassa alue on maa- ja metsätalousvaltaista aluetta, jolla on erityisiä matkailun ja virkistyksen kehittämistarpeita (MRV): Alueita voidaan osoittaa maa- ja metsätalouden lisäksi loma-asumiseen ja matkailutoiminnoille. Alueita voidaan käyttää myös harkitusti haja-asutusluonteiseen pysyvään asutukseen. Aluetta koskee suunnittelumääräys: Olemassa olevien alueiden täydennykseksi ja laajennukseksi voidaan yksityiskohtaisemmassa suunnittelussa osoittaa pääasiallista käyttötarkoitusta kohtuuttomasti haittaamatta loma-asutusta, matkailua ja virkistyskäyttöä palvelevia toimintoja, sekä maisema- ja ympäristönäkökohdat huomioon ottaen mm. uutta pysyvää asumista ja, erityislainsäädännön ohjaamana, myös muita toimintoja.  

Kaava-alue kuuluu matkailun, retkeilyn ja virkistyksen kehittämisen kohde-alueeseen (Saariston rengastien kehittämisperiaatemerkintä), jota koskee suunnittelumääräys: Suunnitelmien ja toimenpiteiden tulee olla pitkäjänteisiä̈, ympärivuotisia toimintoja ja elinkeinoja tukevia sekä̈ alueiden ominaispiirteitä̈ hyödyntäviä̈, ja niiden on edistettävä̈ kehittämisen kohdealueen toimintoja ja saavutettavuutta ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävällä̈ tavalla. Kasnäs-Teijon, Velhonveden ja Saariston rengastien ja muilla vastaavilla kehittämisen kohdealueilla tulee kehittää̈ vetovoimaisia ja turvallisia pyöräilyn ja kävelyn edellytyksiä̈. 

Lisäksi kaava-alue kuuluu loma-asutuksen mitoitusvyöhykkeeseen 2: Kullekin osa-alueelle voidaan osoittaa vyöhyketunnuksen yhteydessä osoitettu määrä rakennuspaikkoja rantakilometriä kohden. Rakentamattomaksi jäävä rannan määrä ei saa alittaa aluetunnuksen yhteydessä osoitettua prosenttiosuutta kokonaisrantaviivasta. Lopullinen rakennuspaikkojen lukumäärä̈ määräytyy yksityiskohtaisemmassa kaavassa rannan laatuun ja rakennettavuuteen liittyvien ominaisuuksien perusteella. Vyöhykkeen 2 mitoitus on 2 lay/km, vapaan rannan osuus 40 %. Maakuntakaavan loma-asutuksen mitoitusta ei Kipinän asemakaavan tapauksessa tule soveltaa, koska kaava ei ole luonteeltaan eikä rajaukseltaan loma-asumisen rantarakentamista ohjaava ranta-asemakaava. 

Kustavin Kipinän asemakaava on voimassa olevan maakuntakaavan mukainen ja edistää maakuntakaavaankin kirjattuja Varsinais-Suomen matkailun kehittämistavoitteita. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.