Maankäyttöjaosto, kokous 28.8.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 73 Lausunto Kemiönsaaren Pähkinämäen asemakaavamuutosluonnoksesta

VSLDno-2023-394

Valmistelija

  • Virpi Mamia, maakunta-arkkitehti, virpi.mamia@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Kemiönsaaren kunnan kaavoitusyksikkö on pyytänyt Varsinais-Suomen liitolta lausuntoa 8.8.2023 mennessä koskien Pähkinämäen asemakaavan muutoksen luonnosta Taalintehtaalla. Lausunnolle on annettu lisäaikaa 30.8. asti.  

Suunnittelualue sijaitsee Kemiönsaaressa, Taalintehtaan lounaisrannalla Dragsedentien varrella. Noin puolen kilometrin päässä suunnittelualueen länsipuolella sijaitsee Taalintehtaan historiallinen teollisuusalue ja siihen liittyvä valtakunnallisesti merkittävä kulttuuriympäristö, työntekijöiden entisiä asuntoja rivi- ja paritalojen alueita. 

Asemakaavan muutoksella tarkastellaan kolmen suurehkon asuintontin pilkkomista useammaksi, 10-13 pienemmäksi tontiksi.  

Asemakaavamuutoksen tavoitteena on tehostaa maankäyttöä alueella, joka tukeutuu Taalintehtaan palveluihin ja olemassa olevaan yhdyskuntarakenteeseen. Asemakaavalla pyritään turvaamaan paikallisesti tunnistetut luontoarvot sekä parantamaan Taalintehtaan elinvoimaa asuin- ja virkistysympäristönä. Maanomistajan tavoitteena on 450-510k-m2 laajuisten suurten rakennusten tonttien jakaminen useampiin pienemmän 130-200k-m2 rakennuksen tontteihin. 

Alueella on voimassa vuonna 1998 hyväksytty asemakaava, johon on vuonna 2005 hyväksytty kaavamuutos koskien nyt keskeistä suunnittelualuetta.  

Suunnittelualueella on voimassa vuonna 2013 hyväksytty Taalintehtaan osayleiskaava, osa-alue II. Asemakaavan muutos on yleiskaavan mukainen. 

Voimassa olevassa maakuntakaavassa suunnittelualueelle kohdistuu merkinnät Taajamatoimintojen alue, Matkailukohde (Näsudden länsipuolella), Virkistyskohde (Hasselbacken uimaranta, itäpuolella) sekä Ulkoilureitti (ohjeellinen, Dragsfjärdintietä mukaillen). 

Alueelle on laadittu 2010 yleiskaavatasoinen luontoselvitys. Nyt laadittavana olevan asemakaavan tueksi laaditaan vuoden 2023 kuluessa tarkempi suunnittelualueen luontoselvitys

Ehdotus

Esittelijä

  • Heikki Saarento, suunnittelujohtaja, heikki.saarento@varsinais-suomi.fi

Varsinais-Suomen liitto kiittää Kemiönsaaren kunnan kaavoitusyksikköä mahdollisuudesta lausua laadittavana olevasta asemakaavan muutoksesta Taalintehtaan Pähkinämäen alueella.  

Liitto toteaa, että asemakaavan muutoksen valmistelua kaavasuunnitelman vaihtoehtotarkasteluineen on tehty perusteellisesti, myös ilmastovaikutusten näkökulmasta ja kaavoituksen tavoite Taalintehtaan elinvoiman vahvistamisen näkökulmasta on perusteltua.  

Liitto haluaa nostaa esiin Pähkinämäen kaavasuunnitelman kohdalla yleisen huomion koskien saariston rantavyöhykkeiden rakentamista: Rantavyöhykkeen tehokkaan rakentamisen vaikutukset maisemaan ja melun kantautumaan saaristossa on hyvä arvioida asemakaavoituksen yhteydessä. Mitä tehokkaammin rantavyöhykettä rakennetaan, maisemaa avataan ja puustoa karsitaan meren ja saariston yhdyskuntarakenteen ja teiden väliltä, sitä vahvemmin kantautuu mm. liikenteen melu vettä pitkin saaristossa ulommalle. Melun kantauman vaikutuksia saariston ekosysteemiin ei tunneta riittävästi. 

Lisäksi liitto pyytää tarkistamaan Pähkinämäen asemakaavasuunnittelun yhteydessä, että asutusta tiivistettäessä kävely- ja pyöräilyetäisyyksien päässä Taalintehtaan palveluista, varmistetaan kulkuyhteyksien turvallisuus, sujuvuus ja vetovoimaisuus palveluihin kävelyn ja pyöräilyn näkökulmasta. 

Liitto pitää hyvänä, että asemakaavan tavoitteena on sopeuttaa uusi rakentaminen mahdollisimman hyvin rantamaisemaan ja Taalintehtaan rakennettuun kulttuuriperintöympäristöön vaalien alueen valtakunnallista ja maakunnallista arvoperintöä. 

Asemakaavan tueksi laadittava tarkempi suunnittelualueen luontoselvitys on tärkeä lisä alueen suunnitteluun, ja sen tulokset tulee ottaa huomioon kaavaratkaisuissa. Liitto pyytää saada valmistuvan luontoselvityksen tiedokseen. 

Varsinais-Suomen liitto seuraa mielellään suunnittelun etenemistä kaavoituksen seuraavissa vaiheissa. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.