Maakuntahallitus, kokous 17.6.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 112 Valuma-aluetason vesienhallinta (VALUTA 3) -hankkeen käynnistäminen

VSLDno-2024-293

Valmistelija

  • Riikka Leskinen, toimialapäällikkö, riikka.leskinen@valonia.fi

Perustelut

Valuma-aluetason vesienhallinta VALUTA 3 -hankkeen Varsinais-Suomen osahanke on saanut myönteisen rahoituspäätöksen (29.5.2024 VARELY/952/2024) Varsinais-Suomen ELY-keskukselta valtion talousarvion momenteilta 4223510611 (Vesien- ja ympäristönhoidon edistäminen), 38057623 (Vesiensuojelun tehostamisohjelma), 4223510611 (Vesien- ja ympäristönhoidon edistäminen), 38057625 (Vesistöjen kunnostus ja muut ympäristötyöt).  

Hanke on WWF Suomen koordinoima laaja vesiensuojeluhanke, jossa toteutetaan konkreettisia vesienhallinnan ratkaisuja Länsi-Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa. Varsinais-Suomen osahankkeessa kumppaneina ovat Valonia/Varsinais-Suomen liitto, Kaarinan kaupunki ja Paimionjoki-yhdistys ry. 

VALUTA3-hankkeessa toteutetaan konkreettisia maa- ja metsätalouden vesienhallintatoimenpiteitä Varsinais-Suomen Tarvas- ja Hepojokien valuma-alueilla. Konkreettisina toimenpiteinä hankealueelle rakennetaan mm. kosteikkoja, pohjakynnyksiä, kaksitasouomia ja laskeutusaltaita. Toimenpiteet toteutetaan suurempina, sivu-uomakohtaisina toimina, jolloin pystytään aidosti ylittämään maa- ja metsätalouden sektorirajat. Toteutukseen sisältyy sekä kohteiden suunnittelutyö että urakointi ostopalveluina. Konkreettisten kohteiden rakentamisen lisäksi hankkeessa järjestetään neuvontaa maanomistajille, pidetään yllä yhteistyöverkostoja, järjestetään tapahtumia, viestitään vesienhallinnasta ja pyritään levittämään valuma-aluetasoista vesienhallintatyötä Saaristomeren valuma-alueella 

WWF Suomen aiemmissa VALUTA 1 ja 2 -hankkeissa hyväksi ja toimivaksi käytännöksi vesienhoitotyön edistämisessä on todettu maanomistajalähtöinen toimintatapa. Konkreettisia vesienhallintatoimenpiteitä edistetään ja toteutetaan maanomistajien itsensä ilmoittamiin kohteisiin. VALUTA 3 -hankkeessa WWF Suomen toimintatapaa ja osaamista saadaan levitettyä myös Varsinais-Suomeen ja erityisesti Saaristomeren valuma-alueelle. 

Hanke tukee seuraavia Varsinais-Suomen maakuntastrategian toimenpiteitä: 2. Toteutetaan pilotointi- ja demonstraatiokohteita, joilla edistetään alueen ympäristö- ja ilmastohaasteiden ratkaisujen kaupallistamista ja levittämistä, 6. Tehdään Varsinais-Suomesta maatalouden kestävien ratkaisujen pilotointialue: lisätään vaikuttavimpien viljelymenetelmien käyttöä ja kokeillaan ennakkoluulottomasti uusia ratkaisuja, 17. Rakennetaan varsinaissuomalaisen osallisuuden toimintamalleja, jotka tukevat aktiivista kansalaisuutta ja yhteisöllisyyttä, 44. Kunnat, valtio ja maanomistajat toteuttavat yhdessä luonnon monimuotoisuutta lisääviä toimenpiteitä ja perustavat riittävän kattavan suojelu- sekä viherrakenneverkoston. 

Hankkeen kesto on 1.7.2024 – 16.10.2026. Hankkeen kokonaisbudjetti on 260 069 euroa ja Varsinais-Suomen ELY-keskuksen avustusosuus on 156 300 euroa. Valonian hankeosuuden suuruus on 34 140 euroa, josta omarahoituksen osuus on 5 265 euroa. Hankkeelle perustetaan oma kustannuspaikka.  

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Häkämies, maakuntajohtaja, kari.hakamies@varsinais-suomi.fi

Maakuntahallitus päättää  

1. käynnistää Valuma-aluetason vesienhallinta VALUTA 3-hankkeen 
2. perustaa hankkeelle käyttöön kustannuspaikan
3. että hankkeen tilivelvollinen on suunnittelujohtaja, joka myös allekirjoittaa hankkeeseen liittyvät sopimukset ja sitoumukset 

 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi  tehdä kuntalain 134 §:n 1 mom. mukaisen kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen). Kuntayhtymän viranomaisen päätöksestä oikaisuvaatimuksen saa tehdä myös kuntayhtymän jäsenkunta ja sen jäsen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Varsinais-Suomen liiton maakuntahallitus
Linnankatu 52 B
PL 273
20101 Turku
sähköposti: kirjaamo@varsinais-suomi.fi

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava kuntayhtymän kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen. Tuomioistuinten ja eräiden oikeushallintoviranomaisten suoritteista perittävistä maksuista annetun lain (1455/2015) nojalla muutoksenhakijalta peritään oikeudenkäyntimaksua hallinto-oikeudessa 260 euroa.

Oikaisuvaatimuksen sisältö

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen ja se on tekijän allekirjoitettava.