Maakuntahallitus, kokous 17.6.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 107 Liikuntapaikkarakentamisen rahoitussuunnitelmaehdotusten käsittely

VSLDno-2024-291

Valmistelija

  • Malla Rannikko-Laine, vt. edunvalvontajohtaja, malla.rannikko-laine@varsinais-suomi.fi
  • Katri Koivisto, erikoissuunnittelija, katri.koivisto@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Lounais-Suomen aluehallintovirasto (AVI) on lähestynyt Varsinais-Suomen liittoa 13.5. päivätyllä kirjeellä, jossa se ilmoittaa muutoksista liittyen liikuntapaikkarakentamisen rahoitussuunnitelmaehdotusten käsittelyyn. Aluehallintovirastot lausuvat liikunnan edistämisestä annetun valtioneuvoston asetuksessa (550/2015, liikunta-asetus 4 §) niille säädetyn tehtävän mukaisesti opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) toimivaltaan kuuluvista liikuntapaikkarakentamisen perustamishankkeiden rahoitussuunnitelmaesityksistä. Rahoitussuunnitelmassa käsitellään vain sellaiset perustamishankkeet, jotka kuuluvat liikuntalain 15 §:n mukaan OKM:n toimivaltaan. Aluehallintovirasto toimii liikuntalain 15 §:n mukaan valtionapuviranomaisena ainoastaan muissa kuin kustannuksiltaan merkittävissä perustamishankkeissa. Liikunta-asetuksen 11 §:n mukaan OKM:n toimivaltaan kuuluvien perustamishankkeiden arvioidut kokonaiskustannukset ovat yli 1,2 M€. OKM laatii ja vahvistaa vuosittain neljää seuraavaa vuotta koskevan liikuntapaikkojen valtakunnallisen rahoitussuunnitelman. Suunnitelma on ohjeellinen ja valtionavustusta haetaan aina erikseen.

Aluehallintovirastot laativat toimialueeltaan määräajassa saapuneiden rahoitussuunnitelmaehdotusten perusteella luettelon toteutettaviksi aiotuista perustamishankkeista. Perustamishankkeet merkitään luetteloon niiden arvioidussa kiireellisyysjärjestyksessä, ja pohjana käytetään OKM:n edellisvuonna vahvistamaa rahoitussuunnitelmaa. Perustamishankkeiden keskinäinen kiireellisyys arvioidaan koko aluehallintoviraston toimialueen osalta, eikä maakunnittain. Alueellinen liikuntaneuvosto antaa (liikunta-asetus, 6 § mukaisesti) lausunnon aluehallintovirastolle liikuntapaikkojen perustamishankkeiden rahoitussuunnitelmaesityksistä. Alueellisen liikuntaneuvoston asettaa liikuntalain 7 §:ssä säädetyn mukaisesti maakunnan liitto.

AVI on aiempina vuosina pyytänyt Varsinais-Suomen liitolta lausuntoa liikuntapaikkarakentamisen rahoitussuunnitelmaesityksistä. Alueiden kehittämisestä ja Euroopan unionin alue- ja rakennepolitiikan toimeenpanosta annetun lain (756/2021, alueiden kehittämislaki) muutosten myötä AVI on kuitenkin nyt päättänyt muuttaa linjaansa. Alueiden kehittämislaki 26 §:n mukaan ”maakunnan alueella toimivien viranomaisten tulee ottaa toiminnassaan huomioon maakuntaohjelma ja edistää sen toteuttamista. Viranomaisten on myös muutoin arvioitava toimenpiteidensä vaikutuksia alueen kehitykseen. Viranomaisten on pyydettävä maakunnan liitolta lausunto sellaisista suunnitelmista ja toimenpiteistä, jotka poikkeavat merkittävästi maakuntaohjelmasta tai saattavat heikentää palvelujen saatavuutta, työllisyyttä tai elinvoimaa alueella.” Tähän vedoten AVI toteaa, että se ei jatkossa pyydä maakuntien liitoilta lausuntoa muutoin, kuin jos suunnitelmat ja toimenpiteet poikkeavat merkittävästi maakuntaohjelmasta tai saattavat heikentää palvelujen saatavuutta, työllisyyttä tai elinvoimaa alueella.

Jotta maakuntien liitoilla olisi jatkossakin tietoa maakuntiensa hankkeista, on AVI keskustelujen jälkeen ilmoittanut, että he jatkossa lähettävät antamansa lausunnon tiedoksi liitoille samalla, kun lähettävät sen opetus- ja kulttuuriministeriölle.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Häkämies, maakuntajohtaja, kari.hakamies@varsinais-suomi.fi

Maakuntahallitus merkitsee asian tiedoksi.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Tästä päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.