Maakuntahallitus, kokous 17.6.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 113 Aluekehittämisen teemaverkostohankkeiden hallinnointihankkeen päättäminen

VSLDno-2024-194

Valmistelija

  • Tarja Nuotio, aluekehitysjohtaja, tarja.nuotio@varsinais-suomi.fi
  • Petteri Partanen, elinkeinopäällikkö, petteri.partanen@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Varsinais-Suomen liitto toteutti vuosina 2021–2023 Aluekehittämisen teemaverkostohankkeiden hallinnointihankkeen. Hankkeelle myönnettiin Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukemisen (AKKE) alueiden teemaverkostojen rahoittamiseen tarkoitettua määrärahaa 28 000 euroa (tukiprosentti 100).

Työ- ja elinkeinoministeriö toteutti avoimen haun aluekehittämisen teemaverkostoiksi ja kehittämisvyöhykkeiksi kevään 2021 aikana. Haun tavoitteena oli:

• Vahvistaa eri kokoisten alueiden, kuntien ja monenlaisten toimijoiden osallistumista verkostoyhteistyöhön

• Vahvistaa kasvuvyöhykkeiden strategista kehittämistä

• Uudistaa aluekehittämisen verkostojen toimintamalleja

• Vahvistaa kehittäjäkyvykkyyksiä

Hakemuksia saatiin 37, joista valittiin rahoitettaviksi 19. Työ- ja elinkeinoministeriön arviointiryhmä teki hakemusten arvioinnin. Rahoituksesta kehittämisvyöhykkeille jaettiin yhteensä 1,3 miljoonaa euroa ja teemaverkostoille 5,6 miljoonaa euroa, josta seutukaupunkien verkostoyhteistyöhön 840 000 euroa.

Valtioneuvosto jakoi rahoituksen maakuntien liitoille sen perusteella, missä hyväksyttyjen hankkeiden päätoteuttajat (tai päätoteuttajien päätoimipaikat) sijaitsevat. Varsinais-Suomen liitolle osoitettiin kahteen teemaverkostohankkeeseen sekä hallinnoinnista aiheutuviin kustannuksiin yhteensä 626 000 euroa.

Aluekehittämisen teemaverkostohankkeiden hallinnointihankkeen tavoitteena oli yhteistyössä työ- ja elinkeinoministeriön kanssa varmistaa aluekehittämisen teemaverkostohankkeiden sujuva toteutus. Hankkeiden toteutuksen aikana rahoittajan roolissa ohjattiin ja opastettiin hankkeiden toimintaa sekä tehtiin maksatuksiin sekä väli- ja loppuraportointeihin liittyvät toimenpiteet.

Hallinnointikustannukset pitävät sisällään kaikki rahoituksen toimeenpanossa/hallinnoinnissa syntyvät kustannukset vuosilta 2021–2023 ilman erillistä kustannuslajikohtaista raportointivelvoitetta. Tehtäviä olivat mm. haun valmisteluun, tiedotukseen, hankeohjaukseen, hankkeiden arviointiin ja seurantaan sekä maksatuksiin, kirjanpitoon ja tarkastuksiin liittyvät tehtävät.

Varsinais-Suomen liiton myönteisen rahoituspäätöksen saaneisiin hankkeisiin nimettiin ohjausryhmään rahoittajan yhteyshenkilö Varsinais-Suomen liitosta. Yhteyshenkilöt osallistuivat ohjausryhmien kokouksiin ja antoivat rahoituspuolen neuvontaa myös hankkeiden toteutusaikana. Jokaisen maksatushakemuksen yhteydessä rahoittajan yhteyshenkilö antoi kommentit hankkeen hankesuunnitelman mukaisesta toteutumisesta. Maksatustarkastaja käsitteli kaikki maksatukset ja liiton hallinto hoiti maksujen toteuttamisen.

Hallinnointihankkeen avulla varmistettiin hakuprosessin läpivienti sekä myönteisen päätöksen saaneiden hankkeiden toteutuminen yhteistyössä rahoittajan kanssa. Viestintää ja teemaverkostohankkeiden koordinointia tehtiin yhteistyössä työ- ja elinkeinoministeriön kanssa.

Hanke toteutui hankesuunnitelman ja budjetin mukaisesti.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Häkämies, maakuntajohtaja, kari.hakamies@varsinais-suomi.fi

Maakuntahallitus päättää

1.       merkitä tiedoksi Aluekehittämisen teemaverkostohankkeiden hallinnointihankkeen tulokset

2.     hyväksyä ylijäämän (28 000 euroa) siirtämisen aluekehityksen kustannuspaikalle 3010 ja hankkeen päättämisen

​​​​

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi  tehdä kuntalain 134 §:n 1 mom. mukaisen kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen). Kuntayhtymän viranomaisen päätöksestä oikaisuvaatimuksen saa tehdä myös kuntayhtymän jäsenkunta ja sen jäsen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Varsinais-Suomen liiton maakuntahallitus
Linnankatu 52 B
PL 273
20101 Turku
sähköposti: kirjaamo@varsinais-suomi.fi

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava kuntayhtymän kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen. Tuomioistuinten ja eräiden oikeushallintoviranomaisten suoritteista perittävistä maksuista annetun lain (1455/2015) nojalla muutoksenhakijalta peritään oikeudenkäyntimaksua hallinto-oikeudessa 260 euroa.

Oikaisuvaatimuksen sisältö

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen ja se on tekijän allekirjoitettava.