Maakuntahallitus, kokous 17.6.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 106 Lausunto Saaristomeren alueen hoito- ja käyttösuunnitelman sekä Saaristomeren kansallispuiston järjestyssäännön päivityksestä ja uudesta Seilin saariston luonnonsuojelualueelle annettavasta järjestyssäännön luonnoksista

VSLDno-2024-251

Valmistelija

  • Heikki Saarento, suunnittelujohtaja, heikki.saarento@varsinais-suomi.fi
  • Timo Juvonen, erikoissuunnittelija, timo.juvonen@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Metsähallitus on pyytänyt 20.5.2024 lausuntoa Saaristomeren alueen hoito- ja käyttösuunnitelman sekä Saaristomeren kansallispuiston järjestyssäännön päivityksestä ja uudesta Seilin saariston luonnonsuojelualueelle annettavasta järjestyssäännöstä luonnoksista 30.6.2024 mennessä. 

Metsähallitus on laatinut Saaristomeren alueita koskevan hoito- ja käyttösuunnitelman (HKS) valtion hallinnassa oleville suojelu- ja suojeluun varatuille alueille. Suunnitelma alue on Paraisten kaupungin sekä Kemiönsaaren ja Naantalin kuntien alueilla. Työtä on tehty osallistavan suunnittelun periaatteiden mukaisesti. Suunnitelman laatimisen yhteydessä on laadittu lisäksi luonnokset Saaristomeren kansallispuiston järjestyssäännön päivittämiseksi ja uudesta Seilin saariston luonnonsuojelualuetta koskevasta järjestyssäännöstä. 

Hoito- ja käyttösuunnitelma on kohdealueen maankäytön pitkän aikavälin strateginen suunnitelma ja linjaus. Sen avulla toteutetaan laeissa säädettyjen perustamistavoitteiden lisäksi alueiden hoidolle ja käytölle asetettuja tavoitteita. Suunnitelman avulla sovitetaan yhteen luonnonsuojelun, virkistyskäytön ja alueen muun käytön tavoitteet. Suunnitelmakausi on noin 15 vuotta. Hoidon ja käytön suunnittelu keskittyy valtion hallinnassa oleville alueille. Yksityisomistuksessa olevien maiden ja vesialueiden osalta suunnitelma on suositusluontoinen, vaikka alueet kuuluvat Natura-rajaukseen. 

Lausunnoista saadun palautteen perusteella Metsähallitus viimeistelee hoito- ja käyttösuunnitelman heti lausuntokierroksen jälkeen. Tämän jälkeen hoito- ja käyttösuunnitelman vahvistaa luonnonsuojelulain mukaisesti ympäristöministeriö, koska suunnitelma on käynnistetty edellisen luonnonsuojelulain vielä voimassa ollessa. Yhteenveto lausunnoista, niiden vastineista ja ehdotusten pohjalta tehdyistä muutoksista liitetään hoito- ja käyttösuunnitelmaan. 

Suunnitelmaluonnos liitteineen (ml. luonnokset järjestyssäännön päivityksestä ja uudesta järjestyssäännöstä) sekä suunnitelmasta laadittu Natura-vaikutusten arviointi ovat nähtävillä osoitteessa: 

 

https://www.metsa.fi/projekti/saaristomeren-hoidon-ja-kayton-suunnittelu/ 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Häkämies, maakuntajohtaja, kari.hakamies@varsinais-suomi.fi

Maakuntahallitus päättää antaa Saaristomeren alueen hoito- ja käyttösuunnitelman sekä Saaristomeren kansallispuiston järjestyssäännön päivityksestä ja uudesta Seilin saariston luonnonsuojelualueelle annettavasta järjestyssäännöstä luonnoksista seuraavan lausunnon: 

Nyt lausunnolla oleva hoito- ja käyttösuunnitelma on hyvin laaja ja yksityiskohtainen, se käsittelee monipuolisesti Saaristomeren kansallispuiston alueeseen kohdistuvia toimia ja toimenpiteitä, sekä alueen kehittämistä niin luonnon, kulttuurin, erätalouden, matkailun ja virkistyksen näkökulmissa. Hoito- ja käyttösuunnitelmassa on hyvin tunnistettu alueen arvot sekä asema osana toiminnallisia verkostoja ja alueita. Hoito- ja käyttösuunnitelmassa on tunnistettu myös Suomen merialuesuunnitelman 2030 ja Varsinais-Suomen maakuntakaavoituksen alueelle osoittamat arvot ja merkinnät.  

Varsinais-Suomen liiton on ollut mukana Saaristomeren alueen hoito- ja käyttösuunnitelman yhteistyöryhmässä ja osallistunut omata osaltaan käyttösuunnitelmatyöhön. 

Varsinais-Suomen liitto edellyttää, että Metsähallitukselle osoitetaan hoito- ja käyttösuunnitelman toimenpiteiden edellyttämä riittävä ja pitkäjänteinen rahoitus.  

Varsinais-Suomen liitolla ei ole huomautettavaan Seilin saariston luonnonsuojelualueelle annettavasta järjestyssäännöstä. 

 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Lausunnon saaja, Varsinais-Suomen ELY-keskus, ympäristö ja luonnonvarat -vastuualue.

Muutoksenhaku

Tästä päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.