Maakuntahallitus, kokous 17.6.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 111 Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen, Vakka-Suomen ja lähialueen äkillinen rakennemuutos, kielteinen päätös

VSLDno-2023-603

Valmistelija

  • Tarja Nuotio, aluekehitysjohtaja, tarja.nuotio@varsinais-suomi.fi
  • Petteri Partanen, elinkeinopäällikkö, petteri.partanen@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Hallitus päätti 31.8.2023 myöntää 2,2 miljoonaa euroa Uudenkaupungin rakennemuutostilanteen tukemiseksi Varsinais-Suomeen. Rahoitus kohdennettiin kansallisena alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen (AKKE) rahoituksena Varsinais-Suomen liitolle.  Lisäksi erillisellä päätöksellä kohdennettiin Uudistuva ja osaava Suomi EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelmasta Varsinais-Suomeen 400 000 euroa ESR+-rahoitusta ELY-keskukselle. Rahoitus on tarkoitettu kokonaisuudessaan Vakka-Suomen ja lähialueen äkillisen rakennemuutoksen (ÄRM) toimintasuunnitelman toteuttamiseen, alueellisiin T&K-toimiin sekä ÄRM- toimenpiteiden vaikuttavuuden seurantaan (Uudenkaupungin autotehdas).

Varsinais-Suomen liitto avasi 28.9.2023 AKKE-rahoitushaun Vakka-Suomen ja lähialueen äkillisen rakennemuutoksen toimintasuunnitelman toteuttamiseen. Hakuaika on jatkuva.

Hankerahoitusjaosto päätti marraskuussa 2023, että Vakka-Suomen ja lähialueen äkillisen rakennemuutoksen hankkeet voidaan tarvittaessa tuoda suoraan maakuntahallitukseen ilman hankerahoitusjaoston käsittelyä.

Tähän mennessä äkillisen rakennemuutoksen rahoituksella on rahoitettu Äkillisen rakennemuutoksen koordinaatiohanke (AKKE 143 000 euroa) ja Uusi ura Vakka-Suomessa-hanke (ESR+ 399 000 euroa).

Hankkeissa noudatetaan seuraavia valintakriteereitä:

  • toteuttaa Vakka-Suomen ja lähialueen äkillisen rakennemuutoksen toimintasuunnitelmaa
  • edistää suoraan tai välillisesti elinkeinoelämän toimintaedellytyksiä tai työllisyyttä tai 
  • edistää osaamiseen ja innovaatioihin perustuvaa elinkeinorakenteen uudistumista

 

Kielteinen päätösesitys:

Hanke on käsitelty maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristössä 7.6.2024.

REXI – Muutosketteryyttä, kilpailukykyä ja kasvua (2023–591). Hakija Turun ammattikorkeakoulu

Hankkeen toteutusaika on 15.1.2024-15.6.2025.

Hankkeen kuvaus:

Hankkeen tarkoituksena on edistää Vakka-Suomen sinisen kasvun ja teollisuuden sekä matkailualan pk-yritysten muutosjoustavuutta, parantaa työn tuottavuutta ja kilpailukykyä ja sitä kautta työllisyyttä.

Toimenpiteet ovat:

1. Turun AMK kontaktoi laajasti Vakka-Suomen alueen pk-yrityksiä kasvuun ja/tai kilpailukykyyn liittyvien

yrityskohtaisten kehittymistarpeiden tai esteiden selvittämiseksi

2. Muutoskyvykkyyden ja innovoinnin osaamisen johtamisen valmennus yrityksille

3. Lean koulutus yrityksille

4. Ohjattu kehittämistehtävä yrityksissä (AMK asiantuntijat ja opiskelijat, mukana myös vieraskielisiä

opiskelijoita)

 

Yhteys maakuntaohjelmaan:

Hanke tukee maakuntaohjelmaa ja erityisesti älykkään erikoistumisen strategiaa "sininen kasvu ja teollisuuden modernisointi". Selvitys- ja kokeiluhankkeessamme ammattikorkeakoulun ja työelämän yhteistyönä elinkeinot kehittyvät ja menestyvät globaaleilla markkinoilla ja myös osaavan työvoiman saatavuutta varmistetaan. Hanke tukee myös maakuntaohjelman tavoitetta jatkuvasta oppimisesta yritysten henkilökunnan ja opetushenkilöstön osalta. Hanke edistää opiskelijoiden suoria rekrytointi- ja harjoittelumahdollisuuksia yrityksiin sekä mahdollistaa uutta t&k -yhteistyötä. Hanke edistää myös väestöryhmän, ulkomaiset opiskelijat, potentiaalia alueelle ja osallisuutta.

 

Perustelut päätösesitykselle:

Hankkeen toteutuksesta vastaavat Turun ammattikorkeakoulun opettajat ja opiskelijat eikä mukana ole Vakka-Suomen alueen toimijoita. Mukana on yksittäisten yritysten oman liiketoiminnan kehittämiseen liittyviä toimenpiteitä. Maakunnan liitto ei voi myöntää tukea yksittäisen yrityksen oman liiketoiminnan kehittämiseen (Valtioneuvoston asetus alueiden kehittämisen ja Euroopan unionin alue- ja rakennepolitiikan hankkeiden rahoittamisesta 2021/867, 5 §).

Hanke on käsitelty maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristössä 7.6.2024.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Häkämies, maakuntajohtaja, kari.hakamies@varsinais-suomi.fi

Maakuntahallitus päättää, ettei seuraavalle hankkeelle myönnetä alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen, äkillinen rakennemuutos -rahoitusta:

REXI – Muutosketteryyttä, kilpailukykyä ja kasvua (2023–591). Hakija Turun ammattikorkeakoulu.

Asian kiireellisyyden takia pöytäkirja tarkastetaan tämän asiakohdan osalta kokouksessa.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Merkittiin, että Eeva-Johanna Eloranta (Turun ammattikorkeakoulun hallituksen varapuheenjohtaja; yhteisöjäävi) ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Esteellisyys

  • Eeva-Johanna Eloranta

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi  tehdä kuntalain 134 §:n 1 mom. mukaisen kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen). Kuntayhtymän viranomaisen päätöksestä oikaisuvaatimuksen saa tehdä myös kuntayhtymän jäsenkunta ja sen jäsen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Varsinais-Suomen liiton maakuntahallitus
Linnankatu 52 B
PL 273
20101 Turku
sähköposti: kirjaamo@varsinais-suomi.fi

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava kuntayhtymän kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen. Tuomioistuinten ja eräiden oikeushallintoviranomaisten suoritteista perittävistä maksuista annetun lain (1455/2015) nojalla muutoksenhakijalta peritään oikeudenkäyntimaksua hallinto-oikeudessa 260 euroa.

Oikaisuvaatimuksen sisältö

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen ja se on tekijän allekirjoitettava.