Maakunnan yhteistyöryhmä, kokous 27.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 13 Ohjelmakauden 2021-2027 EAKR-yritystuet: rahoituslinjausten muutosesitys

VSLDno-2023-192

Perustelut

EAKR-yritystukien voimassa olevat rahoituslinjaukset vahvistettiin 20.12.2021 MYR:n kokouksessa. Kehittämisavustuksen enimmäismäärä rajattiin 50 000 euroon ja investoinnit suljettiin kokonaan pois tuen piiristä. EAKR-toimintalinjaksi valittiin Innovatiivinen Suomi (toimintalinja 1) ja siinä erityistavoite 1.3 PK-yritysten kasvun ja kilpailukyvyn parantaminen.     

Taloustilanteessa vuonna 2022 alkanut ja laajentunut epävarmuus ja ennakoimattomuus on vaikuttanut vähentävästi elinkeinoelämän rahoituskysyntään ja näkynyt selvästi myös Varsinais-Suomen EAKR- kehittämisavustuksen laadukkaiden hakemusten vähentyneessä määrässä. Lisäksi rahoituksen myöntöön ja kysyntään on EAKR yritystuissa vaikuttanut myös kielteisesti EURA 2021 järjestelmän tekniset haasteet.

Varsinais-Suomessa rahaa on kulunut kehittämisavustuksiin ennakoitua selvästi vähemmän, joten sitä siirtyy käytettäväksi tälle vuodelle ja lisärahaa saadaan myös käyttöön vuodelle 2023. EAKR:n rahatilanne Varsinais-Suomessa mahdollistaa aiempaa väljemmän rahoituslinjauksen.

Rahoituslinjausten muutosta esitetään kehittämisavustuksen osalta niin, että isompiakin kehittämishankkeita voidaan rahoittaa poistamalla 50 000 euron enimmäismäärä. Lisäksi esitetään, että investointien rahoittaminen mahdollistetaan EAKR-yritystuella Varsinais-Suomessa. Kaikkien hankkeiden osalta jatkettaisiin edelleen erityistavoitteella 1.3.

Esitetyillä muutoksilla EAKR – rahoituslinjauksiin pyritään vauhdittamaan ja saamaan laadukkaita kehittämis- ja investointihankkeita Varsinais-Suomen PK- sektorille haasteellisessa toimintaympäristössä.      

Rahoituslinjaukset (esitys)

  • Varsinais-Suomessa yrityksen kehittämisavustus suunnataan pk-yritysten innovatiivisiin, merkittäviin ja perusliiketoiminnasta oleellisesti erillisiin kehittämishankkeisiin.
  • Rahoituksen kohteena ovat pk-yritysten omien tuotteiden ja tuotantomenetelmien kehittäminen sekä kansainvälistä kasvua ja vientivalmiuksia edistävät toimenpiteet. Avustusta ei myönnetä paikalliseen tai kotimaan markkinaan suuntautuville hankkeille.
  • Kohderyhminä ovat erityisesti start-up yritykset ja kansainvälistymistä suunnittelevat pk-yritykset.
  • Rahoitettavien hankkeiden valinnassa painotetaan vähähiilisyystavoitetta. Lisäksi korostetaan hankkeita, jotka liittyvät Varsinais-Suomen maakuntastrategian älykkään erikoistumisen painopisteisiin.
  • Kehittämisavustuksella kannustetaan pk-yrityksiä hyödyntämään korkeakoulu- ja tutkimuslaitosyhteistyötä osana kehittämishankkeita.

Investoinnit ja muu kehittäminen (esitys)

  • Varsinais-Suomessa EAKR-ohjelmasta voidaan rahoittaa pienten ja keskisuurten yritysten merkittäviä investointeja.
  • Tuen piirissä ovat vain uutena hankitut koneet ja laitteet sekä aineettomat investoinnit.
  • Varsinais-Suomessa pienin investointeihin myönnettävä avustus on pääsääntöisesti 20 000 €.
  • Investoinneissa painopisteinä ovat hankkeet, jotka edistävät kansainvälistymis- ja vientiedellytyksiä joko suoraan tai alihankintaverkon kautta.
  • Maaseutualueella toimivien pientenyritysten (alle 50 työntekijää) investointeja tuetaan ensisijaisesti Manner-Suomen maaseutuohjelman kautta. Lisätietoja maaseudun yritystuista www.maaseutu.fi  sivuilta.
  • Toimintaympäristön kehittämisavustus ei ole Varsinais-Suomessa haettavissa EAKR-ohjelmasta.
  • Maakunnan pk-yritysten toimintaympäristöä kehittäviä hankkeita tuetaan Varsinais-Suomen Liiton rahoituksella  

Uusien rahoituslinjausten voimaantulo (esitys)

  • EAKR-hankkeiden ja investointien osalta uudet rahoituslinjaukset tulvat voimaan 1.4.2023 ja olisivat käytössä seuraavassa 3.4.2023 avautuvassa haussa.   

 

Lisätietoja:

Jaakko Ryymin, yksikön päällikkö, jaakko.ryymin@ely-keskus.fi

Pasi Ristilä, johtava yrityspalveluasiantuntija. pasi.ristila@ely-keskus.fi

Ehdotus

Esittelijä

  • Tarja Nuotio, aluekehitysjohtaja, tarja.nuotio@varsinais-suomi.fi

Maakunnan yhteistyöryhmä vahvistaa uudet EAKR-yritystuen (kehittämisavustus ja investoinnit) uudet rahoituslinjaukset. Uudet rahoituslinjaukset tulevat voimaan 01.04.2023 lukien.

Yksikönpäällikkö Jaakko Ryymin Keski-Suomen ELY-keskuksesta esittelee asian.

Päätös

Maakunnnan yhteistyöryhmä vahvisti uudet EAKR-yritystuen (kehittämisavustus ja investoinnit) uudet rahoituslinjaukset. Uudet rahoituslinjaukset tulevat voimaan 1.4.2023 alkaen.