Maakunnan yhteistyöryhmä, kokous 27.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 9 Uudistuva ja osaava Suomi 2021-2027 EU:n rakenne- ja aluepolitiikan ohjelman mukaiset hankkeet (EAKR), myönteiset esitykset

VSLDno-2023-174

Valmistelija

  • Marja Anttila, erikoissuunnittelija, marja.anttila@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Maakunnan yhteistyöryhmä antaa rahoittajaa sitovan lausunnon Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027 EU:n rakenne- ja aluepolitiikan ohjelman maakunnan kehittämisen kannalta merkittävistä tai kokonaiskustannusarvioltaan suurista alueelliseen suunnitelmaan perustuvista hankkeista ALKE-lain §27 ja §28:ien mukaisesti (pl. yritystukihankkeet). Yhteistyöryhmä ottaa EAKR/ESR-rakennerahastohankkeen käsiteltäväkseen, kun hankkeelle haettu EU:n ja valtion rahoitus yhteensä koko toteutusaikana on vähintään 300 000 euroa tai kun hanke on sihteeristössä määritelty merkittäväksi ohjelman ja/tai maakunnallisen kehittämisen kannalta (alle 300 000 euron hankkeet) tai jos yhteistyöryhmän tai sen sihteeristön puheenjohtaja tai sihteeristön jäsen näin esittää.

Edellä määriteltyjen rakennerahastohankkeiden (pl. yritystukihankkeet) osalta maakunnan yhteistyöryhmä antaa hankkeesta rahoittajaa sitovan lausunnon sihteeristön esityksen pohjalta.

Etelä-Suomen maakuntien ohjelmakauden 2021-2027 toinen EAKR-hankehaku (Euroopan aluekehitysrahasto) toteutui ajalla 14.11.-21.12.2022. Haussa oli avoimena sekä toimintalinja 1 Innovatiivinen Suomi että toimintalinja 2 Hiilineutraali Suomi. Toimintalinjoilla oli haettavissa kaikki maakuntaliiton käytössä olevat erityistavoitteet:

1.1. Tutkimus- ja innovointivalmiuksien ja kehittyneiden teknologioiden käyttöönoton parantaminen

1.2. Digitalisaation etujen hyödyntäminen kansalaisten, yritysten ja julkishallinnon hyväksi

2.1. Energiatehokkuustoimenpiteiden edistäminen ja kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen

2.2. Ilmastonmuutokseen sopeutumisen, riskien ehkäisemisen ja katastrofivalmiuden ja -palautuvuuden edistäminen

2.3. Kiertotalouteen siirtymisen edistäminen.

Varsinais-Suomen liiton käytössä oleva myöntövaltuus tässä haussa on 2,46 miljoonaa euroa. Maakunnan yhteistyöryhmän hyväksymän rahoitussuunnitelman mukainen rahoitusjako sitoo rahoituksen kohdentamista. Tällä hakukierroksella rahoitusta kohdennetaan erityisesti toimintalinjan 2 mukaisiin toimiin.

Haku oli yksivaiheinen ja hakemukset jätettiin sähköisessä EURA 2021 -järjestelmässä. Ainoastaan Varsinais-Suomeen kohdistuvia hankekokonaisuuksia saapui neljä. Lisäksi ylimaakunnallisia hankkeita, joissa Varsinais-Suomi on alueena mukana, saatiin viisi. Useamman toteuttajan hankkeissa jokainen toteuttaja esittää oman hankehakemuksensa, ja nämä hakemukset arvioidaan kokonaisuutena. Yhteensä erillisiä tarkasteltavia hankehakemuksia haussa on 20 kpl. Näillä hakemuksilla on haettu tukea yhteensä noin 2,3 miljoonaa euroa (summa sisältää ylimaakunnallisten hankkeiden osalta myös muihin maakuntiin kohdentuvan rahoituksen). Hankkeiden kokonaiskustannusarviot vaihtelevat noin 26 000 euron ja 1,1 miljoonan euron välillä.

Hankkeiden arvioinnissa käytetään EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelman seurantakomitean hyväksymiä yleisiä ja erityisiä valintaperusteita. Hakemusten tulee toteuttaa kaikkia yleisiä valintaperusteita ollakseen rahoituskelpoisia. Tässä haussa kaikissa erityistavoitteissa käytetään myös tarkentavaa alueellista valintaperustetta: ”Hanke kohdistuu maakuntien strategioissa (erityisesti älykkään erikoistumisen strategia) tunnistettuihin kärkialoihin tai kehittämiskohteisiin.” Hakemuksia on tarkasteltu ja pisteytetty myös siitä näkökulmasta, tukeeko hanke maakuntaohjelmaa 2022-2025 sekä siihen liittyvää älykkään erikoistumisen strategiaa, jonka kärkiä ovat seuraavat teemat: 1) Sininen talous ja uudistuva teollisuus, 2) Innovatiiviset ruokaketjut ja 3) Lääke- ja terveysteknologia.

Eri rahastojen edustajista muodostettu maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristö on käsitellyt hankkeet 27.1.2023. Lisäksi hankkeista on pyydetty sisältöarvioita riippumattomilta alan asiantuntijatahoilta. Hankehakemukset on käsitelty kattavasti maakuntahallituksen alaisessa hankerahoitusjaostossa 21.10.2022. Hankkeiden yleisten valintaperusteiden mukaisuus on tutkittu, ja hankkeet on pistetty erityisten valintaperusteiden sekä tarkentavan alueellisen valintaperusteen mukaisesti. Yhteispisteiden perusteella hankkeet on asetettu keskinäiseen järjestykseen toimintalinjoittain ja erityistavoitteittain, ja tämä on ohjannut valintoja hakuilmoituksen valintakriteerien täyttyessä. Hankkeen tulee arvioinnissa saada vähintään 60 % erityistavoitteen maksimipistemäärästä tullakseen rahoitetuksi tästä hausta.

Koordinoiva Uudenmaan liitto vastaa tuen myöntämisestä hankkeille ja tekee rahoituspäätökset EURA 2021 -järjestelmässä. Vasta nämä päätökset ovat valituskelpoisia.

 

Myönteiset valintaesitykset

Toimintalinja 2 Hiilineutraali Suomi

Erityistavoite 2.1. Energiatehokkuustoimenpiteiden edistäminen ja kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen

R-00519 TEMU – taloyhtiöiden energiamurros (Turun ammattikorkeakoulu Oy ja Varsinais-Suomen liitto)

401945 TEMU – taloyhtiöiden energiamurros – investointihanke (Turun ammattikorkeakoulu Oy)

Ratkaisu perustuu Varsinais-Suomen liiton arvioinnissa saatuun pistemäärään 35/47, asiantuntija-arvioihin ja maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristössä 27.1.2023 käytyyn arviointi- ja hankepriorisointikeskusteluun.

Hankkeen valintaesitys on oheismateriaalina.

 

Erityistavoite 2.3. Kiertotalouteen siirtymisen edistäminen

R-00495 Ohituskaista uudelleenkäyttöön (Lounais-Suomen Jätehuolto Oy ja Kestävän Kehityksen Yhdistys ry)

Ratkaisu perustuu Varsinais-Suomen liiton arvioinnissa saatuun pistemäärään 30/47, asiantuntija-arvioihin ja maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristössä 27.1.2023 käytyyn arviointi- ja hankepriorisointikeskusteluun.

Hankkeen valintaesitys on oheismateriaalina.

Ehdotus

Esittelijä

  • Tarja Nuotio, aluekehitysjohtaja, tarja.nuotio@varsinais-suomi.fi

Maakunnan yhteistyöryhmä antaa rahoittajaa sitovan myönteisen lausunnon hankkeille:

  • R-00519 TEMU – taloyhtiöiden energiamurros
  • 401945 TEMU – taloyhtiöiden energiamurros – investointihanke 
  • R-00495 Ohituskaista uudelleenkäyttöön

 

Päätös

Tarja Nuotio ja Kari Häkämies ilmoittivat olevansa esteellisiä TEMU – taloyhtiöiden energiamurros-hankkeen sekä Mika Mannervesi ilmoitti estellisyydestä Ohituskaista uudelleenkäyttöön -hankeen päätöksenteossa. Asian käsittelyn ajaksi he poistuivat kokoustilasta. 

Maakunnan yhteistyöryhmä antaa rahoittajaa sitovan myönteisen lausunnon hankkeille:

  • R-00519 TEMU – taloyhtiöiden energiamurros
  • 401945 TEMU – taloyhtiöiden energiamurros – investointihanke 
  • R-00495 Ohituskaista uudelleenkäyttöön