Maakunnan yhteistyöryhmä, kokous 27.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 6 Maakunnan yhteistyöryhmän toimintakertomus 2022

VSLDno-2023-190

Valmistelija

  • Esa Högblom, erikoissuunnittelija, esa.hogblom@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Maakunnan yhteistyöryhmä (MYR) kokoontui vuonna 2022 yhteensä viisi kertaa käsitellen 63 asiakokonaisuutta. MYR on vuonna 2022 käsitellyt yhteensä 37 rakennerahastohanketta ja käsitellyt ohjelmakauden toteuttamiseen liittyviä ajankohtaiskatsauksia. Lisäksi MYR on kuullut EU:n rakennerahastokauden 2021 – 2027 sekä maaseudun kehittämisohjelman 2021-2027 käynnistymisestä ja valmisteluista, ELY-keskuksen strategisen tulossopimuksen ja ALKE-keskusteluja pohjustavan taustoituksen sekä käsitellyt erilaisia rahoitusyhteenvetoja sekä erilaisia muita ajankohtaiskatsauksia. MYR:n sihteeristö valmisteli käsiteltävät asiat ja kokoontui 20 kertaa käsitellen yhteensä 140 asiakokonaisuutta. Maakunnan yhteistyöryhmä käsittelee vuonna 2023 aiempaa enemmän erilaisia ajankohtaiskatsauksia ja maakunnan tilaan liittyviä katsauksia. Normaaliin tapaan maakunnan yhteistyöryhmä käsittelee työjärjestyksen mukaisesti EAKR ja ESR-hankkeet ja kuulee yritystukiin liittyvät katsaukset.

Maakunnan yhteistyöryhmän kokousaikataulu 2023:

  • Maanantai 27.2.2023 klo 13.00
  • Maanantai 24.4.2023 klo 13.00
  • Maanantai 19.6.2023 klo 13.00
  • Maanantai 23.10.2023 klo 13.00
  • Maanantai 18.12.2023 klo 13.00

 

Elinkeinojaosto

Elinkeinojaoston puheenjohtaja vaihtui keväällä 2022, edellisen puheenjohtaja Timo Metsä-Tokilan siirryttyä toisiin tehtäviin ja Okku Kivikosken tultua hänen tilalleen. Vaihdon takia elinkeinojaoston ensimmäinen, ja samalla vuoden ainoaksi jäänyt, kokous pidettiin vasta syyskuussa Varsinais-Suomen liiton tiloissa.

Kokouksen teemana oli energia, josta olivat alustamassa Naantalin Energian toimitusjohtaja Pasi Haarala ja Valonian energia-asiantuntija Liisa Harjula. Pasi Haaralan aiheena oli: ”Riittääkö energia – ja jos, niin mihin hintaan”. Liisa Harjula puolestaan alusti otsikolla: ”Ajankohtainen katsaus energiaan".

Vuonna 2023 on tarkoitus järjestää kolme kokousta, joista yksi järjestetään teams-palaverina. Elinkeinojaosto käsittelee kokouksissaan ajankohtaisia tai näköpiirissä olevia, keskeisesti maakunnan elinkeinoelämää koskettavia teemoja.

Maaseutujaosto

Kansallisten ja maaseuturahaston osarahoittamien maaseudun kehittämistoimien osalta alueellisten strategisten tavoitteiden, valintakriteerien ja painotusten asettaminen sekä alueellisten ja paikallisten toimien yhteensovitus tapahtuu pääasiassa MYR:n asettamassa alueellisessa maaseutujaostossa tai vastaavassa koko ohjelmakaudeksi nimettävässä alueellisessa yhteistyöelimessä. Tämän toimielimen työhön osallistuvat alueen maakuntaliitot ja muut asianomaiset alueviranomaiset sekä kansalaisjärjestöjen kuten Leader -ryhmien sekä ympäristö- ja tasa-arvoa edistävien järjestöjen samoin kuin yrittäjien, viljelijöiden sekä muiden kehittämistyöhön osallistuvien sidosryhmien edustajia.

Varsinais-Suomen Maaseutujaosto kokoontui vuonna 2022 yhteensä kolme kertaa 25.1., 17.5. ja 6.10.2022. Seuraava jaoston kokous järjestetään 23.1.2023. Jaoston pienryhmät kokoontuivat puheenjohtajiensa johdolla mm. maakuntastrategian toimenpiteiden valmistelun tiimoilta. Jaoston toiminnan suunnittelu ja kokousvalmistelu tapahtuu osaksi pj:n, vpj:n ja sihteerin muodostamassa työvaliokunnassa.

Työvaliokunta:

Puheenjohtaja Harri Liven, Varsinais-Suomen ELY-keskus

Varapuheenjohtaja Sami Heinonen, Varsinais-Suomen Liitto

Sihteeri Sakari Malmilehto, Varsinais-Suomen ELY-keskus

Pienryhmät:

  • Alkutuotanto
  • Ruokaketju
  • Bioenergia ja metsä
  • Maaseutuyrittäjyys
  • Hyvää elämistä maaseudulla

Maaseutujaosto osallistui alueellisen maaseutusuunnitelman viimeistelyyn sekä laajemminkin seurasi ja vaikutti Suomen CAP-suunnitelman valmisteluun. Maaseuturahoitus on jatkuvasti jaoston työlistalla ja ohjelmakauden viimeisellä vuodella oli oma merkityksensä. Maakuntastrategian jaoston tehtäväkenttään kuuluvien toimenpiteitä työstettiin menestyksekkäästi pienryhmissä. Maaseutujaostossa on muutoinkin käsitelty ajankohtaisia ja Varsinais-Suomen erityispiirteisiin kuuluvia teemoja. Esimerkiksi vuoden 2022 viimeisen kokouksen teemana oli varautuminen ja vuoden 2023 ensimmäinen kokous keskittyy Saaristomeri -kysymyksiin. Toiminnassa on tärkeää kuulla myös osallistuvien organisaatioiden ajankohtaiset ja muutenkin käydä avointa keskustelua ja tiedonvaihtoa maaseudun kehittämisen lähtökohdista. Saadun palautteen perusteella maaseutujaoston toiminta on ollut onnistunutta ja uusia kiinnostuneita tahoja on ilmoittanut halukkuutensa liittymisestä jaoston toimintaan.

Maaseutujaoston kokoonpanon muutokset jatkuivat eläköitymisten, työpaikan vaihtamisen ja osallistuvien organisaatioiden edustajien vaihtumisen vuoksi. Tämän vuoksi käytännössä jokaisessa jaoston kokouksessa yhtenä käsiteltävänä asiana on ollut jaoston kokoonpano. Toiminnan yksi näkyvimmistä muutoksista oli jaoston sihteerin vaihtuminen. Koska Marja Anttila siirtyi Maakunnan Liiton palvelukseen, niin uudeksi sihteeriksi valittiin ELY-keskuksen Maaseutupalvelut -yksikön maaseutukoordinaattori Sakari Malmilehto.

Koulutusjaosto

Koulutusjaosto kokoontui v. 2022 kuusi kertaa (kolme kertaa keväällä ja kolme syksyllä). Toistuvasti esillä olevana teemana yhteistyö jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen kanssa, erityisesti sen hankehakuihin valmistautuminen. Lisäksi Koulutusjaosto on alueellisen Ennakointiakatemian ohjausryhmä, joten koulutusten ja osaamisen ennakoinnin teemat esillä toistuvasti. Koulutusjärjestäjien uudet ja haussa olevat tutkinnonanto-oikeudet käydään säännöllisesti läpi ja esitellään tiedossa olevat toimialaa koskevat lainsäädäntöuudistukset. Koulutuksen ja työelämän yhteensovittaminen on läpileikkaavana teemana ja tätä pyritään kehittämään mm. jaoston tuella syntyneellä V-S yrittäjien käynnistämässä ”Osaamisen ensiapua yrittäjille” -hankkeessa. Uutena käytäntönä v. 2022 aikana aloitettiin toimialakatsaukset. Ideana käydä läpi aloja, joissa koulutuksentuottajilla on tarjonnassa puutteita tai jotka ovat muutoin muutoksen alla. Katsaukset aloitettiin akku- ja teknologiateollisuuden esityksillä vuoden 2023 alussa. MYR-koulutusjaosto kokoontuu vuonna 2023 yhteensä viisi kertaa, joista kaksi läsnäolokokouksina ainoastaan.

Ilmastovastuujaosto

Ilmastovastuujaoston työn keskiössä vuonna 2022 oli edelleen maakunnallisen ilmastotiekartan valmistelun ohjaaminen. Tiekarttaa täydennettiin rakentamisen ja maankäytön osioilla. Jaosto kokoontui vuoden aikana neljä kertaa, joista yksi oli yhteiskokous järjestöjaoston kanssa. Tammikuussa käsiteltiin YM:n asiantuntijan alustuksen pohjalta, lausunnolla ollutta, keskipitkän aikavälin ilmastosuunnitelmaa (KAISU) kuntien ja alueiden näkökulmasta. Lisäksi hyväksyttiin Varsinais-Suomen ilmastotiekarttaan lisättäväksi ehdotetun alue- ja yhdyskuntarakennetta käsittelevä johdanto sekä rakentamista koskevat muutostavoitteet ja toimenpiteet. Maaliskuussa järjestöjaoston kanssa pidetyssä yhteiskokouksessa käytiin prof. Eva Heiskasen (HY) alustamana läpi kansalaisyhteiskunnan merkitystä ongelmien esiin nostamisessa, varhaisen vaiheen kokeiluissa ja uudenlaisten ratkaisujen valtavirtaistamisessa. Kesäkuussa erityisasiantuntija Tia-Maria Virtanen alusti Varsinais-Suomen ilmastotiekartan täydennysosiota maankäytön tavoitteiksi ja toimenpiteiksi esittelemällä lausunnolla ollutta ja ensimmäistä kertaa laadittavaa maankäyttösektorin ilmastosuunnitelmaa (MISU). Merja Haliseva-Soila esitteli luonnoksen maankäyttösektorin tavoitteiksi ja toimenpiteiksi. Lähetekeskustelun jälkeen asia siirrettiin valmisteltavaksi laajempaa keskustelua varten syksymmällä.

Jaoston puheenjohtajana toimineen Timo Metsä-Tokilan siirryttyä kesällä toisen työnantajan palvelukseen, uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Pekka Salminen.

Jaoston syyskausi avattiin Ukrainan sodan vuoksi ajankohtaisella Varsinais-Suomen energiatilanteen katsauksella. Kommenttipuheenvuorot kuultiin Turku energialta, MTK:lta, Suomen kuljetus ja logistiikka ry:ltä, Vakka-Suomen Voimalta, Kiinteistöliitolta ja Varsinais-Suomen liiton edunvalvonnalta. Vuoden lopuksi kuultiin Varsinais-Suomen EU-edunvalvontatoimistosta erityisasiantuntija Miia Paanasen alustukset EU:n ilmastotyön rahoituksesta ja ajankohtaisista kysymyksistä sekä EU:n ennallistamisasetuksesta. Lopuksi käytiin läpi juuri hyväksytyn ilmastolain sisältöä ja merkitystä Varsinais-Suomen kuntien näkökulmasta.

Vuoden 2023 alussa hyväksyttiin ilmastotiekartan maankäyttösektorin muutostavoitteet ja toimenpiteet. Ilmastotiekartta kattaa nyt kaikki viisi sektoria: energia, liikenne, maatalous, rakentaminen ja maankäyttö. Tiekartta antaa suuntaviivat kuntien ilmasto-ohjelmatyölle, kun niiden laatiminen tulee pakolliseksi ilmastolain astuessa voimaan maaliskuun alussa.

Järjestöjaosto

Järjestöjaoston 2022–2025 kokoonpano vahvistettiin maakunnan yhteistyöryhmän kokouksessa 20.12.2021 Varsinais-Suomen liiton järjestämän avoimen nimeämisprosessin perusteella. Uusi jaosto aloitti työskentelynsä vuoden 2022 alusta.

Järjestöjaosto kokoontui vuonna 2022 neljä kertaa: 27.1., 5.5., 1.9. ja 1.12.2022. Ensimmäinen kokous järjestettiin etäkokouksena ja seuraavat hybrideinä. Työn tueksi perustettiin viisi työryhmää: Kestävä kehitys ja ilmastotyö, Järjestötoiminnan tulevaisuus, Yhteistyö julkisen sektorin kanssa, Osaaminen ja koulutus sekä Viestintä. Sekä kokoukset että työryhmät ovat avoimia varsinaisille ja varajäsenille, joita on molempia 20 henkeä.

Vuoden 2022 järjestöfoorumi, johon osallistui paikan päällä noin 50 henkeä ja etäyhteyksin vajaat kymmenen, järjestettiin 17.11.2022 Liedon kaupungintalolla. Foorumissa kuultiin laadukkaasta järjestöyhteistyöstä tulevaisuudessa ja keskusteltiin pienryhmissä yhteistyön kehittämisestä eri teemoissa.

Vuoden aikana jaoston työryhmät työskentelivät aktiivisesti. Julkisen sektorin työryhmä työsti vuoden aikana kunnallisen yhdistysohjelman mallia, jonka tarkoitus on toimia kuntien ja yhdistysten yhteistyön tukena. Kestävän kehityksen ja ilmastotyön työryhmä valmisteli kestävän kehityksen mittaristoa yhdistysten ja järjestöjen käyttöön. Lisäksi järjestöjaosto laati oman toteuttamissuunnitelmansa maakuntaohjelmalle 2022–2025 ja aloitti Varsinais-Suomen järjestöyhteistyön tiekartan päivittämisen vuosille 2023–2025. Jokaisen järjestöjaoston kokouksen jälkeen jaoston Viestintä-työryhmä lähetti kaksikielisen (suomi-ruotsi) Järjestöuutisia maakunnasta -uutiskirjeen laajalle postilistalleen.

Vuonna 2023 järjestöjaosto kokoontuu 4 kertaa: 25.1., 4.5., 7.9. ja 12.12.2023. Järjestöfoorumi 2023 järjestetään 16.11.2023. Työryhmätyöskentely jatkuu, ja ryhmät työskentelevät kokousten välillä tarpeelliseksi katsomallaan tahdilla. Osaaminen ja koulutus- sekä Järjestötoiminnan tulevaisuus -työryhmät on yhdistetty Osaaminen ja tulevaisuustyöryhmäksi.

Läpileikkaavana teemana vuodelle 2023 ennakoidaan olevan tieto, tiedon saatavuus ja digitalisaation hyödyntäminen: miten järjestöjen toiminnat ja palvelut olisivat entistä paremmin kuntalaisten ja ammattilaisten löydettävissä. Tässä tarkoituksessa jaosto tutustuu muun muassa palvelutietovarantoon (PTV) ja muihin vastaaviin alustoihin. Järjestöjaosto valmistelee myös tiedon keräämisen tueksi vuosittaista, maakunnallista järjestöbarometriä.

Varsinais-Suomen järjestöyhteistyön tiekartta uudistetaan vuonna 2023. Tiekarttatyön yhteydessä rakennetaan järjestöjen itsearvioinnin työkalu, jonka tarkoitus on tukea varsinaissuomalaisen järestökentän muuntautumis- ja sopeutumiskykyä.

Jaoston toiminta tukee Varsinais-Suomen maakuntaohjelman 2022–2025 toteuttamissuunnitelmaa.

 

Oheismateriaalina yhteistyöryhmän ja jaostojen kokoonpano.

Ehdotus

Esittelijä

  • Tarja Nuotio, aluekehitysjohtaja, tarja.nuotio@varsinais-suomi.fi

Maakunnan yhteistyöryhmä hyväksyy toimintakertomuksen 2022 ja toimintasuunnitelman 2023 sekä vahvistaa oman ja jaostojen kokoonpanot.

Päätös

Maakunnan yhteistyöryhmä hyväksyi toimintakertomuksen 2023 ja toimintasuunnitelman 2023 sekä vahvisti oman ja jaostojen kokoonpanot.