Maakunnan yhteistyöryhmä, kokous 27.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 11 Turun kaupunkiseudun innovaatiotoiminnan ekosysteemisopimus Ekosysteemisopimus 2021-2027

VSLDno-2023-191

Valmistelija

  • Esa Högblom, erikoissuunnittelija, esa.hogblom@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Turun kaupunkiseutu ja työ- ja elinkeinoministeriö ovat neuvotelleet valtion ja Turun kaupunkiseudun välisen innovaatiotoiminnan ekosysteemisopimuksen vuosille 2021-2027.Innovaatioekosysteemisopimuksen osapuolet ovat valtion puolesta työ- ja elinkeinoministeriö ja Turun kaupunki. Lisäksi sopimusta toteutetaan Turun Seudun Kehitys Oy:n osakkaiden alueella, johon kuuluvat Liedon, Maskun, Mynämäen, Nousiaisten, Ruskon ja Sauvon kunnat sekä Kaarinan, Naantalin, Paimion ja Raision kaupungit. Turun kaupunginhallitus hyväksyi sopimuksen 1.2.2021. Sen muut yhteistyöosapuolet ovat opetus- ja kulttuuriministeriö, Varsinais-Suomen ELY-keskus, Varsinais-Suomen liitto, Turun yliopisto, Åbo Akademi, Turun ammattikorkeakoulu, Yrkeshögskolan Novia, Turun kauppakamari, Varsinais-Suomen yrittäjät ja Turku Science Park Oy.  

Innovaatiotoiminnan ekosysteemisopimuksilla kehitetään innovaatiotoiminnan ekosysteemejä eli tiiviitä yhteistoimintaverkostoja, vahvistetaan osaamiskärkiä sekä lisätään tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan (TKI-toiminnan) vaikuttavuutta. Samoin sopimuksilla vahvistetaan vetovoimaisten innovaatiokeskittymien ja -ekosysteemien rakentumista sekä suomalaisten toimijoiden kytkeytymistä kansainvälisiin tki-verkostoihin ja arvoketjuihin. Ekosysteemisopimusten kantavana ideana ovat innovatiiviset ja edelläkävijyyttä tavoittelevat kaupungit, jotka omien vahvuuksien pohjalta hyödyntävät digitalisaation, uusien teknologioiden ja hiilineutraaliuden tuomia mahdollisuuksia ja siten vauhdittavat elinkeinoelämän uudistumista ja kestävää kaupunkia. 

Turun sopimuskokonaisuuden temaattiset painopistevalinnat perustuvat pitkän aikavälin alueen yhteiseen strategiaan, joka pohjautuu säännöllisesti toistettavaan innovaatiokeskittymäanalyysiin. Turun kaupungin strategiset kärkihankkeet ovat Keskustan kehittäminen ja Turun Tiedepuisto sekä uuden pormestariohjelman myötä vuonna 2022 käynnistyneet Kulttuurin, Osaamisen sekä Yhteisöllisyyden kärkihankkeet. 

Tilannekuva: Uudenmaan liitto avasi yhteistyössä Turun kaupungin kanssa Kestävän kaupunkikehittämisen EAKR-haun toukokuussa 2022. Hakukierroksella oli mahdollisuus rahoittaa hankkeita kokonaismäärältään enintään 1, 99 miljoonalla eurolla (vuosien 2021 ja 2022 myöntövaltuudet). Rahoitettavaksi ehdotettiin Turun ekosysteemisopimusten johtoryhmän toimesta yhteensä seitsemää hanketta, joista yksi on saamassa rahoitusta toisaalta. Virallisia rahoituspäätöksiä hankkeista ei vielä ole ja tämän vuoksi hankkeiden aloitus on useimmilla toteuttajilla viivästynyt huomattavasti suunnitellusta. Tämän hetkisen tiedon mukaan vuosien 2021 ja 2022 myöntövaltuutta jää käyttämättä n. 60 000 euroa. 

Innokaupunkien (18 kaupunkia) yhteiskehittämistä koordinoi Pirkanmaan liitto. Turun ekosysteemisopimusten rahoittajaviranomainen on Uudenmaan liitto. 

Koordinaatiohanke: Yksi rahoitettaviksi ehdotetuista ja omalla riskillä aloitetuista hankkeista on 2,5 vuotinen alueen kokonaisuutta koordinoiva ja hallinoiva hanke Innoboost (1.1.2023-31.5.2025). Se toteutetaan Turun kaupungin ja Turku Science Park Oy:n ryhmähankkeena. 

Innoboost -koordinaatiohankkeen tavoitteena on ylläpitää alueen innovaatiotoiminnan kannalta olennaista vuoropuhelua ja mahdollistaa strategista kehittämistä ja vuoropuhelua yhteistyössä alueen olennaisten sidosryhmien (ml. Varsinais-Suomen liitto) kesken. Koordinaatiohanke on aloittanut toiminnan tammikuussa ja ohjauksen rakenteet sekä alueelliset keskustelutilaisuudet alkavat kevään aikana.  

Vuoden 2023 hankehaku: Turun ekosysteemisopimusten johtoryhmä on linjannut, että vuonna 2023 järjestetään yksi hankehaku. Se toteutetaan todennäköisesti loppukeväästä 2023. TEM:in Turulle vuosittain myöntämä Kestävän kaupunkikehityksen EAKR-rahoituksen määrä on miljoona euroa. 

 

Lisätietoja: 

Anna Kivinen, hankejohtaja, anna.kivinen@turku.fi

Ehdotus

Esittelijä

  • Tarja Nuotio, aluekehitysjohtaja, tarja.nuotio@varsinais-suomi.fi

Hankejohtaja Anna Kivinen Turun kaupungilta esittelee asian. 

Merkitään tiedoksi. 

Päätös

Merkittiin tiedoksi.