Maankäyttöjaosto, kokous 3.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 32 Lausunto Kolsa-Juvansuon tuulivoimapuiston osayleiskaavan ehdotuksesta Laitilan kaupungille ja Mynämäen kunnalle

VSLDno-2023-274

Valmistelija

  • Kristina Karppi, erikoissuunnittelija, kristina.karppi@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Kolsa-Juvansuon tuulivoimapuiston osayleiskaava on edennyt ehdotukseksi, ja Laitilan kaupunki sekä Mynämäen kunta pyytävät siitä lausuntoa 5.6. mennessä. 

Kolsa-Juvansuolle suunnitellaan yhteensä 11 tuulivoimalan puistoa Aboa Wind oy:n toimesta. Alue on aiemmin yleiskaavoittamatonta maa- ja metsätalousvyöhykettä Mynämäen ja Laitilan rajalla. Yritys teki aloitteen tuulivoimapuiston osayleiskaavan laatimisesta 2020. Tämän jälkeen osayleiskaavaprosessi on edennyt aloituksen, ympäristövaikutusten arvioimisen ja luonnosvaiheen myötä nyt käsillä olevaan osayleiskaavan ehdotukseen. Varsinais-Suomen liiton maankäyttöjaosto lausui aiemmin 26.9.2022 YVA-selostuksesta Varsinais-Suomen ely-keskukselle sekä osayleiskaavan luonnoksesta Laitilan kaupungille ja Mynämäen kunnalle (VSLDno-2022-137).  

Tämän jälkeen osayleiskaavan ehdotusta on työstetty eteenpäin luonnoksen toisen vaihtoehdon 2 mukaisesti. Siinä on yhteensä 11 tuulivoimalaa ja hieman vähemmän välkevaikutuksia kuin luonnosvaiheen vaihtoehdossa 1, jossa oli 12 voimalaa. Puistoa suunnitellaan myllyille, joiden kokonaiskorkeus on yhteensä 300 metriä: torni noin 200 m ja lavat noin 100 m. Ne sijoitetaan noin kilometrin etäisyydelle toisistaan. Voimaloiden lisäksi tuulivoimapuistoon tulee myös huoltoteitä sekä pienempiä huoltorakennelmia, kuten muuntamoja. Puiston sisäiset johdot toteutetaan maakaapelointeina huoltoteiden varsille. Puiston tuottama sähkö siirretään ulkoiseen voimaverkkoon maakaapeloituna siirtoyhteytenä, jonka linjaukselle on vielä kaksi suunnitteluvaihtoehtoa. Tuulivoimamerkintöjen lisäksi osayleiskaavan ehdotuksessa on osoitettu myös etenkin maa- ja metsätalousalueita (97% pinta-alasta), luonnon ja kulttuuriperinnön kannalta arvokkaita alueita sekä joitakin erityistoimintojen alueita maa-ainesten ottoon. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Heikki Saarento, suunnittelujohtaja, heikki.saarento@varsinais-suomi.fi

Maankäyttöjaosto päättää antaa Kolsa-Juvansuon tuulivoimapuiston osayleiskaavaehdotuksesta seuraavan lausunnon: 

Kolsa-Juvansuon tuulivoimapuiston osayleiskaavaehdotus on maakuntakaavan mukainen erityisesti tuulivoima-alueena, ja se toteuttaa maakuntakaavan tavoitteita uusiutuvan energian tuottamisesta maakunnallisesti keskitetyillä alueilla. Lisäksi osayleiskaavaehdotus huomioi ja täsmentää asianmukaisesti muut suunnittelualueella olevat maakuntakaavamerkinnät suojelu-, virkistys- ja pohjavesialueista. 

Osayleiskaavaehdotus on työstetty huolellisesti ja siinä on huomioitu aiempien valmisteluvaiheiden monipuoliset ja seikkaperäiset ympäristövaikutusten arviot mukaan lukien vaikutukset ihmisiin ja kulttuuriympäristöön, joista on lausuttu aiemmin. Varsinais-Suomen liiton maankäyttöjaoston aiemman lausunnon (maankäyttöjaosto 26.9.2022 § 57) huomiot 11 voimalan vaihtoehto 2:n priorisoimisesta, maa-aineisten ottoalueiden selostustekstin täsmentämisestä sekä maakuntakaavan teknisestä esittämisestä on käsitelty.  

Karttateknisen huomion johdosta on osayleiskaavaehdotuksen selostukseen lisätty ote voimassa olevien maakuntakaavamerkintöjen yhdistelmäkartasta. Tämä on samalla ainoa, lähinnä esitystekninen seikka, jota tässäkin lausunnossa vielä täsmennetään: jatkossa kuvaus maakuntakaavoituksen tilanteesta on käytännöllisempää esittää karttaotteella voimassa olevien maakuntakaavamerkintöjen yhdistelmäkartasta. Lisäksi Varsinais-Suomen maakuntakaavayhdistelmän kaavamerkinnät ja -määräykset -dokumentista valitaan mukaan ne, joita suunnittelualueella on. Suunnittelualueella voimassa olevia eri vaihemaakuntakaavoja ei siis jatkossa tarvitse kuvata enää erikseen, kuten tässä vielä on tehty yhdistelmäkartan lisäksi.  

Kaikkiaan Kolsa-Juvansuon tuulivoimapuiston osayleiskaavaehdotus on maakuntakaavan mukainen ja hyvin valmisteltu. 

Päätös

Pekka Kuusisto ilmoitti esteellisyytensä asian käsittelyn ajaksi palvelussuhde- ja toimeksiantosuhdejäävin perusteella.

Päätösehdotus hyväksytään.

Esteellisyys

  • Pekka Kuusisto