Maankäyttöjaosto, kokous 3.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 34 Suunnittelun ajankohtaiset

Perustelut

Maakuntahallituksen 27.2.2023 hyväksymän käyttösuunnitelman mukaisesti maankäytön ja ympäristön vastuualueen vuoden 2023 painopisteenä on olemassa olevien suunnitelmien toteutumisen seuranta ja päivitystarpeiden arviointi.

Maakuntakaavoitus
[Toteutamme maakuntastrategiaa uudistamalla maakuntakaavoitusta]

Kokonaismaakuntakaavan uudistamiseen valmistautuminen jatkuu alueidenkäyttöä ohjaavan lakiuudistuksen keskeytymisestä huolimatta. Tärkeimpiä lähtökohtia maakuntastrategian ja ilmastotiekartan lisäksi ovat muun muassa viimeaikaisten toimintaympäristön muutosten vaikutukset Varsinais-Suomen asemaan sekä EU:n linjausten mukaan lukien Green Dealin ja biodiversiteettitavoitteiden huomioiminen.

Vuoden 2023 aikana jatketaan viherrakenneselvitystä ja toteutetaan maakuntakaavan teemakohtainen ajantasaisuuden arviointi. Arvioinnin perusteella asetetaan yhdessä sidosryhmien kanssa uuden kokonaismaakuntakaavan tavoitteet ja laaditaan osallistumis- ja arviointisuunnitelman luonnos. Arviointia käsitellään erikseen seuraavassa asiakohdassa.

Liikennejärjestelmäsuunnittelu ja Turun kaupunkiseudun MAL-työ
[Edistämme kestävää liikennejärjestelmää ja -ympäristöä]

Liikennejärjestelmätyössä painopiste on suunnitelmiin kirjattujen liikennehankkeiden ja kehittämistoimenpiteiden edistämisessä (ml. MAL). Vuoden lopulla toteutetaan nykyisten suunnitelmien toteutumisen ja ajantasaisuuden arviointi seuraavaa tarkistuskierrosta varten. Liikennejärjestelmätyöllä vahvistetaan Varsinais-Suomen asemaa osana Skandinavia–Välimeri TEN-T-ydinverkkokäytävää ja edistetään uudistuvan EU-asetuksen tavoitteiden toteutumista (kaupunkisolmut, kestävän kaupunkiliikkumisen suunnittelu).

Scale Up ‑hankkeessa edistetään laadittua alueellisen juna- ja joukkoliikenteen organisoitumis- ja rahoitusmalliselvitystä. Yhdessä kuntien kanssa on Proxion Oy:ltä tilattu Toijalan radan asemapaikkojen kehittämissuunnitelmat (ml. Pirkanmaan liitto ja Pirkanmaan radanvarsikunnat). Selvitys tullaan laajentamaan myös Turku–Uusikaupunki-radan asemapaikkakunnille. Suunnittelutiimi osallistuu Turun kaupunkiseudun seuraavan MAL-sopimuksen valmisteluun. MAL-seuranta on osa Lounaistiedon tietopalveluita.

Merialuesuunnittelu
[Varmistamme merialuesuunnittelun jatkuvuuden]

Varsinais-Suomen liitto toimii edelleen merialuesuunnitteluyhteistyön koordinaatioliittona. Koordinaatiolle haetaan erillisrahoitusta Euroopan meri-, kalatalous- ja vesiviljelyrahastosta. Suunnittelua jatketaan jo EU-rahoituksen saaneissa eMSP-, NSBR-, ja MSP Green -hankkeissa. Samalla valmistaudutaan uuden suunnittelukierroksen käynnistämiseen nopeutetulla aikataululla muun muassa merituulivoiman kehittämisen vauhdittamiseksi. Vuoden 2023 aikana valmistuvat ensimmäisen suunnitelman seuranta ja arviointi. Merialuesuunnitteluyhteistyössä mukana ovat kaikki Euroopan merialueet.

Muu hankeyhteistyö
Circwaste-hanke jatkuu vuoden 2023 loppuun. Hankkeen päätarkoituksena on edistää materiaalivirtojen tehokasta käyttöä, jätteen synnyn ehkäisyä ja materiaalien kierrätystä. Tavoitteena on luotsata Suomea kohti kiertotaloutta ja toteuttaa valtakunnallista jätesuunnitelmaa. Hankkeessa toteutetaan useita n. 20 kpl konkreettisiin tuloksiin tähtäävää pilottihanketta. Esimerkkejä alueemme osahankkeista ovat mm. kierrätyspuistojen kehittäminen, ylijäämäruuan jakelun kehittäminen, biokaasun tuotanto, älykkäät hallintajärjestelmät sekä teollisuusjätteiden ja maa-aineksien hyötykäyttö tierakentamisessa.

Asia esitellään kokouksessa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Heikki Saarento, suunnittelujohtaja, heikki.saarento@varsinais-suomi.fi

Maankäyttöjaosto päättää merkitä tiedoksi maankäytön ja ympäristön vastuualueen suunnittelun ajankohtaiskatsauksen.

Päätös

Merkitään tiedoksi.