Maankäyttöjaosto, kokous 3.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 31 Lausunto Uudenkaupungin Kettelin kyläyleiskaavaluonnoksesta

VSLDno-2023-245

Valmistelija

  • Virpi Mamia, maakunta-arkkitehti, virpi.mamia@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Uudenkaupungin kaupunkisuunnittelu on pyytänyt Varsinais-Suomen liitolta lausuntoa Kettelin kyläyleiskaavaluonnoksesta 10.5.2023 mennessä.

Pyhämaan Kettelin kylään ollaan laatimassa kyläyleiskaavaa. Kaavatyön tarkoituksena on laatia MRL 44 §:n mukainen, oikeusvaikutteinen kyläyleiskaava Kettelin kylän / Pyhäsalmen alueelle siten, että rakennuslupien myöntäminen suoraan kyläyleiskaavan perusteella on mahdollista myös ranta-alueille.

Kyläyleiskaavaa laaditaan Kettelin kyläkeskuksen ympärille n. 270 ha laajuiselle alueelle.  Kaava-alue sijaitsee n. 2 km Pyhämaan kirkon kylästä ja n. 25 km Uudenkaupungin keskustasta. Kaava-alueessa on mukana sekä sisämaan kyläaluetta että ranta-alueita. Alue rajoittuu idässä ja lännessä mereen. Suunnittelualueeseen kuuluu osa Pyhämaan 1993 laaditusta osayleiskaavan alueesta. Kaavatyön tavoitteena on mahdollistaa alueella monipuolinen pientalorakentaminen ja elinkeino- ja yritystoiminnan kehittäminen sen yhteyteen, jotta Pyhämaan alueen elinvoimaisuus voidaan turvata tulevaisuudessa. Koulun ja lähipalvelujen säilyminen ovat tärkeitä kirkonkylässä. Kaavadokumenttien tietojen mukaan Pyhämaassa ei ole tonttitarjontaa. Kuten tyypillistä Varsinais-Suomen saaristoalueilla Pyhämaassakin koulun ja muiden palveluiden elinvoiman ylläpito käytännössä tarkoittaa uusien asukkaiden houkuttelua alueelle.

Kettelin kaavoitustyö on käynnistetty vuonna 2014. Kaavamuutoksen osallistumis- ja arviointisuunnitelma on ollut nähtävillä vuonna 2015. Kaavoitus on aikanaan käynnistynyt seurakunnan aloitteesta laajentuen käsittämään koko kylän alueen. Alun perin alueelle on valmisteltu asemakaavaa, mutta sittemmin kaavoituksessa on päädytty kyläyleiskaava -menettelyyn. Alue kuuluu pääosin RKY-alueeseen eli arvokkaaseen rakennettuun kulttuuriympäristöalueeseen.

Kyläyleiskaavaluonnoksessa määritellään rakennettavat ja rakentamattomaksi jätettävät alueet sekä osoitetaan ympäristön valtakunnalliset, maakunnalliset ja paikalliset arvoalueet ja –kohteet. Uusien rakennuspaikkojen osoittaminen perustuu mitoitustarkasteluun. Kaavakartalla on osoitettu olemassa olevat rakennuspaikat sekä uudet laskennalliset rakennuspaikat. Mitoituksessa on pyritty maanomistajien tasapuoliseen kohteluun.

Kaavaluonnoksessa on yhteensä 83 rakennuspaikkaa, joista uusia pysyvään asumiseen (AP/AM) osoitettuja rakennuspaikkoja on 34 ja olemassa olevia loma-asumisen rakennuspaikkoja 8, loput 41 ovat olemassa olevia pysyvän asumisen rakennuspaikkoja. Uudet rakennuspaikat on sijoitettu pääosin olemassa olevaan kylärakenteeseen 1-3 uudisrakennuspaikan ryhminä, paitsi Pyhäsalmen rantavyöhykkeellä, minne kaavassa on osoitettu 8 rakennuspaikan laajempi uudisrakentamisen alue.

Alueella on voimassa 2013 vahvistettu Vakka-Suomen maakuntakaava sekä 2021 vahvistettu Luonnonarvojen ja -varojen vaihemaakuntakaava. Maakuntakaavassa kaava-alue on maa- ja metsätalousvaltaista aluetta M, jolle on osoitettu kohdealue- ja kehittämisaluemerkintöinä Rakennetun ympäristön suojelualue, Selkämeren kalastuksen ja kalatalouden kehittämisvyöhyke sekä Matkailun, retkeilyn ja virkistyksen kehittämisen kohdealue. Lisäksi aluetta koskee maakuntakaavan määräys Loma-asutuksen mitoitus osa-alueittain. Pyhäsalmen rantaan on merkitty luonnonsatama v 028 ja Pyhäsalmen edustalla oleva merialue kuuluu Natura 2000-alueeseen. Kettelin kylä kuuluu valtakunnallisesti merkittäviin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin, mikä maakuntakaavassa on osoitettu merkittävänä rakennetun ympäristön aluekokonaisuutena sra 4407. Pamprinniemen pohjoispuolelle on osoitettu alue tuulivoimaloille (en 003). Uudenkaupungin kaupunginvaltuusto on kuitenkin päättänyt, ettei tuulivoimaloita voida sijoittaa alle kahden kilometrin etäisyydelle asutuksesta.

Ehdotus

Esittelijä

  • Heikki Saarento, suunnittelujohtaja, heikki.saarento@varsinais-suomi.fi

Varsinais-Suomen liitto kiittää mahdollisuudesta lausua Kettelin kyläyleiskaavan luonnoksesta. 

Varsinais-Suomen liitto ymmärtää Uudenkaupungin tarpeen asukasmäärän kasvun mahdollistamiseksi Pyhämaan kirkonkylän palvelujen elinvoiman vaalimiseksi, ja pitää erittäin hyvänä, että alueen kehitystä ohjataan yleiskaavoituksella.

Varsinais-Suomen liitto katsoo, että Kettelin kyläyleiskaavaluonnoksessa uudisrakentamisen paikat ovat pääosin sijoitettu hienovaraisesti rakennusperinnöltään arvokkaan kylän olemassa olevaan rakenteeseen. Kaavaluonnoksessa Pyhäsalmen rantavyöhykkeelle esitetty kahdeksan rakennuspaikan uudisrakentamisen alue (AT-3) kuitenkin laajentaa kyläaluetta paljon aiemmin rakentamattomalle alueelle merenrantamaisemassa. Huolimatta siitä, että rakennuspaikat eivät rajoitu rantaan, on näiden välitön kytkeytyminen rantaan osoitetun, AT-3 aluevarauksen levyisen, venevalkaman (LV/s) kautta enemmän kuin todennäköistä rakennuspaikkojen rakentuessa. Kaavaluonnoksen mukaan yhtenäiselle uudisalueelle sallitaan yhteensä 1600m2 + 1600m2 uutta kerrosalaa pientaloille ja niiden pihapiireihin kuuluvien rakennusten rakentamiseen. Varsinais-Suomenliitto kantaa huolta merelle Natura2000-alueella avautuvan rantavyöhykkeen maisemasta sekä vesialueen käytöstä. Uudet ympärivuotisen asumisen rakennuspaikat tulisi hajauttaa paremmin herkkään saaristomaisemaan istuvaksi ja kauemmas rantavyöhykkeestä, tai vähentää rakennuspaikkojen määrää AT-3 aluevarauksella.

Ranta-alueiden rakentamisen määrän kasvu on noussut huolenaiheeksi Varsinais-Suomen liitossa muissakin viimeaikaisissa ranta-alueille kohdistuvissa kaavahankkeissa.

Kaavaluonnoksen mitoitusta koskevassa selostuksen osassa lukee, että ”Laskelman perusteella Pamprinniemen ranta-asemakaavan vahvistumisen jälkeen käyttämättä jää vielä 8 rantarakennuspaikkaa.” Varsinais-Suomen liitto arvioi, että Kettelin kyläyleiskaavaluonnoksen mitoituksen haasteeksi osoittautuu rakennuspaikkojen laskennallinen määrittely suunnittelualueen aiempien kaavojen rakentamisen määrää ja maanomistajien tasapuolisuutta vaalien. Maakuntakaavalla ohjataan ainoastaan rannoille sijoittuvan loma-asutuksen määrää. Kaavanlaadinnassa huomio rakennuspaikkojen määrän sijasta olisi hyvä painottaa kaavasuunnitelman lopputuloksen kokonaisuuteen kuvitellen kaavasuunnitelma toteutuvaksi kaavassa esitetyn mukaisena.

Kettelin kyläyleiskaavaluonnoksen kaavaselostuksessa todetaan että ”Uusia, vakituisen asumisen rakennuspaikkoja on suhteellisen paljon verrattuna olemassa olevaan rakennuskantaan. Tämä ei kuitenkaan ole suoraan verrannollinen rakennuspaikkojen kysyntään, vaan tarkoituksena on osoittaa ja selvittää kyläalueella olevat, mahdolliset rakennuspaikat ja tarjota vaihtoehtoja.” Varsinais-Suomen liitto pitää 34 uuden ympärivuotiseen asumiseen tarkoitetun rakennuspaikan osoittamista Kettelin kyläalueelle huomattavana rakennuspaikkojen lisäyksenä, kun olemassa olevia vakituisen asumisen rakennuspaikkoja kylässä on 41. Varsinais-Suomen liitto esittääkin, että kaavaselostuksessa esitetyn mukaisesti kaavamääräyksissäkin huomioitaisiin rakennuspaikkojen mahdollinen vaihtoehtoisuus tai ajallinen vaiheistus, mikäli kaavassa esitettävien uusien rakennuspaikkojen määrän tarkistus katsotaan haasteeksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksytään.