Maankäyttöjaosto, kokous 3.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 35 Maakuntakaavan ajantasaisuuden arviointi

VSLDno-2023-307

Valmistelija

  • Heikki Saarento, suunnittelujohtaja, heikki.saarento@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Varsinais-Suomen voimassa oleva maakuntakaava muodostuu kymmenestä erikseen laaditusta maakuntakaavasta, jotka on hyväksytty aikavälillä 2004–2021. Niiden yhteenlaskettu laadintaprosessi on kestänyt koko 2000-luvun vuoteen 2021 asti. Varsinais-Suomen ensimmäinen E18-moottoritien vaihemaankuntakaava (2001/2002) korvautui Salon seudun maakuntakaavalla (2006/2008). Maakuntakaavaa tarkentavien yleiskaavojen ikähaarukka Varsinais-Suomessa on maakuntakaavoja laveampi: Varsinais-Suomessa voimassa olevat yleiskaavat on hyväksytty vuosien 1983–2023 välisenä aikana.

Varsinais-Suomen liiton omana työnä on käynnistetty maakuntakaavan ajantasaisuuden arviointi. Arviointi tehdään mm. toteutuneisuuden ja toimintaympäristössä tapahtuneiden muutosten näkökulmista. Työn tavoitteena on muodostaa näkemys tulevan maakuntakaavoituksen tarpeista. Työssä kartoitetaan voimassa olevien maakuntakaavojen vastaavuutta kuluvassa ajanhetkessä vallitseviin maakunnallisiin alueidenkäytön suunnittelukysymyksiin. Arvioinnin perusteella

  • ohjelmoidaan tarvittavat selvitykset ml. palveluverkko- ja asumispreferenssi- sekä energiaselvitykset (mm. tuulivoima, aurinkoenergia, geo- ja muu ympäristölämpö sekä vety).
  • määritellään maakuntakaavan uudistuksen tavoitteet tunnistaen toimintaympäristön sekä kansainvälisten (EU) ja kansallisten säädösten valmisteilla olevat muutokset sekä ilmastotiekartan tavoitteet ja muut alueelliset linjaukset.
  • laaditaan uudistettavan maakuntakaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelman luonnos.

Arviointi aloitettiin Varsinais-Suomen liiton suunnitteluryhmässä loppukesällä 2022.  Syyskaudella asioita työstettiin suunnitteluryhmän sisäisissä työpajoissa ja keväällä hyödynnettiin alueen kaavoituksen ja maankäytön sidosryhmiä Varsinais-Suomen alueidenkäytönyhteistyöryhmässä (AKYTR), jolle järjestettiin työpaja ja kuntiin lähetettiin kysely koskien yleiskaavoitusta ja maakuntakaavojen käyttöä. 

Arviointi on tehty yhteismitallisesti ja merkintäkohtaisesti maakuntakaavan teemarakenteen mukaan jäsenneltynä. Teemat ovat: kaupungit, taajamat, kylät; teollisuus ja työpaikat; maa- ja lentoliikenne; vesiliikenne; luonnonsuojelu; kulttuuriperintö; virkistys ja matkailu; luonnonvarat; tuulivoima; yhdyskuntatekninen huolto sekä muut erityistoiminnot.

Suurin osa teemoista on päivitetty tuoreimpien alueellisesti koko maakunnan kattavissa Varsinais-Suomen taajamien maankäytön, palveluiden ja liikenteen vaihemaakuntakaavassa (MV 2018 / THO 2019/ KHO 2021) ja Varsinais-Suomen luonnonarvojen ja ‑varojen vaihemaakuntakaavassa (MV 2021 / THO -). Selkein päivitystarve on vanhimmilla Turun kaupunkiseudun ja Salon seudun maakuntakaavoissa käsitellyillä kulttuuriperinnön merkinnöillä. Lisäksi teeman selvitysinventointeja on päivitetty mm. saaristossa Turunmaan maakuntakaavan hyväksymisen jälkeen.

Toimintaympäristön nopeista muutoksista maakuntakaavaan uudistamiseen aiheutuvat tarpeet kohdistuvat ilmastonmuutokseen, aurinko- ja merituulivoimaan sekä muuhun energiahuoltoon ja yhteiskunnan toimintavarmuuteen. Seuraavalla suunnittelukierroksella keskiössä tulevat olemaan Euroopan biodiversiteettistrategian vihreän siirtymän ohjelman huomioiminen ja edelleen luonnon monimuotoisuuteen ja viherrakenteeseen liittyvät kysymykset (ennallistamisasetus). Samat kysymykset tulevat ohjaaman seuraavalla MAL-sopimuskaudella (2024–2027) laadittavaa kaupunkiseutusuunnitelmaa, joka on myös tulevan maakuntakaavan keskeinen taustasuunnitelma/-selvitys.

Edellisillä vaihemaakuntakaavakierroksille maakuntakaavoja on kehitetty strategisempaan muotoon. Sama tavoite oli myös keskeytyneellä kaavoitus- ja rakentamislailla. Kunnilta saadussa palautteessa maakuntakaavalta toivotaan edelleen selkeitä maankäytön merkintöjä ja konkretiaa.

Ajantasaisuuden arvioinnin laadintaan ovat vaikuttaneet suunnitteluryhmässä vuosina 2021–2022 tapahtuneet henkilöstövaihdokset, kaavoitusta ohjaavan lainsäädännön kokonaisuudistuksen keskeytyminen sekä tilanne, jossa viimeisin vaihemaakuntakaavaprosessi oli juuri saatettu loppuun. Lakiuudistuksen vaikutuksista maakuntakaavoitukseen käytiin vilkasta valtakunnallista keskustelua. Lain kokonaisuudistus ei kuitenkaan vasta päättyneellä hallituskaudella toteutunut, ja maankäyttö- ja rakennuslaissa aikanaan määritelty alueidenkäytön suunnittelujärjestelmä jäi uudistuksessa voimaan. Maakuntakaavoitusta koskevat lakimuutokset liittyvät lähinnä digitalisaatioon. Tulevalla eduskuntakaudella alueidenkäytön suunnittelujärjestelmää tullaan todennäköisesti uudistamaan, mutta vahvasti nykyiseen suunnittelujärjestelmään tukeutuen.

Arvioinnin tuloksia esitellään kokouksessa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Heikki Saarento, suunnittelujohtaja, heikki.saarento@varsinais-suomi.fi

Maankäyttöjaosto päättää

  1. merkitä tiedoksi Varsinais-Suomen maakuntakaavan ajantasaisuuden arvioinnin;
  2. esittää maakuntahallitukselle, että ajantasaisuuden arviointi esitellään maakuntavaltuustolle kesäkuun kokouksessa.

Päätös

Merkitään tiedoksi Varsinais-Suomen maakuntakaavan ajantasaisuuden arviointi ja esitetään maakuntahallitukselle, että ajantasaisuuden arviointi esitellään maakuntavaltuustolle kesäkuun kokouksessa.