Maankäyttöjaosto, kokous 27.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 20 Lausunto Museovirastolle valtakunnallisesti merkittävien arkeologisten kohteiden inventoinnista

VSLDno-2023-199

Valmistelija

  • Virpi Mamia, maakunta-arkkitehti, virpi.mamia@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Museovirasto on pyytänyt Varsinais-Suomen liitolta lausuntoa valtakunnallisesti merkittävien arkeologisten kohteiden (VARK) inventoinnista.

Museovirasto on toteuttanut valtakunnallisesti merkittävien arkeologisten kohteiden (VARK) inventoinnin yhteistyössä alueellisten vastuumuseoiden ja Metsähallituksen kanssa vuosina 2018–2022. Inventointi kattaa koko Suomen lukuun ottamatta Ahvenanmaan maakuntaa.

Inventoinnin lähtökohtana ovat valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet, jotka ovat osa maankäyttö- ja rakennuslain mukaista alueidenkäytön suunnittelujärjestelmää. Tavoitteena on, että valmistuttuaan se voisi tulla valtioneuvoston hyväksymäksi valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden mukaiseksi inventoinniksi.

Inventoinnilla pyritään varmistamaan valtakunnallisesti merkittävien arkeologisten kohteiden ja niiden muodostamien alueiden valintaperusteissa esitettyjen arvojen huomioiminen. Tämä on tarpeen, jotta alueiden ominaisluonne ja erityispiirteet voidaan tuoda esiin ja säilyttää kaavoituksessa sekä muussa maankäytön suunnittelussa. Inventoinnissa on arvioitu muinaismuistolain (295/1963) rauhoittamat kiinteät muinaisjäännökset ja muut arkeologiset kulttuuriperintökohteet. Tavoitteena on ollut tunnistaa nykyisten tietojen pohjalta ne arkeologiset kohteet, jotka kuvaavat mahdollisimman kattavasti Suomen menneisyyttä alueellisesti, ajallisesti ja temaattisesti.

VARK-alueiden valikoiman kuuleminen aikavälillä 1.3.-14.4.2023 koskee 1011 ehdotettua VARK-aluetta, joihin sisältyy yhteensä 1392 muinaisjäännösrekisterin kohdetta (26.10.2022). VARK-alueista voi antaa palautetta kunkin alueen esittelysivun kautta. Linkki kohdekohtaiseen kuulemiseen: VARK-kuuleminen (kyppi.fi)

Koko hanketta koskeva palaute on pyydetty antamaan lausuntopalvelussa. Lausuntopalvelussa koko hanketta koskien on vastausvaihtoehdoilla “Kyllä / Ei / En osaa sanoa” kysytty seuraavaa:

1. Onko arkeologinen kulttuuriperintö huomioitu riittävän kattavasti inventoinnissa?

2. Antaako inventoinnin taustamateriaali riittävän hyvän kuvan inventoinnin toteutumisesta?

3. Onko vaikutusten arviointi riittävän laaja ja oikein arvioitu?

Lisäksi on annettu mahdollisuus antaa muuta palautetta.

Lisätietoja Museoviraston verkkosivuilla: https://www.museovirasto.fi/fi/kulttuuriymparisto/arkeologinen-kulttuuriperinto/valtakunnallisesti-merkittavat-arkeologiset-kohteet-vark

https://www.kyppi.fi/palveluikkuna/VARK/asp/v_default.aspx

Ehdotus

Esittelijä

  • Heikki Saarento, suunnittelujohtaja, heikki.saarento@varsinais-suomi.fi

Varsinais-Suomen liiton maankäyttöjaosto toteaa lausuntonaan Museovirastolle valtakunnallisesti merkittävien arkeologisten kohteiden inventoinnista vastaamalla Museoviraston lausuntopalvelussa esittämiin kysymyksiin seuraavasti:

1. Kyllä, arkeologinen kulttuuriperintö on huomioitu riittävän kattavasti inventoinnissa.

2. Kyllä, inventoinnin taustamateriaali antaa riittävän hyvän kuvan inventoinnin toteutumisesta.

3. Kyllä, vaikutusten arviointi on riittävän laaja ja oikein arvioitu.

Muuna palautteena Museovirastolle Varsinais-Suomen liitto toteaa lausuntopalvelussa seuraavasti:

Rikas, runsaslukuinen ja moninainen kulttuuriperintö on Varsinais-Suomen erityispiirre. Valtakunnallisesti merkittävien arkeologisten kohteiden (VARK) inventointi tuottaa Varsinais-Suomen liiton maakuntakaavoitusta ja muuta aluesuunnittelua ja -kehittämistä hyvin tukevaa tietoaineistoa hyödynnettäväksi kulttuuriperinnön suojelua, säilyttämistä ja jalostamista koskevissa kysymyksissä. Inventointi täydentää Varsinais-Suomen alueellisessa vastuumuseossa pitkäjänteisesti kehitetyn Museon inventointiportaalin (MIP) ja sen avoimien rajapintojen tietoja.

Kohdekohtaista palautetta VARK-alueiden valikoimasta ei Varsinais-Suomen liitolla ei ole annettavana.

Päätös

Päätösehdotus hyväksytään.