Perustelut
Caruna Oy:n on pyytänyt Varsinais-Suomen liiton lausuntoa Naantalinsalmi-Uusikaupunki 110 kV voimajohdon saneeraushankkeesta. Lausuntopyyntö tuli 24.2.2023 Varsinais-Suomen liiton kirjaamoon, ja sen määräaika oli 17.3.2023. V-S liiton maankäyttöjaoston lausunto viivästyy kokousaikataulujen takia, ja viiveestä on sovittu lausunnot vastaanottavan Despro Engineering oy:n kanssa.
Caruna oy:n saneeraussuunnitelma koskee Naantalinsalmen ja Uudenkaupungin välistä 110 kilovoltin voimajohtoa, pituudeltaan yhteensä 50 kilometriä. Voimajohto on tullut teknisen käyttöikänsä päähän, ja sen siirtokapasiteettia on tarpeen nostaa lisääntyvän sähkönkäytön sekä huoltovarmuuden takia. Voimajohto uudistetaan pääosin nykyisen johtolinjan paikalle, eivätkä johdon korkeus ja johtoalueen leveys muutu Karvetin-Vantontien haaraa lukuun ottamatta. Nykyinen, alkujaan 1960-luvulta peräisin oleva voimajohto on puurakenteisissa pylväissä. Saneerauksessa pylväät korvataan teräsputkirunkoisilla. Voimajohdon linjaus näkyy liitteen 1 karttaotteessa hankkeen ympäristöselvityksestä.
Suunnitelmaan kuuluu myös Karvetin-Vantontien haarajohdon saneeraus Naantalissa, pituudeltaan yhteensä 900 metriä. Karvetin-Vantontien haarassa Carunan voimajohdolle tehdään uudet, omat teräsputkirunkoiset pylväät nykyisten, Naantalin Energian omistamien yhteispylväiden viereen. Tällä 900 metrin osuudella johtoalueen leveys kasvaa noin 12 metriä Carunan suunnitelmien johdosta.
Ehdotus
Esittelijä
-
Heikki Saarento, suunnittelujohtaja, heikki.saarento@varsinais-suomi.fi
Maankäyttöjaosto päättää antaa Naantalinsalmen-Uudenkaupungin 110 kV saneeraamisesta seuraavan lausunnon:
Suunnitelmien kaavojen mukaisuudesta
Saneerattava voimajohdon linjaus Naantalinsalmelta Uuteenkaupunkiin on voimassa olevan maakuntakaavan suurjännitejohtojen merkintöjen mukainen: osuudelle on maakuntakaavassa suurjännitelinjan sekä perusparannettavan suurjännitelinjan merkinnät. Linjaus on myös alueella voimassa olevien tarkempien yleiskaavojen, osayleiskaavojen sekä asemakaavojen mukainen muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta: Maskun yleiskaavassa 2020 merkintää ei ole osoitettu, eikä myöskään Mynämäen kunnan Mietoisten Kaskisten alueen korttelien 1-6 asemakaavassa. Jälkimmäisellä, vuonna 1999 hyväksytyllä asemakaava-alueella johtolinjaus ylittää yleisen tien ja suojeltavan puistotien. Voimajohdon saneeraushankkeen ympäristöselvityksessä todetaan kuitenkin asianmukaisesti, että ”Nykyiselle sijainnille saneerattava voimajohto ei aiheuta haitallisia vaikutuksia nykyiseen tai suunniteltuun maankäyttöön. Johtoalueen leveys ei hankkeessa muutu. Voimajohdon rajoitukset maankäyttötoiminnoille on otettava huomioon jatkossa vireille tulevien ja luonnosvaiheessa olevien kaavahankkeiden suunnittelussa ja rakentamisessa. Voimajohdon rakennuskieltoalue kattaa voimajohtoalueen mukaan lukien reunavyöhykkeet.”
Karvetin-Vantontien 900 metrin pituisen haaran kohdentamista on tarkennettu Carunan toimesta yhteistyössä Naantalin kaupungin ja Naantalin Energia oy:n kanssa lausuntopyyntöaineiston laatimisen jälkeen. Linjaus on täsmentynyt alkuvuodesta 2023 siten, että leventyvä johtoalue sijaitsee nykyisen voimajohdon linjauksen mukaisesti. Näin ollen täsmentynyt linjaus on myös voimassa olevan maakuntakaavayhdistelmän sekä Manner-Naantalin osayleiskaavan mukainen. Lausuntopyynnön aineistoissa Karvetin-Vantontien haaran linjaus on kuitenkin vielä aiemman, nykylinjasta pohjoiseen poikkeavan suunnitelman mukainen. Tämä on lausunnon antajille hieman harhaanjohtavaa, mutta ei vaikuta silti asian kokonaisuuteen eikä Varsinais-Suomen liiton päätösehdotukseen.
Hankkeen ympäristövaikutuksista
Koska voimajohto saneerataan pääosin nykyiselle sijainnilleen, ovat hankkeesta aiheutuvat ympäristövaikutukset ennen muuta rakentamisen aikaisia haittoja. Johtolinjauksen vaikutusalueella olevat ympäristö- ja kulttuuriperintöarvot on eritelty asianmukaisesti hankkeen ympäristöselvityksissä. Rakentamisen aikaisille häiriöille on suunniteltu hallintatapoja.
Karvetin-Vantontien 900 metrin pituisella haaralla nykyisen johtoalueen leveys tulee kasvamaan todennäköisesti noin 12 metriä, koska Carunan voimajohdolle tehdään uudet, omat pylväät olemassa olevien Naantalin Energian yhteispylväiden vierelle. Carunan uusien pylväiden keskilinja siirtyy noin 12 metriä koilliseen, joten ko haaran nykyinen johtoalue levenee vastaavat 12 metriä. Johtoalueella tarkoitetaan johtoaukean ja reunavyöhykkeiden yhteisleveyttä. Pylväät ovat johtoaukean keskellä.
Karvetin-Vantontien haaran ympäristöselvitys on tehty aiemman linjaussuunnitelman perusteella, mutta sen pohjalta voi kuitenkin tulkita, että haaran peruskunnostuksen pysyvät vaikutukset ympäristöön ja kulttuuriarvoihin ovat vähäisiä. Ne kohdentuvat lähinnä alueen nykyiseen peltoalaan sitä hieman pienentäen. Muita erityisiä arvoja voimajohdon ko haaran vaikutusalueella ei juurikaan ole. Liejukanan pesimälampi löytyy kuitenkin, ja tarkentunut voimajohtolinjaus huomioi sen aiempaa paremmin: täsmentynyt linjaus sivuaa lampea vain lounaispuolitse. Karvetin-Vantontien haaran ympäristövaikutuksista merkittävimpiä ovat rakentamisen aikaiset ympäristöhäiriöt, aivan kuten Naantalinsalmen ja Uudenkaupungin välisellä 50 kilometrin mittaisella pääosuudella, ja niiden hallintaan kiinnitetään järjestelmällistä huomiota niin ikään.
Esitysteknisiä huomioita
Lausunnoille lähetettävien aineistojen olisi hyvä olla ajan tasalla. Karvetin-Vantontien 900 metriä pitkän haaran alkuvuodesta 2023 päivittynyt linjaus olisi ollut hyvä tuoda esille haaran ympäristöselvityksessä. Myös Naantalin E18 Turun kehätien asemakaavan aluerajaus oli ehtinyt muuttua hankkeen kannalta olennaisesti siten, ettei voimajohtolinjaus enää ole kyseisellä asemakaava-alueella. Täsmentynyt linjaus ei siis enää ole asemakaavasuunnitelman vastainen, toisin kuin haaran ympäristöselvityksessä todetaan.
Hanke kokonaisuutena perusteltu
Varsinais-Suomen liiton maankäyttöjaosto pitää esitettyä Naantalinsalmen-Uudenkaupungin voimajohdon saneeraussuunnitelmaa huoltovarmuuden kannalta perusteltuna ja asianmukaisena. Voimajohto saneerataan pääosin nykyiselle linjaukselleen ja se on voimassa olevan maakuntakaavayhdistelmän mukainen. Varsinais-Suomen liitto puoltaa hanketta.
Päätös
Päätösehdotus hyväksytään.