Maankäyttöjaosto, kokous 27.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 16 Suunnittelujohtajan lausunto Kaarinan Piikkiön puutarhatutkimuslaitoksen rakennussuojeluasiasta

VSLDno-2022-464

Valmistelija

  • Virpi Mamia, maakunta-arkkitehti, virpi.mamia@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Varsinais-Suomen liitto kiittää Varsinais-Suomen ELY-keskusta saamastaan lausuntopyynnöstä koskien Luonnonvarakeskuksen (LUKE) Piikkiön puutarhantutkimuslaitoksen suojeluasiaa. Kohde on huomion arvoinen varsinaissuomalaista kulttuurihistoriaa edustava tila.  Siihen kytkeytyy valtakunnallisesti merkittävää toimintaa ja yhteiskuntaamme monialaisesti kehittäneitä merkkihenkilöitä. Kohde edustaa varsinaissuomalaisia erityispiirteitä myös valtakunnallisessa aluekehityksessä. Koetilalla on harjoitettu viljelymenetelmien ja puutarhan tutkimusta Suomen maatalouden koe- ja tutkimustoiminnan alkuajoista lähtien. Koetilaa perustettaessa 1920-luvulla Piikkiö on valittu koetilan sijaintipaikaksi alueen suotuisten ilmasto- ja kasvuolosuhteidensa vuoksi.  Suojeluasian yhteydessä kohteesta laaditut selvitykset kokoavat yhteen arvokasta tietoa paikasta.

Rakennetun ympäristön kulttuuriperintöarvot ovat merkittävä alueellinen erityispiirre juuri Varsinais-Suomessa. Maakuntakaavoituksessa kiinnitetään huomiota arvojen vaalimiseksi muuttuvassa toimintaympäristössä. Kulttuuriperintöarvot tuovat alueelle myös elinvoimapotentiaalia nopeasti kehittyvässä monipaikkaisesti toimivassa ympäristössä.

Varsinais-Suomen liitto katsoo, että on maakunnan etu suojella Luonnonvarakeskuksen (LUKE) Piikkiön puutarhatutkimuslaitoksen rakennusten ja puutarha-alueen kulttuuriperintöarvot rakennusperintölain mukaisesti. Alueen sijainnista johtuen alue ei ole asemaakaavoituksen kohde.

Ehdotus

Esittelijä

  • Heikki Saarento, suunnittelujohtaja, heikki.saarento@varsinais-suomi.fi

Maankäyttöjaosto merkitsee saaneensa tiedon Varsinais-Suomen ELY-keskukselle 1.3.2023 annetusta lausunnosta.

Päätös

Merkitään tiedoksi.