Perustelut
Varsinais-Suomen ELY-keskus on pyytänyt 13.5.2024 Varsinais-Suomen liiton lausuntoa Neoen Renewables Oy:n Saartennokan tuulivoimahanketta koskevasta ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta 17.6.2024 mennessä.
Hankkeen kuvaus ja sijainti
Neoen Renewables Finland Oy (Neoen) suunnittelee Saartennokan tuulivoimahanketta Mynämäen kuntaan. Tuotantoalue sijaitsee noin 15 kilometrin etäisyydellä Mynämäen keskustaajamasta koilliseen. Alue rajautuu Nousiaisen kuntaan ja Pöytyän kuntaraja on lähimmillään 1,5 kilometrin päässä alueesta.
Tuulivoimahanke muodostuu 9–13 tuulivoimalasta. Niiden yksikköteho on enintään 10 MW, ja hankkeen nimellisteho on enintään 130 MW vuodessa. Voimaloiden kokonaiskorkeus on enintään 300 m, ja roottorin halkaisija 180 m. Tuotantoalueen pinta-ala on noin 1 800 ha.
Tuulivoimaloiden lisäksi alueelle rakennetaan tarvittavat yhdystiet, voimaloiden väliset huoltotiet, maakaapelointi voimaloiden välille, sähkönsiirto tuotantoalueelta ja sähköasemat. Hanke on suunniteltu liitettäväksi valtakunnan sähköverkkoon Fingridin 110 kV johtoon Mynämäellä johdonvarsiliittimellä (11 km) tai Nousiaisten uuteen suurjännitelinjaan (24 km). Sähkönsiirtoa varten rakennetaan uusi 110 kV voimajohto. Sähkönsiirtoreitit sijaitsevat Mynämäen ja Nousiaisten kuntien alueilla. Voimalaan liittyvien kaikkien oheisrakenteiden yhteistä bruttopinta-alaa ei YVA-ohjelmassa kerrota, eikä myöskään sitä, paljonko ne edellyttävät metsän kaatamista. Maa-alueet ovat enimmäkseen yksityisten maanomistajien omistuksessa. Alue on suovaltaista metsä- ja kalliomaata.
YVA-menettely ja kaavoitus
Ympäristövaikutusten arviointiohjelmassa (YVA-ohjelma) esitetään kuvaus tuotantoalueen nykytilasta ja esitellään ympäristövaikutusten arviointimenettelyssä (YVA-menettely) arvioitavat toteutusvaihtoehdot. YVA-ohjelman tärkein tehtävä on kuvata, miten hankkeen vaikutuksia on tarkoitus arvioida ja mitä selvityksiä hankkeelle laaditaan vaikutusten arvioimiseksi. Arviointityön tulokset esitetään YVA-selostuksessa, joka julkaistaan selvitystyön ollessa valmis arviolta keväällä 2025. YVA-menettelyn rinnalla etenee tuulivoimahankkeen osayleiskaavoitus. YVA-menettely ja osayleiskaavoitus sovitetaan yhteen mm. yhteisten luonto- ja ympäristöselvitysten sekä vaikutusarviointien osalta.
Arvioitavat vaihtoehdot
Saartennokan tuulivoimahankkeen YVA-menettelyssä tarkastellaan tuulivoiman osalta kahta vaihtoehtoa (VE1 ja VE2) sekä hankkeen toteuttamatta jättämistä (VE0). Tuulivoimahankkeen toteutusvaihtoehdossa VE1 tuotantoalueelle rakennetaan 9 tuulivoimalaa ja toisessa vaihtoehdossa VE2 13 voimalaa. Lisäksi sähkönsiirron osalta tarkastellaan kahta eri vaihtoehtoa (VEA ja VEB). Sähkönsiirto toteutetaan alustavan suunnitelman mukaan 110 kV ilmajohdolla, joka liitetään sähköverkkoon Nousiaisen Ristiojassa (Fingrid 110 kV) (VEA) tai 110 kV johdolla, joka liittyy 110 kV johtoon Nousiaisten Rekoisten sähköasemalla (VEB).
Mynämäen kunnan verkkosivuilta löytyy tarkempia lisätietoja hankkeesta.
Ehdotus
Esittelijä
-
Heikki Saarento, suunnittelujohtaja, heikki.saarento@varsinais-suomi.fi
Maankäyttöjaosto päättää antaa seuraavan lausunnon Neoen Renewables Finland Oy:n Mynämäen Saartennokan tuulivoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta:
Varsinais-Suomen liitto toteaa, että Saartennokan tuulivoimahankkeen YVA-ohjelma on laaja, ja siinä on kuvattu myös Varsinais-Suomen maakuntakaavan merkinnät.
Keskeinen haaste maakuntakaavan kannalta on se, että Saartennokan tuotantoaluetta ei ole osoitettu maakunnalllisesti merkittäväksi yli 10 voimalan tuulivoimaloiden alueeksi Varsinais-Suomen tuulivoimavaihemaakuntakaavassa. Varsinais-Suomen liitto katsoo kuitenkin, että TVVK:ssa osoitettujen tuulivoimaloiden alueiden ulkopuolisia sijainteja voidaan pitää soveltuvina enintään 9 voimalan hankkeille sekä ympäristön ehdot huolellisesti tutkien. Tuulivoiman soveltuvuus ja yhteensovittaminen muuhun maankäyttöön tulee selvittää kuntakaavoituksella, kuten tässä hankkeessa tehdäänkin. Pienempien energiahuollon kohteiden luonne maakuntakaavassa on esimerkinomainen eli kaavassa osoitetut sijainnit eivät ole muita mahdollisia sijainteja pois sulkevia toisin kuin suuremmat tuulivoimaloiden alueet. Mikäli Saartennokan tuulivoimahankkeessa ylitetään 9 voimalan enimmäismäärä, on se voimassa olevan maakuntakaavan vastainen.
Hankealue sijoittuu maakuntakaavassa pääosin maa- ja metsätalousvaltaiselle alueelle. Alueen keskellä on Rautsuon soidensuojelun täydennysohjelman alue. Rautsuolta itään, yli puolet hankealueesta on myös maakuntakaavan matkailun, retkeilyn ja virkistyksen kehittämisen kohdealuetta. Alueen pohjoisosan läpi on merkitty ohjeellisen ulkoilureitin linjaus. Etelässä alue rajautuu Kurjenrahkan kansallispuiston luonnonsuojelu- ja Natura-alueeseen sekä Takkulan pohjavesialueeseen, jolla sijaitsee myös vedenottamo. Luonto- ja ympäristöarvojen osalta hanke onkin ristiriitainen, kun alue rajautuu välittömästi useaan suojelualueeseen, ja Rautsuo jää hankealueen keskelle. Niin kutsutun reunavaikutuksen takia luonnon monimuotoisuus ja ennallistamisen potentiaalit ovat runsaita juuri suojelualueiden reunavyöhykkeillä, ja niiden vaalimiseen olisi hyvä kiinnittää erityisen tarkkaa huomiota. Alueelle on lisäksi vireillä luonnonsuojelujärjestöjen käynnistämä Lounaismaan kansallispuistohanke. Alue on Etelä-Suomen mittakaavassa poikkeuksellinen valtionmaiden luonnonsuojelualueiden kokonaisuus.
Varsinais-Suomen liitossa tehdään maatuulivoiman päivitysselvitystä. Tuulivoimaloiden koot ja tehokkuudet ovat kasvaneet huomattavasti sitten tuulivoimavaihemaakuntakaavan taustalle 2010–2011 tehdyn selvityksen. Tuolloin voimaloiden keskimääräinen kokonaiskorkeus oli 150 metriä, ja nyt se on kaksinkertaistunut 300 metriin. Voimaloiden tilatarpeet ja maisemavaikutukset ovat lisääntyneet. Päivitysselvitys Varsinais-Suomesta valmistuu kuluvan vuoden loppuun mennessä. Useissa muissa maakunnissa, joissa maatuulivoimaa on selvitetty viime vuosina, on päädytty maakunnallisesti merkittävän voimalan rajan laskemiseen kahdeksaan tai seitsemään myllyyn juuri voimaloiden kasvaneiden kokojen ja vaikutusten vuoksi.
Varsinais-Suomen liitto pitää Saartennokan tuulivoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointia hyvin keskeisenä ja odottaa mielenkiinnolla nyt käynnistyneen YVA-ohjelman tuloksia. Lisäksi liitto tähdentää, ettei maakuntakaava mahdollista maakunnallisesti merkittävää, yhdeksää voimalaa suurempaa kokonaisuutta.
Päätös
Päätös ehdotuksen mukaisesti.