Maankäyttöjaosto, kokous 17.6.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 60 Lausunto ehdotuksesta Varsinais-Suomen ja Satakunnan merkittäviksi tulvariskialueiksi  

VSLDno-2024-144

Valmistelija

  • Timo Juvonen, erikoissuunnittelija, timo.juvonen@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Varsinais-Suomen ELY-keskus on pyytänyt 21.3.2024 lausuntoa tulvariskien hallinnan suunnittelun alustavasta arvioinnista17.6.2024 mennessä. Arvio koskee vesistö- ja merivesitulvia Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueilla. 

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on tarkistanut arvioinnit vesistöjen ja merenpinnan noususta aiheutuvista tulvariskeistä Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueilla ja valmistellut ehdotuksen alueista, joilla tulvariski voi olla merkittävä. ELY-keskusten ehdotusten perusteella maa- ja metsätalousministeriö nimeää merkittävät tulvariskialueet ja asettaa niille tulvaryhmät maakunnan liiton ehdotuksesta. 

Merkittäville tulvariskialueille laaditaan tulvavaara- ja tulvariskikartat sekä vesistöalueittaiset suunnitelmat tulvariskien estämiseksi ja vähentämiseksi. Nyt nähtävillä oleva ehdotus koskee vesistö- ja merivesitulvia. Tämän arvioinnin lisäksi alueen kunnat arvioivat hulevesistä, eli sade- ja sulamisvesistä aiheutuvat tulvariskit taajamissa. 

Ehdotuksen lisäksi suunnittelun aikaista osallistumista, tiedottamista ja kuulemista on kuvattu erillisellä asiakirjalla "Tulvariskien hallintasuunnitelman ja ympäristöselostuksen valmistelun osallistuminen, tiedottaminen ja kuuleminen". 

Ehdotus merkittäviksi tulvariskialueiksi sekä ehdotuksen tausta-asiakirjat eli vesistöalueille laaditut tulvariskien alustavat arvioinnit sekä tausta-asiakirja tulvariskien hallintasuunnitelman ja ympäristöselostuksen valmistelusta ovat nähtävillä sähköisesti internetsivustolla. Kuulemisaineistoa voi hakea vesi.fi -sivulta kunnan, maakunnan tai vesistöalueen perusteella. 

 

Lisätietoja: http://www.vesi.fi/trh 

 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Heikki Saarento, suunnittelujohtaja, heikki.saarento@varsinais-suomi.fi

Maankäyttöjaosto päättää antaa ehdotuksesta Varsinais-Suomen ja Satakunnan merkittäviksi tulvariskialueiksi seuraavan lausunnon: 

Varsinais-Suomen liitto on oman alueensa tulvaryhmän muodollisena puheenjohtajana osallistunut aktiivisesti tulvaryhmän toimintaan ja tulvariskialueen määrittelyyn. 

Varsinais-Suomen liitto pitää lausuntopyynnössä esitettyä ehdotusta Varsinais-Suomen tulvariskialueeksi perusteltuina, mutta samalla korostaa, että hallintasuunnitelman tulvariskialue ja sen rajaus kattaa vain valtakunnallisesti merkittävät tulvariskialueen. Meri- ja rannikkoalueiden suunnittelussa ja kehittämisessä tulee aina kokonaisvaltaisesti arvioida ranta-alueiden riskit myös valtakunnallisesti merkittäviin tulvariskialueisiin kuulumattomilla alueilta. Lisäksi alueellisessa tulvariskitoiminnassa on otettava huomioon eri tulvatilanteiden kerrannaisvaikutukset, esim. hulevesitulvien ja vesistötulvien yhteistilanteet. Samoin tämä asia on otettava huomioon tulvariskialueista viestittäessä ja asioiden julkisuuteen tuomisessa. 

Varsinais-Suomen liitto pitää tulvariskien hallintasuunnitelman ympäristöselostuksen lähtökohtia, tavoitetta ja valmistelua riittävänä. 

 

Päätös

Päätös ehdotuksen mukaisesti. 

 

Tiedoksi

Lausunnon saaja, Varsinais-Suomen ELY-keskus, ympäristö ja luonnonvarat -vastuualue.