Perustelut
Urban Biodiversity Parks -hanke on saanut myönteisen rahoituspäätöksen European Urban Initiative – Innovative Actions (EUI-IA) -rahoitusohjelmasta. Hankkeen päätoteuttaja on Turun kaupunki ja hankepartnereita ovat Valonia/Varsinais-Suomen liitto, Turun yliopisto, Turun ammattikorkeakoulu, Luonnonvarakeskus, Villi Vyöhyke ry, Varsinais-Suomen Asumisoikeus Oy ja Blokgarden Oy.
Biodiversiteettipuisto on innovatiivinen lähestymistapa vastata luontokatoon ja lisätä aktiivisesti luonnon monimuotoisuutta kaupunkiympäristössä. Biodiversiteettipuistot soveltuvat erityisesti sellaisille alueille, jotka ovat ihmisen voimakkaasti muokkaamia ja heikentämiä, eivätkä ne voi kehittyä monimuotoisuudeltaan merkittäviksi edes keskipitkällä aikavälillä. Ne ovat myös ulkoilu- ja virkistysalueita, joissa asukkaat voivat oppia ja osallistua luonnonhoitoon.
Hankkeessa perustetaan Euroopan ensimmäinen biodiversiteettipuisto Turun Skanssiin ja levitetään konseptia muille alueille. Biodiversiteettipuistoja kehitetään ja pilotoidaan alustoina, jotka lisäävät luonnon monimuotoisuutta ja siihen liittyvää osaamista sekä tietoisuutta aiheesta. Lisäksi hankkeessa kehitetään osallisuustyökaluja lähiympäristön suunnittelussa ja vahvistetaan yritysten osaamista luonnon monimuotoisuuden vaalimisessa. Toimenpiteitä suunnitellaan ja toteutetaan yhteistyössä eri sidosryhmien kanssa, jotta monimuotoisen luonnon lisääminen integroituu osaksi yhdyskuntarakennetta.
Valonia vastaa biodiversiteettipuiston kokemuksellisen oppimisympäristön kehittämisestä yhdessä Turun kaupungin, Turun suomalaisen yhteiskoulun lukion, Turun yliopiston biodiversiteettiyksikön ja Turun ammattikorkeakoulun kanssa. Hankkeessa kehitetään osallistavaa luonnonhoitoa sekä oppimisympäristöä erilaisille ryhmille, mukaan lukien perusopetuksen, ammatillisen opetuksen ja korkeakouluopetuksen oppilaat ja opettajat sekä kuntien eri toimialojen viranhaltijat. Valonian asiantuntijat osallistuvat myös muihin hankkeen toimenpiteisiin ja varmistavat, että hankkeen tulokset ja osaaminen välittyvät myös muihin Varsinais-Suomen kuntiin.
Hanke vastaa Varsinais-Suomen maakuntastrategian toimenpiteisiin 42. Otetaan käyttöön ja etsitään keinoja, joilla luonnon monimuotoisuutta parannetaan yritysten ja kuntien vastuullisuus- ja kestävyystavoitteiden kautta, 44. Kunnat, valtio ja maanomistajat toteuttavat yhdessä luonnon monimuotoisuutta lisääviä toimenpiteitä ja perustavat riittävän kattavan suojelu- sekä viherrakenneverkoston, 21. Varmistetaan mahdollisuus jatkuvaan oppimiseen, 17. Rakennetaan varsinaissuomalaisen osallisuuden toimintamalleja, jotka tukevat aktiivista kansalaisuutta ja yhteisöllisyyttä, 34 Rakennetaan kokeilualustoja lupaaville uusille ideoille ja innovaatioille.
Hankkeen kesto on 1.3.2024 – 30.8.2027. Hankkeen kokonaisbudjetti on 4 873 704 euroa, josta Valonian/Varsinais-Suomen liiton osuus on 248 330 euroa. Hankkeen avustusosuus on 198 664 euroa ja omarahoituksen osuus on 20 % eli 49 666 euroa. Hankkeelle perustetaan oma kustannuspaikka.
Ehdotus
Esittelijä
-
Kari Häkämies, maakuntajohtaja, kari.hakamies@varsinais-suomi.fi
Maakuntahallitus päättää
1. käynnistää Urban Biodiversity Parks -hankkeen
2. perustaa hankkeelle omakatteisen kustannuspaikan
3. että hankkeen tilivelvollinen on suunnittelujohtaja Heikki Saarento, joka myös allekirjoittaa hankkeeseen liittyvät sopimukset ja sitoumukset