Maakuntahallitus, kokous 26.2.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 32 Varsinaista kulttuuria -kehittämistehtävän päättyminen

VSLDno-2022-11

Valmistelija

  • Malla Rannikko-Laine, vt. edunvalvontajohtaja, malla.rannikko-laine@varsinais-suomi.fi
  • Katri Koivisto, erikoissuunnittelija, katri.koivisto@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Varsinais-Suomen liitto toteutti kuntien kulttuuritoimen kehittämistehtävää 1.2.2022-31.12.2023 hankenimellä Varsinaista kulttuuria. Kehittämistehtävää rahoitti Opetus- ja kulttuuriministeriö. Varsinaista kulttuuria -hankkeen osatoteuttajana toimi Turun kaupungin vapaa-ajan ja kulttuurin palvelukokonaisuus. OKM rahoitti hankkeesta 175 000 euroa ja hankkeen omarahoitusosuus jaettiin puoliksi Turun kaupungin ja Varsinais-Suomen liiton kesken, ollen kummallekin 9725 euroa. Hankkeessa oli palkattuna yksi kokoaikainen työntekijä, kehittämiskoordinaattori. Lisäksi kulttuuriasioiden erikoissuunnittelijan työaikaa oli osoitettuna hankkeelle.

Hankkeen pääkohderyhmänä olivat maakunnan kuntien kulttuurin viranhaltijat ja työntekijät sekä alueen kulttuurialan verkostot, taiteen ammattilaiset ja kuntiin kulttuuripalveluita tuottavat toimijat. Hankevalmistelu tehtiin tiiviissä yhteistyössä kuntien kanssa. Siinä oli vahvasti mukana muun muassa alueen kuntien kulttuurivastaavista koostuva Kulttuuria kunnissa -verkosto. Kehittämistehtävän toimintasuunnitelmaan sisällytettiin juuri ne teemat, joissa kunnat kokivat kaipaavansa apua. 

Hanke kehitti ja tuki sekä Varsinais-Suomen kuntien mahdollisuuksia että osaamista laadukkaiden, saavutettavien ja yhdenvertaisten kulttuuripalveluiden tuottamiseksi maakunnan alueella. Lisäksi hanke vahvisti kuntien välistä ja maakunnallista yhteistyötä ja verkostoja. Hanke edesauttoi kulttuuripalvelujen yhdenvertaista saavutettavuutta ja monipuolista käyttöä mahdollistamalla kulttuuripalvelujen saatavuutta entistä paremmin myös pienissä kunnissa, joissa kunnan kulttuuritoimen resurssit ovat vähäiset. Hanke paransi omalta osaltaan paikallisten taiteilijoiden työllistymisedellytyksiä. 

Hankkeessa olivat mukana kaikki maakunnan 27 kuntaa. Hankkeen merkittävimmät osakokonaisuudet olivat koulutukset, seututaiteilijakokeilut ja käänteisellä kilpailutuksella toteutettu Kulttuurikeikkoja kuntiin –ohjelma.

Koulutukset toteutettiin kuutena kokonaisuutena ja kussakin kokonaisuudessa keskityttiin yhteen kulttuurityötä vahvistavaan aihepiiriin. Kokonaisuudet muodostuivat työpajasta ja sitä seuranneista etäjatkoista. Koulutusta ja vertaisoppimista järjestettiin yhteensä 6 työpajaa ja 18 etäjatkot. Tähän osallistui edustajia 25 kunnasta.

Seututaiteilijoita toimi hankkeessa yhteensä kuusi. Turun seutu jaettiin kokonsa vuoksi kahteen osaan, itäiseen ja läntiseen Turun seutuun. Kunkin taiteilijan toiminta-alue koostui 2–6 kunnasta ja työskentelyaika oli kolme kuukautta. Ensimmäinen seututaiteilija aloitti pestinsä lokakuun 2022 alussa ja viimeiset lopettivat oman työskentelyjaksonsa vuoden 2023 marraskuussa. Viisi seututaiteilijoista oli palkkasuhteessa ja yksi ostopalveluna. Taiteilijoiden työ oli yhteisöllistä tai kuntalaisia osallistavaa.  Kaikki maakunnan 27 kuntaa olivat mukana seututaiteilijakokeilussa ja seututaiteilijoiden työskentely tavoitti kaikkineen yli 4000 kuntalaista.

Kulttuurikeikkoja kuntiin -ohjelman sisällöt haettiin käänteisellä kilpailutuksella, jossa taiteilijoilla ja luovan alan ammattilaisilla oli mahdollisuus tarjota kulttuuri- ja taidesisältöjä ostettavaksi seutukunnittain 3450 euron hinnalla (alv. 0 %). Summa sisälsi kaikki toteutuksen kulut, pois lukien tilakustannukset. Toiminnan tuli olla maksutonta osallistujille. Kulttuurikeikkoja kuntiin -ohjelman sisältöjä toteutettiin 24 kunnassa ja sisällöt tavoittivat kaikkineen yli 1700 kuntalaista.

Kunnissa koettiin, että hanke edisti kuntien välistä yhteistyötä. Uusia toimintamalleja on jo otettu käyttöön ja uudenlaisia kulttuurisisältöjä ostettu kuntiin. Hankkeen opit jäävät elämään arkisissa toimissa. Samalla kuntiin jäi kytemään toive maakunnallisesti koordinoidusta kulttuuritoiminnasta myös tulevaisuudessa.

Hankkeen budjetti oli 194 450 euroa ja toteutuma 198 240,02 euroa. Kustannuspaikalle jäi alijäämää 3790,02 euroa, mikä katetaan kustannuspaikalta 5010 (edunvalvonta).

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Häkämies, maakuntajohtaja, kari.hakamies@varsinais-suomi.fi

Maakuntahallitus päättää  

1. merkitä tiedoksi Varsinaista kulttuuria -kehittämistehtävän tulokset ja hankkeen päättymisen.

2. hyväksyä alijäämän 3790,02 euroa kattamisen kustannuspaikalta 5010 (edunvalvonta).

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

_____