Maakuntahallitus, kokous 26.2.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 29 Liikkumisen ohjaus Varsinais-Suomessa 2024 -hankkeen käynnistäminen

VSLDno-2024-63

Valmistelija

  • Heikki Saarento, suunnittelujohtaja, heikki.saarento@varsinais-suomi.fi
  • Riikka Leskinen, toimialapäällikkö, riikka.leskinen@valonia.fi

Perustelut

Valonia/Varsinais-Suomen liitto on saanut myönteisen rahoituspäätöksen hankkeeseen Liikkumisen ohjaus Varsinais-Suomessa 2024. Rahoittajana toimii Traficom.   

Päähakijana on Valonia. Hankkeen kesto on 1.1.2024 – 28.2.2025. Hankkeen päätarkoituksena on kehittää kestävän liikkumisen seurantaa Varsinais-Suomessa. Hankkeessa toteutetaan mm. kuntakierros kävelyn- ja pyöräliikenteen edistämisohjelmia toteuttaneisiin kuntiin ja kartoitetaan ohjelmien seurantamenetelmiä. Hankkeessa autetaan kuntia kestävän liikkumisen suunnitelmien, kuten kävelyn ja pyöräliikenteen edistämisohjelmien laadinnassa ja tuetaan kuntia liikkumisen datan avaamisessa järjestämällä käytännön työpalavereja. Avointa dataa voidaan hyödyntää kunnan kestävän liikkumisen palvelujen kehityksessä mutta myös alueellisessa seurannassa. Hankekumppanina on Kemiönsaaren kunta, jonka kanssa täsmennetään koulualueiden liikenneturvallisuussuunnitelmia mm. koulukartoituksia tekemällä, oppilaita osallistaen. Samalla kehitetään mallia, jolla oppilaiden tekemät kartoitukset saadaan helpossa muodossa liikennesuunnittelun tueksi.  

Hanke tukee Varsinais-Suomen maakuntaohjelman toimenpiteitä 12. Edistetään ja kokeillaan uusia kestäviä liikkumisen tapoja ja logistiikan ratkaisuja,14. Parannetaan pyöräliikenteen yhteyksiä ja edellytyksiä koko maakunnassa, 17. Rakennetaan varsinaissuomalaisen osallisuuden toimintamalleja, jotka tukevat aktiivista kansalaisuutta ja yhteisöllisyyttä, ja 26. Tuetaan kunnissa tehtävää hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyötä kulttuurin, luonnon ja elinympäristön hyvinvointivaikutusten sekä terveellisten elintapojen ottamiseksi entistä vahvemmin osaksi maakunnan asukkaiden elämää.  

Hankkeen budjetti on 86500 €. Omarahoitusosuus hankkeelle on 26 500, josta 25 000 katetaan Turun kaupunkiseudun liikennejärjestelmätyön liikkumisen ohjaustoimintaan varatusta rahasta. Kemiönsaaren kunnan osuus omarahoituksesta on 1500 €. Uuden hankkeen kustannuspaikkana käytetään vanhan LIO-hankkeen kustannuspaikkaa, joka vuonna 2024 on 6024. 

 

Lisätiedot: Kestävän liikkumisen asiantuntija, Marja Tommola (puh. 040 832 8515 / etunimi.sukunimi@valonia.fi) 

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Häkämies, maakuntajohtaja, kari.hakamies@varsinais-suomi.fi

Maakuntahallitus päättää

  1. käynnistää Liikkumisen ohjaus Varsinais-Suomessa 2024 -hankkeen   
  2. ottaa hankkeelle käyttöön liiton kirjanpitoon omakatteisen kustannuspaikan 6024
  3. että hankkeen tilivelvollinen on suunnittelujohtaja Heikki Saarento, joka myös allekirjoittaa hankkeeseen liittyvät sopimukset ja sitoumukset. 

 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

_____