Maakuntahallitus, kokous 26.2.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 30 Taloyhtiöt muuttuvassa ilmastossa (TALVI) -hankkeen käynnistäminen

VSLDno-2024-64

Valmistelija

  • Heikki Saarento, suunnittelujohtaja, heikki.saarento@varsinais-suomi.fi
  • Riikka Leskinen, toimialapäällikkö, riikka.leskinen@valonia.fi

Perustelut

Valonia/Varsinais-Suomen liitto on saanut yhdessä Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY) ja Oulun ammattikorkeakoulun kanssa myönteisen rahoituspäätöksen hankkeelle Taloyhtiöt muuttuvassa ilmastossa (TALVI) (Ryhmähanketunnus R-01186, osatoteuttajan hakemusnumero 403051). Hankkeen rahoituskanava on Euroopan aluekehitysrahasto EAKR. 

Ilmastonmuutos on tuonut lukuisia uusia haasteita taloyhtiöille. Yhä lisääntyvät sateet, kosteus ja pilvisyys, hellejaksot ja yhä kallistuva fossiilinen energia olisi otettava huomioon taloyhtiöiden päätöksenteossa ja korjausrakentamisurakoissa, jotta kiinteistöt säilyvät terveellisinä ja turvallisina asua ja säilyttävät arvonsa. Uusien direktiivien tuomat paineet ilmastokestävämpään rakentamiseen aiheuttavat epävarmuutta taloyhtiökentässä. Olemassa olevat rakennukset ovat monen ikäisiä, eikä niitä ole alun perin suunniteltu nykyisen ilmastonmuutoksen aiheuttamiin sääolosuhteisiin. Korjaus- ja viherrakentamisessa ei usein oteta huomioon ilmastonmuutoksen vaikutuksia. Samaan aikaan nykyinen hallintotapa ja kunnossapitoon liittyvien asiakirjojen käyttötapa tai eivät ohjaa kestävään ja muuttuvaan ilmastoon sopeutuvaan kiinteistöjen kehittämiseen. Näihin haasteisiin nyt käynnistettävällä TALVI-hankkeella pyritään vastaamaan. 

Taloyhtiökentällä on valtava tarve helposti käyttöönotettaville työkaluille, hyville tapausesimerkeille ja toimintamalleille ilmastonmuutokseen sopeutumiseksi. Hankkeessa käydään läpi taloyhtiöille tarkoitettuja, eri tahojen jo luomia työkaluja, analysoidaan niiden käytettävyyttä ja tehdään niihin täydennys- ja parannusehdotuksia. Hankkeessa kehitettäviä toimintamalleja ja esimerkkidokumentteja kokeillaan käytännön tilanteissa pilottitaloyhtiöissä.  Tuloksena luodaan suosituksia ja malleja taloyhtiön johtamistyökaluiksi. Hankkeessa osallistutaan pilottitaloyhtiöiden kuntoarviointiin sekä korjaushankkeiden suunnitteluun ja toteutuksiin ja ehdotetaan täydennyksiä ilmastonmuutoksen näkökulmasta. Hankkeessa myös toteutetaan markkinakartoitusta korjaus- ja viherrakentamisen sekä kuntokartoitusyritysten kentästä. Hankkeen oppeja dokumentoidaan ja niistä viestitään valtakunnallisesti.  

Valonia toteuttaa parhaillaankin hankkeita taloyhtiökentällä ja tuo hankkeeseen pitkän linjan hankekokemusta ilmasto-, energia-, vesienhallinta-, kiertotalous- ja luontoteemoissa sekä näihin teemoihin liittyvää sidosryhmätuntemusta Varsinais-Suomen alueella sekä valtakunnallisten verkostojen kautta. 

Hanke vastaa Varsinais-Suomen maakuntastrategian toimenpiteisiin 2. Toteutetaan pilotointi- ja demonstraatiokohteita, joilla edistetään alueen ympäristö- ja ilmastohaasteiden ratkaisujen kaupallistamista ja levittämistä, 5. Rakennetaan hiilineutraalia energiajärjestelmää Varsinais-Suomen ilmastotiekartan mukaisesti sekä 42. Otetaan käyttöön ja etsitään keinoja, joilla luonnon monimuotoisuutta parannetaan yritysten ja kuntien vastuullisuusja kestävyystavoitteiden kautta. Hanke linkittyy myös Varsinais-Suomen ilmastotiekarttaan, jossa mm. todetaan, että on olennaista keskittyä jo olemassa olevan yhdyskuntarakenteen hyödyntämiseen ja kehittämiseen sekä huomioitava ilmastonmuutokseen sopeutuminen ja mm. muuttuvat sääolosuhteet. 

Hankkeen kesto on 1.3.2024 – 31.5.2026. Hankkeen kokonaisbudjetti on Valonian/Varsinais-Suomen liiton osalta 146 341 €, josta avustuksen osuus on 117 073 euroa. Hankkeen omarahoitusosuus (29 268 euroa) katetaan Valonian kustannuspaikalta (6010). Hankkeelle perustetaan oma kustannuspaikka. 

Hankkeen toteutuksesta vastaa Olli Haapanen. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Häkämies, maakuntajohtaja, kari.hakamies@varsinais-suomi.fi

Maakuntahallitus päättää  

1. käynnistää Taloyhtiöt muuttuvassa ilmastossa (TALVI) -hankkeen 
2. perustaa hankkeelle omakatteisen kustannuspaikan
3. että hankkeen tilivelvollinen on suunnittelujohtaja Heikki Saarento, joka myös allekirjoittaa hankkeeseen liittyvät sopimukset ja sitoumukset. 

 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

_____