Maakuntahallitus, kokous 26.2.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 28 Varsinais-Suomen liiton viraston strategian vuosikatsaus 2023

VSLDno-2023-175

Valmistelija

  • Kari Häkämies, maakuntajohtaja, kari.hakamies@varsinais-suomi.fi
  • Salla-Maria Lauttamäki, kehittämispäällikkö, salla-maria.lauttamaki@varsinais-suomi.fi
  • Jaana Salonen, tiedonhallinnan suunnittelija, jaana.salonen@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Varsinais-Suomen liiton viraston strategia 2025 ohjaa Varsinais-Suomen liiton toimintaa ja sen roolia sekä toimintatapoja sidosryhmien kanssa, kun liitto työskentelee maakunnan asiasisältöjen parissa. Strategian tarkoitus on lisätä henkilökunnan yhtenäisyyttä, työn näkyvyyttä, organisaation sopeutumiskykyä ja joustavuutta sekä tukea resurssien viisasta käyttöä, ja näin vahvistaa liittoa ja sen vaikuttavuutta aluekehittämis- ja suunnitteluviranomaisena.

Maakuntahallitus hyväksyi Varsinais-Suomen liiton viraston ensimmäisen strategian vuoteen 2025 kokouksessaan 20.1.2020 § 4 ja merkitsi tiedoksi strategian päivityksen 27.2.2023 § 24. Strategiatyön edistymisestä ja siihen liittyvistä ajankohtaisista asioista raportoidaan säännöllisesti maakuntahallitukselle.

Strategian päivityksessä asetettiin uudet työlistat vuosille 2023–2025. Strategian ohjausryhmä valitsi uusille tehtäville vetäjät ja koko henkilökunnalla oli ja on edelleen jatkuva mahdollisuus tulla mukaan heitä kiinnostaviin tehtäviin. Työlistan tehtävät muodostavat laajoja asiakokonaisuuksia, joiden sisällä ryhmät ovat valinneet painopisteensä ja aloittaneet työskentelyn ohjausryhmän hyväksynnällä. Työryhmien kokoonpanot ovat monipuolisia ja moniammatillisia, ja läpäisevät koko organisaatiohierarkian. Päivityksen myötä työ on yhä avoimempaa kaikkien käytössä olevan tehtävien etenemisen seurannan myötä.

Vuoden aikana virastostrategia ja etenkin sen arvot ovat tulleet aikaisempaa vahvemmin osaksi työntekijöiden arkea. Arvot näkyvät konkreettisesti toimistolla muun muassa kokoushuoneisiin tuotettuina tauluina. Lisäksi henkilökunta äänesti ja palkitsi syksyllä joukostaan työntekijät, jotka erityisesti ovat toimineet strategian arvojen mukaisesti.  

Virastostrategian uuden työlistan toteutus käynnistyi vuoden 2023 aikana melko hyvin. Tehtävistä valtaosa on käynnistynyt ja myös saavuttanut alustavia tuloksia. Opeteltavaa on kuitenkin jossain määrin vielä työn tasapainoisessa jakamisessa työryhmien sisällä sekä yleisessä priorisoinnissa. Vuoden lopussa toteutetun henkilöstökyselyn tulokset kuitenkin osoittivat, että strategiatyö koetaan mielekkääksi ja sen vaatima työpanos sopivan suuruiseksi: ”Paljon pieniä, konkreettisia asioita on saatu eteenpäin. Ehkä suurin arvo on kuitenkin ollut se yhdessä tekeminen ja asioiden pohtiminen ja halu ja lupa kehittää.”

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Häkämies, maakuntajohtaja, kari.hakamies@varsinais-suomi.fi

Maakuntahallitus merkitsee tiedoksi Varsinais-Suomen liiton viraston strategian vuosikatsauksen 2023.

Päätös

Maakuntajohtaja Kari Häkämies esitteli asian.

Ehdotus hyväksyttiin.

_____