Maakunnan yhteistyöryhmä, kokous 23.10.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 41 Varsinais-Suomen ELY-keskuksen strateginen tulossopimus 2024-2027 +AVI-ELY -strategia 2024-2027 -valmistelutilanteesta

VSLDno-2023-539

Valmistelija

  • Esa Högblom, erikoissuunnittelija, esa.hogblom@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksille ja Aluehallintovirastoille laaditaan parhaillaan yhteistä strategia-asiakirjaa kaudelle 2024–2027. Asiakirjan työstäminen on edennyt valmisteluryhmän toimesta pitkälle ja laajan kommentointikierroksen on määrä toteutua 13.10.-24.10.2023 välisenä aikana. Kokonaisuus sisältää vision, strategiset painopisteet, toimintaympäristön muutokset, arvot sekä myös tavoiteltavat ydintulokset. Strategia valmistuu marraskuun 2023 loppuun mennessä.

Yhteisen strategia-asiakirjan perusteella kullekin ELY-keskukselle laaditaan strateginen tulossopimus. Tulossopimus toteutetaan ns. rullaavalla nelivuotisella menettelyllä, jossa sitä tarkistetaan tarvittavin osin kerran vuodessa. Tulossopimuksen tehtävänä on ohjata ELY-keskuksen työtä ja toiminnan kehittämistä tulevat hallitusohjelmassa esitetyt aluehallinnon uudistukset ja valtionhallinnon yhteiset strategiat ja ohjeistuksen huomioiden. Sopimuksessa tavoitellaan strategisuutta, poikkihallinnollisuutta ja ilmiölähtöisyyttä ja se on vahvasti sidoksissa myös toimintaympäristöön ja sen muutoksiin. Alueiden kehittämisestä ja Euroopan unionin alue- ja rakennepolitiikan toimeenpanosta annetun lain (756/2021, 20 §, kohta 1) mukaan maakunnan yhteistyöryhmässä käsitellään em. asiakirjat.

ELY-keskuksille strategisella tulossopimuksella määriteltävien tulostavoitteiden työstäminen ohjaavien tahojen toimesta on loppusuoralla ja kaikille ELYille yhteiset tavoitteet osoitetaan ELY-keskuksille 23.10.2023 alkavalla viikolla. Tämän pohjalta Varsinais-Suomen ELY-keskus asettaa kullekin tulostavoitteelle rullaavasti omat tavoitetasonsa vuosille 2024-2027. Tulossopimusesityksen on oltava valmiina 17.11.2023. Tämänhetkisen aikataulun mukaisesti tulossopimukset allekirjoitetaan ELY-keskuksia ohjaavien tahojen kanssa joulukuussa 2023.  

Varsinais-Suomen maakunnan yhteistyöryhmän kokouksessa 23.10.2023 on mahdollista esitellä AVI-ELY-strategian jo pitkällä oleva luonnos mutta Varsinais-Suomen ELY-keskuksen strategisen tulossopimuksen osalta vasta yleisellä tasolla tulossopimuksen valmistelutilanne tiedossa olevien ns. ylätason tulostavoitteiden pohjalta. Liitteenä olevaan esitykseen on myös suuntaa antavasti kuvattu nostoja ELY-keskuksen keskeisiksi teemoiksi ylätason tulostavoitteiden saavuttamiseksi. Marraskuun alkupuolella on suunniteltu toteutettavan MYR:n kirjallinen menettely yksityiskohtaisemman tulossopimusesitysluonnoksen kommentoimisen mahdollistamiseksi (ei kuitenkaan vielä tässäkään vaiheessa lopullisen version). Valmis sopimusesitys esitellään vuoden 2023 viimeisessä MYR:n kokouksessa joulukuussa.  

 

Lisätiedot: Strategiapäällikkö Timo Mäkelä, timo.v.makela@ely-keskus.fi, p. 0295 022 619

 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Tarja Nuotio, aluekehitysjohtaja, tarja.nuotio@varsinais-suomi.fi

Strategiapäällikkö Timo Mäkelä Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta esittelee asian.

Merkitään tiedoksi.

Päätös

Varsinais-Suomen ELY-keskuksen strategiajohtaja Timo Mäkelä esitteli asian. Esityksessä korostuivat AVI:n ja ELY-keskuksen yhteisen strategian strategiset painopisteet (elinvoima, puhdas siirtymä ja kestävyys, varautuminen ja kokonaisturvallisuus ja poikkileikkaavasti henkilöstö ja työyhteisö, asiakaskokemus ja sidosryhmät ja digitalisaatio ja sujuvat prosessit) ja yhteinen arvopohja (asiakaslähtöisyys, asiantuntijuus ja yhteistyö).

ELY-keskuksen tulossopimuksen osalta keskiössä ovat yleisesti yhteiskunnallinen vaikuttavuus ja ns. ylätason tavoitteiden (elinvoima, puhdas siirtymä, varautuminen ja kokonaisturvallisuus) asettuminen tulossopimuksen kehikkoon.

Asiakokonaisuutta koskeva kommentointikierros päättyy 1.11 ja työn tulisi olla valmis marraskuun lopulla. Strateginen tulossopimus on tarkoitus hyväksyä ja vahvistaa joulukuussa.

Todettiin tuleva MYR:n kirjallinen menettely.

 

Merkitiin tiedoksi.