Maakunnan yhteistyöryhmä, kokous 23.10.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 39 Keski-Suomen ELY-keskuksen ESR-hankkeet, kielteiset esitykset

VSLDno-2023-356

Valmistelija

  • Esa Högblom, erikoissuunnittelija, esa.hogblom@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Maakunnan yhteistyöryhmä antaa rahoittajaa sitovan lausunnon Uudistuva ja osaava Suomi -​ohjelman 2021 -​2027 (ESR/EAKR) maakunnan kehittämisen kannalta merkittävistä tai kokonaiskustannusarvioltaan suurista alueelliseen suunnitelmaan perustuvista hankkeista ALKE -​lain § 27 ja 28:ien mukaisesti (pl. yritystukihankkeet). Yhteistyöryhmä ottaa EAKR/ESR-​rakennerahastohankkeen käsiteltäväkseen,​ kun hankkeelle haettu EU:n ja valtion rahoitus yhteensä koko toteutusaikana on vähintään 300 000 euroa tai kun hanke on sihteeristössä määritelty merkittäväksi ohjelman ja/tai maakunnallisen kehittämisen kannalta (alle 300 000 euron hankkeet) tai jos yhteistyöryhmän tai sen sihteeristön puheenjohtaja tai sihteeristön jäsen näin esittää.

Edellä määriteltyjen rakennerahastohankkeiden (pl.yritystukihankkeet) osalta maakunnan yhteistyöryhmä antaa hankkeesta rahoittajaa (Keski-​Suomen ELY-​keskus) sitovan lausunnon sihteeristön esityksen pohjalta. Rahoittava viranomainen voi poiketa yhteistyöryhmän rahoittamista koskevasta puoltavasta lausunnosta, ​jos tuen myöntäminen olisi vastoin Euroopan unionin tai kansallista lainsäädäntöä tai jos hanke ei olisi ohjelmanmukainen.  

Uuden ohjelmakauden mukainen toinen ESR + hankehaku päättyi 6.4.2023. Hakuun saapui Varsinais-Suomeen kohdistuvia hakemuksia erityistavoitteeseen 4.1. Polkuja töihin kaikkiaan kahdeksan, jotka koskivat neljää eri hanketta. Kaksi hakemuksista oli yhden toteuttajan hankkeita ja kaksi oli ryhmähankkeita, joissa kummassakin oli kolme hakemusta. Yksi hankkeista kohdistui Varsinais-Suomen lisäksi Pirkanmaalle. Hakemuksilla on haettu tukea yhteensä noin 2,​1 miljoonaa euroa (ml. ylimaakunnallisen hankkeen osalta myös Pirkanmaalle kohdentuva rahoitus). Yksi hankkeista on hylätty yleisillä valintaperusteilla, joten MYR:n käsittelyssä on hankkeista ainoastaan kolme (joissa kaikkiaan 5 hakemusta).

 

Maakunnan yhteistyöryhmän käsittelyyn menevät Keski-Suomen ELY- keskuksen ESR-hankkeet, kielteinen esitys hankkeelle Maahanmuuttajien työllistymisen vertaisvalmentajapilotti.

202613 Maahanmuuttajien työllistymisen vertaisvalmentajapilotti

Hankehakija: hakija Turun kaupunki

Hakemus on esitelty maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristössä 1.6.2023.  Kielteinen valintaesitys hankkeelle on käsitelty maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristössä 13.10.2023.

Hankkeessa tuetaan työttömien tai työelämän ulkopuolella olevien, muuta kuin suomea tai ruotsia äidinkielenään puhuvien, turkulaisten työllistymistä työvoimapula-aloille. Hankkeen neljä vertaisvalmentajaa toteuttavat osallistujille yksilöllistä ohjausta valmentavalla otteella, myös ryhmävalmennusta kokeillaan. Osallistujien työvoimapotentiaalia markkinoidaan työnantajakumppaneille ja tarvittaessa tarjotaan erilaisia työllistymisen tukitoimia (muun muassa palkkatuki, kielituki). Lisäksi toteutetaan oppilaitos- ja yritysvierailuja. Tuloksena on joko osallistujan työllistyminen työvoimapula-alalle tai hakeutuminen ammatilliseen koulutukseen. Hankkeeseen osallistuu 365 henkilöä ja 48 yritystä.

Hanke kohdistuu Varsinais-Suomeen. Kustannukset ovat enintään 675 576 euroa ja tuen osuus enintään 540 409 euroa. Hankkeen valintaesitys on oheismateriaalina.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Tarja Nuotio, aluekehitysjohtaja, tarja.nuotio@varsinais-suomi.fi

Maakunnan yhteistyöryhmä antaa rahoittajaa sitovan kielteisen lausunnon hankkeelle:

  • 202613 Maahanmuuttajien työllistymisen vertaisvalmentajapilotti. 

 

 

Päätös

Maakunnan yhteistyöryhmä antoi rahoittajia sitovia kielteisen lausunnon hankkeelle 202613 Maahanmuuttajien työllistymisen vertaisvalmentajapilotti.