Maakunnan yhteistyöryhmä, kokous 23.10.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 38 Keski-Suomen ELY-keskuksen ESR-hankkeet, myönteiset esitykset

VSLDno-2023-357

Valmistelija

  • Esa Högblom, erikoissuunnittelija, esa.hogblom@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Maakunnan yhteistyöryhmä antaa rahoittajaa sitovan lausunnon Uudistuva ja osaava Suomi -​ohjelman 2021 -​2027 (ESR/EAKR) maakunnan kehittämisen kannalta merkittävistä tai kokonaiskustannusarvioltaan suurista alueelliseen suunnitelmaan perustuvista hankkeista ALKE -​lain § 27 ja 28:ien mukaisesti (pl. yritystukihankkeet). Yhteistyöryhmä ottaa EAKR/ESR-​rakennerahastohankkeen käsiteltäväkseen,​ kun hankkeelle haettu EU:n ja valtion rahoitus yhteensä koko toteutusaikana on vähintään 300 000 euroa tai kun hanke on sihteeristössä määritelty merkittäväksi ohjelman ja/tai maakunnallisen kehittämisen kannalta (alle 300 000 euron hankkeet) tai jos yhteistyöryhmän tai sen sihteeristön puheenjohtaja tai sihteeristön jäsen näin esittää.

Edellä määriteltyjen rakennerahastohankkeiden (pl.yritystukihankkeet) osalta maakunnan yhteistyöryhmä antaa hankkeesta rahoittajaa (Keski-​Suomen ELY-​keskus) sitovan lausunnon sihteeristön esityksen pohjalta. Rahoittava viranomainen voi poiketa yhteistyöryhmän rahoittamista koskevasta puoltavasta lausunnosta, ​jos tuen myöntäminen olisi vastoin Euroopan unionin tai kansallista lainsäädäntöä tai jos hanke ei olisi ohjelmanmukainen.  

Uuden ohjelmakauden mukainen toinen ESR + hankehaku päättyi 6.4.2023. Hakuun saapui Varsinais-Suomeen kohdistuvia hakemuksia erityistavoitteeseen 4.1. Polkuja töihin kaikkiaan kahdeksan, jotka koskivat neljää eri hanketta. Kaksi hakemuksista oli yhden toteuttajan hankkeita ja kaksi oli ryhmähankkeita, joissa kummassakin oli kolme hakemusta. Yksi hankkeista kohdistui Varsinais-Suomen lisäksi Pirkanmaalle. Hakemuksilla on haettu tukea yhteensä noin 2,​1 miljoonaa euroa (ml. ylimaakunnallisen hankkeen osalta myös Pirkanmaalle kohdentuva rahoitus). Yksi hankkeista on hylätty yleisillä valintaperusteilla, joten MYR:n käsittelyssä on hankkeista ainoastaan kolme (joissa kaikkiaan 5 hakemusta).

 

Maakunnan yhteistyöryhmän käsittelyyn menevät Keski-​Suomen ELY-​ keskuksen ESR-​hankkeet, ​myönteinen esitys hankkeelle Polku töihin.

202777 Polku töihin

Hankehakija: Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö sr

Hakemus on esitelty maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristössä 5.5.2023. Myönteinen valintaesitys hankkeelle on käsitelty maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristössä 13.10.2023.

Hanke edistää työttömien 18-29 -vuotiaiden nuorten (esim. opintonsa keskeyttäneet, alhaisen koulutusasteen omaavat, maahanmuuttajataustaiset, vähemmistöt, terveydellisten haasteiden takia työttömänä olevat) työllistymistä avoimille työmarkkinoille tai polkua koulutukseen ryhmämuotoisen uravalmennuksen sekä tuetun työllistymisen menetelmän mukaisen työhönvalmennuksen avulla. Hankeaikana tavoitetaan kaikkiaan n. 180 nuorta, joista 40 % ohjautuu työhön ja 20 % koulutukseen.

Hanke kohdistuu Varsinais-Suomeen. Kustannukset enintään 546 981 euroa ja tuen osuus enintään 437 585 euroa. Hankkeen valintaesitys on oheismateriaalina.

 

Maakunnan yhteistyöryhmän käsittelyyn menevät Keski-Suomen ELY-keskuksen ESR-hankkeet, myönteinen esitys ryhmähankkeelle R-00648 KotoSalo ja KotoSomero – Tehokkuutta kotoutumiseen Salon seudulla.

R-00648 KotoSalo ja KotoSomero – Tehokkuutta kotoutumiseen Salon seudulla.

Hankehakijat:

Päähanke         201975               Salon kaupunki

Osahanke         202243               Yrityssalo Oy  

Osahanke         202510               Someron kaupunki                   

 

Hakemus on esitelty maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristössä 1.6.2023. Myönteinen valintaesitys hankkeelle on käsitelty maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristössä 13.10.2023.

Kohderyhmänä ovat maahan muuttaneet, mukaan lukien kansainvälisen suojelun perusteella Salon seudulla oleskelevat ukrainalaiset. Hankkeessa kehitetään kohderyhmälle suunnattujen palvelujen kokonaiskoordinaation toimintamallia, kehitetään palveluja tuottavien toimijoiden verkostomaista yhteistyötä sekä kehitetään lakisääteisiä palveluja täydentäviä uusia toimintamalleja ja palveluja. Tavoitteena on luoda matalan kynnyksen osaamiskeskus Saloon ja palvelupiste Somerolle. Osallistuvien työllistymisen nopeuttamiseksi toteutetaan räätälöityä uraohjausta sekä työnantajien kontaktointia työpaikkojen löytämiseksi. Hanke järjestää erilaisia rekrytointitapahtumia ja infotilaisuuksia yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa. Hankkeeseen osallistuu kaikkiaan 450 henkilöä ja 108 yritystä.

Hanke kohdistuu Varsinais-Suomeen. Kustannukset ovat enintään 1 045 606 euroa ja tuen osuus enintään 836 485 euroa. Hankkeen valintaesitys on oheismateriaalina.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Tarja Nuotio, aluekehitysjohtaja, tarja.nuotio@varsinais-suomi.fi

Maakunnan yhteistyöryhmä antaa rahoittajaa sitovan myönteisen lausunnon hankkeista:

  • 202777 Polku töihin 
  • R-00648 KotoSalo ja KotoSomero – Tehokkuutta kotoutumiseen Salon seudulla.

 

 

Päätös

Mika Mannervesi ilmoitti olevansa esteellinen KotoSalo ja KotoSomero – Tehokkuutta kotoutumiseen Salon seudulla -hankeen päätöksenteossa. Asian käsittelyn ajaksi hän poistui kokoustilasta.

Maakunnan yhteistyöryhmä antai rahoittajaa sitovan myönteisen lausunnon hankkeille:

  • 202777 Polku töihin 
  • R-00648 KotoSalo ja KotoSomero – Tehokkuutta kotoutumiseen Salon seudulla.