Maakunnan yhteistyöryhmä, kokous 23.10.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 40 Varsinais-Suomen toimiala- ja ammattikohtainen työvoiman tarve 2024-2029 -selvitys

Valmistelija

  • Esa Högblom, erikoissuunnittelija, esa.hogblom@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Varsinais-Suomen työvoiman tarvetta koskeva tarkennettu selvitys 2024 – 2029 on valmistunut. Selvityksen myötä tarkastellaan toimiala- ja ammattitietojen mukaista työvoiman tarpeen tulevaa muutosta samanaikaisesti. Työvoiman tarve saadaan lukumäärätietona, kun lasketaan yhteen tilastollisesti arvioitu työpaikkojen määrän muutos (+/-) sekä eläkepoistuma. Selvityksestä käy ilmi, että määrällisesti suurin poistuma on sote-alalla, rakennus- ja kiinteistöalalla sekä teknologiateollisuudessa. Nämä alat ovat isoja työllistäjiä ja aloille syntyy myös eniten uusia työpaikkoja.

Lähes kaikilla aloilla eläkepoistuma on vahvempi tekijä työvoimatarpeen määrittäjänä kuin uusien työpaikkojen syntyminen. Vain ripeän kasvun uudehkoilla aloilla työpaikkojen määrän kasvu on poistumaa merkittävämpi työvoiman tarpeen lähde. Selvityksen mukaan noin 7000 työpaikkaa syntyy vuoteen 2029 mennessä Vuositasolla työvoimatarve Varsinais-Suomessa on poistuma ja uudet työpaikat huomioiden ja kaikki alat yhteen laskien noin 6 500 henkilöä per vuosi 2029 mennessä.

Selvityksen on tilannut Varsinais-Suomen Ennakointiakatemia yhteistyössä Turun kaupungin kanssa ja sen on toteuttanut Turun tutkimus- ja ennakointipalvelut (Juha Pusila).

 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Tarja Nuotio, aluekehitysjohtaja, tarja.nuotio@varsinais-suomi.fi

Juha Pusila, Turun tutkimis- ja ennakointipalvelut esittelee asian.

Merkitään tiedoksi.

Päätös

Uusi tilastoaineisto mahdollistaa toimiala- ja ammattien määrällisen muutoksen tarkastelun samanaikaisesti. Tältä pohjalta on laadittu ennuste työpaikkojen määrän muutoksesta 2020-luvun Varsinais-Suomessa ja samasta aineistosta on laskettu myös poistumatiedot. Tarkastelun taustalla on kohtuullisen kasvun oletus ja siinä korostuvat klustereittain ja ammattialoittain poistumien merkittävä osuus uusien työpaikkojen taustalla varsinaiseen kasvuarvioon verrattuna.

Todettiin vihreän siirtymän heijastuvan kattavasti olemassa oleviin ammatteihin niiden uusiutumisen kautta. Monissa palveluissa automaatio syrjäyttää asiakaspalvelun mikä myös heijastuu ammattien muuttumiseen.  Ammatteja poistuu ja uusia tulee tilalle sekä nykyiset ammatit myös kehittyvät sisällöltään. Keskustelussa todettiin vahva tarve työmarkkinoiden uusiutumiselle erityisesti työperäisen maahanmuuton kautta. Ilman työperäistä maahanmuuttoa edessä ovat haastavat ajat työmarkkinoilla. Rekrytoinnit ulkomailta ovat jo nyt merkittävässä roolissa monissa yrityksissä ja mm. korkeakouluissa. Todettiin lisäksi olevan tärkeää huomioida työttömien muodostama merkittävä työvoimapotentiaali.

Merkittiin tiedoksi.