Maankäyttöjaosto, kokous 23.10.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 84 Lausunto maa-aines- ja ympäristölupahakemuksesta Salon Kiikalassa 

VSLDno-2023-522

Valmistelija

  • Timo Juvonen, erikoissuunnittelija, timo.juvonen@varsinais-suomi.fi
  • Kristina Karppi, erikoissuunnittelija, kristina.karppi@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Salon kaupungin ympäristönsuojelu pyytää lausuntoa maa-aines- ja ympäristölupahakemuksesta Salon Kiikalaan 26.11.2023 mennessä.  

Swerock Oy hakee maa-aines- ja ympäristölupaa eli yhteiskäsittelylupaa soran ja hiekan ottamiseen sekä murskaukseen. Lupa-ajaksi esitetään kymmenen vuotta. Hakemuksen mukainen ottamisalue on yhteensä 7,6 hehtaaria, ja se koskee kiinteistöjä Murronmaa III, 734-706-2-19, Nummensyrjä 734-706-2-7 ja Saunamäki II 734-706-2-22. Ottomääräksi haetaan 220 000 m3. Lisäksi haetaan lupaa aloittaa toiminta ennen päätöksen lainvoimaisuutta. Suunnitellulla lupa-alueella on ollut useita maa-aineslupia, joiden voimassaolot ovat päättyneet. Hakemuksen mukaisella toiminnalla on tarkoitus jatkaa maa-ainesten ottamistoimintaa alueella. Haettavalla lupapäätöksellä on sen lainvoimaiseksi tullessa tarkoitus korvata toistaiseksi voimassa oleva ympäristölupapäätös.  

Aluetta koskee Härjänvatsan maa-ainesoton yleissuunnitelma, jossa alueen aikaisempi toimija YN-Sora Oy on ollut laatijoiden joukossa. Suunnitelmaselostuksen on laatinut Suunnittelukeskus Oy 21.1.2004. 

Suunniteltu lupa-alue sijaitsee Saarenkylän 1E -luokan pohjavesialueella. Kyseisellä pohjavesialueella sijaitsevat myös Hyyppärän ja Kultalähteiden luonnonsuojelualueet sekä Johannislindin, Lammenjärven, Suolammen ja Mikolan luonnonsuojelualueet. Näillä alueilla sijaitsee pohjavedestä riippuvaisia ekosysteemejä, jotka voidaan luokitella merkittäviksi purkautuvan pohjaveden määrän ja lajiston edustavuuden perusteella. Hankealueen läheisyydessä on kokonaisuutena myös laaja Hyyppärän harjualue, joka kuuluu Natura 2000 -verkostoon. Natura-alueen raja ulottuu lähimmillään noin 210 metrin etäisyydelle kaivuualueen rajan pohjoispuolella. Alueella on paljon paahdeympäristöjä ja niiden elinolosuhteisiin erikoistuneita kasveja ja eläimistöä. Ottamistoiminnalla ei ole hakemuksen mukaan vaikutusta Natura-alueen suojeluarvoihin. 

Hydrogeologisten olosuhteiden sekä ottamistoimintaa rajoittavien tekijöiden perusteella ottamisalue on luokiteltu hakijan viittaamassa yleissuunnitelmassa luokkaan III, jolla tarkoitetaan aluetta, jolla suojelutarve on vähäinen ja suunnitelmallinen maa-ainesten ottaminen on mahdollista. 

Hakemuksen mukaan normaalista toiminnasta ei aiheudu haitallisia päästöjä maaperään, eikä toiminnasta aiheudu jätevesiä. Pohjavedensuojelua toteutetaan seuraavin toimin: murskauslaitoksen energiana käytetään verkkovirtaa; pyöräkuormaajien tankkaus ja huolto tapahtuvat ottamisalueen ulkopuolella. Ottamisalueella ei varastoida polttoaineita tai muita pohjavedelle haitallisia aineita. Suojakerroksen paksuus ylimpään havaittuun pohjaveden pintaan on vähintään 4 metriä. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Heikki Saarento, suunnittelujohtaja, heikki.saarento@varsinais-suomi.fi

Hakemuksessa viitataan melko vanhaan (v. 2004) Härjänvatsan maa-ainesoton yleissuunnitelmaan, jonka valmistumisen jälkeen on mm. muutettu Suomen pohjavesiluokitusta. Mainittu yleissuunnitelma olisi tarpeen olla saavutettava liitemateriaali hakemuksessa, jotta sen ajantasaisuutta voisi paremmin arvioida.    

Nykyinen pohjavesialueiden luokitus on seuraava: 

1-luokkaan kuuluvat vedenhankintaa varten tärkeät pohjavesialueet, joiden vettä käytetään tai on tarkoitus käyttää yhdyskunnan vedenhankintaan taikka talousvetenä enemmän kuin keskimäärin 10 kuutiometriä vuorokaudessa tai yli viidenkymmenen ihmisen tarpeisiin. 

2-luokkaan kuuluvat muut vedenhankintakäyttöön soveltuvat pohjavesialueet, jotka pohjaveden antoisuuden ja muiden ominaisuuksien perusteella soveltuvat 1 kohdassa tarkoitettuun käyttöön. 

E-luokkaan kuuluvat pohjavesialueet, joiden pohjavedestä pintavesi- tai maaekosysteemi on suoraan riippuvainen. 

Hakemuksen ottoalue on 1E -luokan pohjavesialue.   

Kohde on maakuntakaavassa paitsi maa- ja metsätalousalueella, niin myös Saarenkylän pohjavesialueella. Pohjavesialueen suunnittelumääräyksenä on, että ”Suunnitelmissa ja toimenpiteissä alueella on otettava huomioon pohjaveden suojelu siten, että sen käyttömahdollisuuksia, laatua tai riittävyyttä ei vaaranneta. Vesiensuojeluviranomaisille on suunnittelu- ja rakentamistoimenpiteiden yhteydessä varattava mahdollisuus lausunnon antamiseen.” Hakemustekstissä pohjavesialueen merkintää ei tunnisteta maakuntakaavasta, mikä olisi syytä korjata. Lisäksi hakemuksessa tulisi käyttää voimassa olevien maakuntakaavojen yhdistelmää ja esittää siitä myös karttaote. 

Valonia on tehnyt Hyyppäränharjun hoitosuunnitelman 2022. Hyyppärän alueella on tehty melko laajoja paahdeympäristöjen hoitotoimia. Mahdollisten laajentuvien maa-ainesottoalueiden käytössä sekä jälkihoidossa tulee huomioida arvokkaat paahdeympäristöt.  

Pohjavesialueen lisäksi maakuntakaavassa on yleismääräys Natura-alueiden suhteen: Natura-alueisiin suoraan tai välillisesti kohdistuvien hankkeiden ja suunnitelmien vaikutukset on luonnonsuojelulain 65§:n mukaisesti arvioitava, jos hanke tai suunnitelma todennäköisesti merkittävästi heikentää niitä luonnonarvoja, joiden suojelemiseksi alue on sisällytetty Natura 2000 -verkostoon. Nyt hakemuksesta ei käy ilmi, miten arviointi on tehty. 

Varsinais-Suomen liitto edellyttää ennen lupapäätöksen tekoa niin pohjavesialueen ja vedenlaadun tarkkailuohjelman kuin myös Natura-alueiden vaikutusten osalta lausuntoa Varsinais-Suomen ELY-keskukselta tähän yhteislupahakemukseen.  

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Salon kaupunki, ELY-keskus