Maankäyttöjaosto, kokous 23.10.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 85 Suunnittelujohtajan lausunto Auran Asemanseudun asemakaavanmuutosluonnoksesta

VSLDno-2023-482

Valmistelija

  • Virpi Mamia, maakunta-arkkitehti, virpi.mamia@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Asemakaavan muutoksella varaudutaan paikallisjunaliikenteen käynnistymiseen. Suunnittelualueella voimassa oleva asemakaava ei ole enää ajantasainen.  

Asemakaavan muutosalue sijaitsee Auran Asemanseudun taajaman keskustassa, sisältäen rautatien entisen asemapaikan ja kortteleita sen molemmin puolin. Pinta-alaltaan suunniteltava alue on noin 12,1 hehtaaria 

Asemakaavan nimessä on tarkoituksella korostettu suunnittelualueen sijaintia Auran asemanseudun taajamassa. Tällä korostuksella tavoitellaan uuden yhdyskuntarakenteen keskittämistä ensisijaisesti rautatieaseman lähiympäristöön.  

Asemakaavamuutoksessa osoitetaan suunnittelualueelta taajama- ja lähijunaliikenteen edellyttämä Auran liikennepaikka. Liikennepaikan käyttötarkoitusten ja kulkujärjestelyiden suunnittelu vaatii asemakaavan muuttamista ja tarkastelua laajemmalta alueelta. Liikennepaikan asemakaavan muutoksen tavoitteena on lisäksi yhdyskuntarakenteen tiivistäminen erityisesti asuntopainotteisella uudisrakentamisella, mihin muun muassa alueen keskeinen sijainti ja kehittyvät joukkoliikenneyhteydet taajamassa antavat hyvät lähtökohdat. Suunnittelualue on myös kulttuurihistoriallisesti merkittävä, sillä nykyisen Auran keskustaajaman kehittyminen sai alkunsa rautatien asemapaikan perustamisesta 1870-luvulla. Alueen rakennuskanta on iältään vaihtelevaa, varsin kerroksellista ja siihen sisältyy osayleiskaavan mukaan useita paikallisesti arvokkaita rakennuksia. Asemakaavoitustyössä selvitetään rakennus- ja aluekohtaisten suojelumerkintöjen tarpeellisuus. 

Kaavaluonnoksen asemakaavaselostukseen on koottu runsaasti tietoa alueen kehittymisestä nykyiselleen. 

Asemakaavaratkaisu on koostettu yhdistämällä kaavatyölle asetettuja erilaisia tavoitteita ottaen huomioon maanomistusolot. Keskeisen suunnittelualueen sijainti Auran Asemanseudun taajamassa häiriöitä aiheuttavien liikenneväylien läheisyydessä on haastava. 

Suunnittelujohtajan lausunto Auran Asemanseudun vanhan keskustan asemakaavamuutoksen kaavaluonnoksesta

Varsinais-Suomen liitto kiitää Auran kuntaa mahdollisuudesta antaa lausunto Auran Asemanseudun vanhan keskustan asemakaavamuutoksen luonnoksesta. Liitto pitää tärkeänä, että Aura on sitoutunut koko maakunnalle tärkeän aluekehittämishankeen, taajama- ja lähijunaliikenteen edistämiseen tarttumalla omien alueidensa asemakaavojen ajanmukaistamiseen junaliikennettä silmällä pitäen.  

Liitolla ei ole huomautettavaa lausunnolla olevan asemakaavaluonnoksen yksityiskohtiin. Liitto haluaa lausunnollaan kuitenkin korostaa, että lähijunaliikenteen kehittäminen alueella voi olla paljon enemmän kuin liikennejärjestelmän kehittämistä ja asuntorakentamisen mahdollisuuksien lisäämistä, ja tässä kunnan omalla suunnittelulla on ensisijainen merkitys. Kun kunnassa kyetään tulevaisuuspainoitteiseen kehityskulkujen vaihtoehtotarkasteluun riittävän ajoissa, on liikennejärjestelmän kehittämisestä otettavissa paikallisesti suurimmat hyödyt irti.  

Vaikka Auran asemanseudun asemakaavan muutosluonnos onkin tällä kierroksella maltillinen ja vallitsevaan realismiin nojaava suunnitelma, antaa se jo hyvän lähtökohdan tulevaisuudessa jatkojalostaa alueen kehittämisen mahdollisuuksia. On hienoa, että Aura on aktiivisesti tarttunut toimeen asemanseudun kehittämisen suhteen. Aurassa myös hyvin tunnistetaan alueen kulttuurihistorialliset arvot, mikä on tärkeää alueiden omaleimaisuuden ja paikallisuudesta ammentavan vetovoiman vaalimiseksi Varsinais-Suomen alue- ja yhdyskuntakehityksessä. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Heikki Saarento, suunnittelujohtaja, heikki.saarento@varsinais-suomi.fi

Maankäyttöjaosto merkitsee tiedoksi 6.10.2023 Auran kuntaan lähetetyn suunnittelujohtajan lausunnon Auran Asemanseudun asemakaavanmuutosluonnoksesta.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Auran kunta, ELY-keskus