Maankäyttöjaosto, kokous 23.10.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 83 Lausunto Paraisten Tammon saaren ranta-asemakaavanluonnoksesta 

VSLDno-2023-506

Valmistelija

  • Heikki Saarento, suunnittelujohtaja, heikki.saarento@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Paraisten kaupungin kaavoitusyksikkö on 21.9.2023 päivätyllä sähköpostilla pyytänyt Varsinais-Suomen liiton lausuntoa Tammon saaren ranta-asemakaavaluonnoksesta. Lausunto on pyydetty toimittamaan 23.10.2023 mennessä osoitteeseen 
rakennus-ymparistolautakunta@parainen.fi. 

Tammon saari sijaitsee Airiston ja Vapparin aukon välissä Ålön saaren pohjoispuolella Erikvallan niemeä ja Kakskertaa vastapäätä. Kaava-alueen pinta-ala on noin 41 hehtaaria. Tammon saaren luonnollisen rantaviivan määrä on noin 5 100 metriä.  

Tammon saarella on sijainnut kaksi maatilaa: Rantakari saaren länsiosassa ja Heinola etelärannalla. Alueella on yksityismaiden luonnonsuojelualue (Tammon luonnonsuojelualue YSA207775). Saari on aiemmin toiminut Partekin henkilökunnon virkistysalueena, johon käyttöön se oli aikoinaan osoitettu myös seutukaavassa. 

Voimassa olevassa maakuntaakaavassa (Turunmaan maakuntakaava, Varsinais-Suomnen luonnonarvojen ja -varojen vaihemaakuntakaava) Tammon saari on  

  • Maa- ja metsätalous-/retkeily-/virkistysaluetta (MRV):  Maa- ja metsätalousvaltainen alue, jolla on erityisiä matkailun ja virkistyksen kehittämistarpeita. Alueita voidaan osoittaa maa- ja metsätalouden lisäksi loma-asumiseen ja matkailutoiminnoille. Alueita voidaan käyttää myös harkitusti haja-asutusluonteiseen pysyvään asutukseen. 

Suunnittelumääräys: Olemassa olevien alueiden täydennykseksi ja laajennukseksi voidaan yksityiskohtaisemmassa suunnittelussa osoittaa pääasiallista käyttötarkoitusta kohtuuttomasti haittaamatta loma-asutusta, matkailua ja virkistyskäyttöä palvelevia toimintoja, sekä maisema- ja ympäristönäkökohdat huomioon ottaen mm. uutta pysyvää asumista ja, erityislainsäädännön ohjaamana, myös muita toimintoja. 

Suojelualuetta (S): Valtakunnallisesti, maakunnallisesti tai seudullisesti merkittävät luonnonsuojelualueet ja luontoarvoiltaan erityiset alueet. Muiden kuin luonnonsuojelulain nojalla suojeltujen tai suojeltavaksi tarkoitettujen alueiden osalta ratkaistaan alueen suojelun toteuttamistarve ja -tapa yksityiskohtaisemmassa suunnittelussa.  

Saari kuuluu maakuntakaavan loma-asutuksen mitoituksen osa-alueeseen 1: 7–10 lay/km, vapaata rantaa 40 %:  

Suunnittelumääräys: Kullekin osa-alueelle voidaan osoittaa vyöhyketunnuksen yhteydessä osoitettu määrä rakennuspaikkoja rantakilometriä kohden. Rakentamattomaksi jäävän rannan määrä ei saa alittaa aluetunnuksen yhteydessä osoitettua prosenttiosuutta kokonaisrantaviivasta. Lopullinen rakennuspaikkojen lukumäärä määräytyy yksityiskohtaisemmassa kaavassa rannan laatuun ja rakennettavuuteen liittyvien ominaisuuksien perusteella. 

 

Lisätietoja: https://www.pargas.fi/fi/nahtavilla-olevat-kaavat 

Ehdotus

Esittelijä

  • Heikki Saarento, suunnittelujohtaja, heikki.saarento@varsinais-suomi.fi

Varsinais-Suomen liiton maankäyttöjaosto päättää antaa Paraisten Tammon saaren ranta-asemakaavaluonnoksesta seuraavan lausunnon: 

Tammon saarella ei ole voimassa olevaa yleiskaavaa, jolloin asemakaavoitusta ohjaa voimassa oleva maakuntakaava. Kaava-alue kuului Turun hallinto-oikeuden 3.11.2015 kumoamaan Ålön osayleiskaava-alueeseen. Korkein hallinto-oikeus on vahvistanut Turun hallinto-oikeuden ratkaisun. Asemakaavaluonnos perustuu tavoitteiltaan ja mitoitukseltaan kumottuun yleiskaavaratkaisuun ja on lähtökohtaisesti maakuntakaavan mukainen myös maakuntakaavan osoitetun luonnonsuojelun osalta. 

Kaava-asiakirjojen mukaan saaren luonnollinen rantaviiva on pituudeltaan 5 100 m ja mitoitusrantaviiva 3 475 m, jonka mukaan loma-asuntoyksiköiden (lay) määrä on 24–35. Kaavaluonnoksen 24 omarantaista loma-asuntoyksikköä / rakennuspaikkaa noudattaa maakuntakaavan mitoitusohjausta. Määrä on kuitenkin niin suuri, että toteutuessaan kaava tulee kuormittamaan liityntäsatamia/rantautumispaikkoja ja niille johtavia yksityisteitä sekä Paraisten että Turun alueella.  

Kaavaluonnoksessa ei ole osoitettu yhteisiä venevalkamia eikä saarella tapahtuvaa liikkumista ohjaavia suojelun toteutumista varmistavia polkuja. Luonnoksen oletuksena on, että kaikille kiinteistöille kuljetaan omalla veneellä, mistä aiheutuu myös rantojen ruoppaus- ja muokkaustarvetta. 

Vapaan luonnollisen rantaviivan osuus on kaavaselostuksen mukaan 3 280 m, johon on laskettu mukaan myös sellaisia kohtia, jotka eivät täytä maakuntakaavaselostukseen kirjattuja vapaan rannan mittausperiaatteita ja laatutavoitteita:  

Rakentamattomaksi jäävät rantaosuudet tulee suunnitella näiden käytön kannalta käyttökelpoisiksi ja mahdollisimman yhtenäisiksi kokonaisuuksiksi. Rakennuspaikkojen väliin jätettyä, alle 100 m rakentamatonta, rantaosuutta ei lueta mukaan rakentamattoman rantaosuuden mitoitukseen. Rakentamattomaksi osoitetun rantavyöhykkeen syvyyden tulee olla vähintään 200 m ja siihen tulee kuulua yhtä ranta-asemakaavakokonaisuutta kohden vähintään yksi rantautumiseen soveltuva rannan osa. 

Varsinais-Suomen liitto esittää, että Tammon saaren ranta-asemakaavan vapaan rannan laskelma tarkistetaan maakuntakaavan määräysten ja ohjeiden mukaiseksi ja että liikenteestä ja liikkumisesta aiheutuvien vaikutusten arviointia täydennetään. 

 

 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Paraisten kaupunki,  ELY-keskus