Maankäyttöjaosto, kokous 23.10.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 87 Suunnittelujohtajan lausunto maa-ainesluvasta Virttaankankaan tekopohjavesilaitoksen suoja-alueelta Säkylänharju-Virttaankankaan pohjavesialueella ja suoja-aluemääräyksistä poikkeamisesta Loimaalla

VSLDno-2023-459

Valmistelija

  • Kristina Karppi, erikoissuunnittelija, kristina.karppi@varsinais-suomi.fi
  • Timo Juvonen, erikoissuunnittelija, timo.juvonen@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Etelä-Suomen aluehallintovirasto pyytää lausuntoa asiassa Maa-ainesten ottaminen Virttaankankaan tekopohjavesilaitoksen suoja-alueelta Säkylänharju-Virttaankankaan pohjavesialueella ja suoja-aluemääräyksistä poikkeaminen, Loimaa 29.9.2023 mennessä (ESAVI/3287/2023). 

JT-Sora Oy ja Maanrakennusliike Pauli Peiponen Oy hakevat vesilain mukaista lupaa maa-ainesten ottamiseen ja lupaa poiketa Virttaankankaan tekopohjavesilaitoksen suoja-aluemääräyksistä. Hakemuksen mukainen toiminta sijoittuu kiinteistöille Taimisto 430-472-5-156 ja Soramäki 430-472-5-192 Loimaan kaupungissa. Kiinteistöt sijaitsevat vierekkäin, ja ottamisalueiden pinta-alat ovat 8,6 ha ja 10,4 ha. Ottamissuunnitelma on laadittu 10 vuodeksi: kiinteistöltä Taimisto on tarkoitus ottaa maa-aineksia 400 000 m3 ja kiinteistöltä Soramäki 390 000 m3. Ottamisalueet sijaitsevat Turun Seudun Vesi Oy:n Virttaankankaan tekopohjavesilaitoksen suoja-alueella. 

Hakijoiden mukaan ottamistoiminta ei aiheuta pohjaveden laadun heikkenemistä eikä määrän vähenemistä, maaperän likaantumista tai muita vaikutuksia pinta- ja pohjavesiin tai ympäristöön, ja olisi täten lainsäädännön sekä ohjeistuksen mukaista. Alueellisen vastaavan vesiensuojeluviranomaisen mukaan asia on toisin: Varsinais-Suomen ely-keskus valitti prosessin aiemmasta maa-ainesluvan hakemuksesta Turun hallinto-oikeuteen vahvasti vesiensuojelun näkökulmista, mutta myös muihin ympäristövaikutuksiin vedoten. Turun hallinto-oikeus ratkaisi asian (22.12.2021) siten, että maa-aineksen ottamisella voi olla mahdollisia vaikutuksia pohjaveteen ja että asiassa tulee hakea vielä vesilain mukaista lupaa, jonka prosessissa vaikutukset arvioidaan tarkemmin. Nyt lausuttava asiakirjakokonaisuus koskee juuri tuota vesilain mukaista lupaa ja Virttaankankaan suoja-alueesta poikkeamista.  

 

Varsinais-Suomen liiton suunnittelujohtajan lausunto Etelä-Suomen aluehallintovirastolle vesilain mukaisesta luvasta maa-ainesten ottamisessa ja suoja-aluemääräyksistä poikkeamisessa Virttaankankaalla Loimaalla 

Virttaankankaan tekopohjavesilaitos on strategisen tärkeä koko seudun raakaveden tuotannolle. Sen suoja-alueen asettamiselle on punnitut perusteet, eikä poikkeamisia tulisi hakea muutoin kuin erittäin perustelluista syistä sekä varovaisuusperiaatetta ja huolellisia hallintotapoja noudattaen. Ottoalueen lähimmän vedenottamon eli kaivoalueen kolme tuotantokaivoa sijaitsevat noin 250 metrin etäisyydellä ottamisalueesta.  

Maakuntakaavassa kohdealueet ovat Virttaankankaan vedentuotannolle olennaisella pohjavesialueella ja osittain, koillisreunaltaan myös geologisesti arvokkaan muodostuman, harjun kohdalla. Tämä on lupa-anomuksen aineistoissa tunnistettu, joskin käytetty maakuntakaavaote on kymmenen vuotta vanha eli se olisi ollut syytä päivittää ajantasaiseen maakuntakaavayhdistelmään.  

Pohjavesialueen suunnittelumääräyksen mukaan ”Suunnitelmissa ja toimenpiteissä alueella on otettava huomioon pohjaveden suojelu siten, että sen käyttömahdollisuuksia, laatua tai riittävyyttä ei vaaranneta. Vesiensuojeluviranomaisille on suunnittelu- ja rakentamistoimenpiteiden yhteydessä varattava mahdollisuus lausunnon antamiseen.” Geologisesti arvokkaiden alueiden suojelumääräyksen mukaan ”Alueen erityispiirteitä haitallisesti muuttavat toimenpiteet ovat kiellettyjä. Erityistä huomiota on kiinnitettävä alueella sijaitsevan, geologisesti arvokkaan muodostuman suojeluun ja hoitoon.” Kumpikin merkintä ja niiden määräykset ovat uusimmasta LAVMK-vaihekaavasta vuodelta 2021 eli ne on tarkistettu ja päivitetty hiljattain. 

Suunnittelumääräyksen mukaisesti Varsinais-Suomen liitto tukeutuu lupa-asiassa vesiensuojeluviranomaisten asiantuntemukseen: Varsinais-Suomen ELY on valituksessaan Turun hallinto-oikeudelle esittänyt kattavat perustelut sille, että maa-aineksen otto alueella voi mahdollisesti aiheuttaa kielteisiä vaikutuksia pohjaveteen. Turun seudun vesi Oy on lisäksi kaikkiin esitettyihin perusteisiin yhtynyt tuolloin. Turun hallinto-oikeus viittaa perusteluissaan muun muassa ympäristöministeriön julkaisuun maa-ainesten kestävästä ottamisesta vuodelta 2020, jossa todetaan että ”Pohjavedenottamon suoja-alueille voidaan tehtyjen tutkimusten perusteella ja yleistä varovaisuusperiaatetta noudattaen asettaa muun muassa seuraava soran ottamisalueiden sijoittamista koskeva tavoite: lähisuojavyöhykkeillä ottamistoimintaa tai jälkihoitamattomia ottamisalueita ei saisi olla lainkaan.”   

Varsinais-Suomen liitto ei puolla poikkeuksen myöntämistä maa-aineksen ottoon Virttaankankaan tekopohjavesilaitoksen suoja-alueella. Edelleen liitto esittää, että merkittävä paino asian ratkaisemisessa annetaan vesiensuojeluviranomaisten näkemyksille. 

Lisäksi maakuntakaavan arvokkaan geologisen alueen suojelumääräys estää maa-ainesten oton, eikä ottotoiminta saa ulottua geologisesti arvokkaalle alueelle. Nyt esitetty suunnitelma on kaventamassa suojeltua harjun osaa ja on siten maakuntakaavan vastainen.  

Ehdotus

Esittelijä

  • Heikki Saarento, suunnittelujohtaja, heikki.saarento@varsinais-suomi.fi

Maankäyttöjaosto merkitsee tiedoksi 25.9.2023 Etelä-Suomen Aluehallintoviranomaiselle lähetetyn suunnittelujohtajan lausunnon Maa-ainelupa Virttaankankaan tekopohjavesilaitoksen suoja-alueelta Sakylänharju-Virttaankankaan pohjavesoalueella ja suoja aluemääräyksistä poikkeamisesta Loimaalla. 

 

 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

ELY-keskus