Perustelut
Valonia/Varsinais-Suomen liitto on saanut myönteisen rahoituspäätöksen CLIVAS - Ilmastonmuutoksen riskien arviointi ja sopeutuminen Varsinais-Suomessa-hankkeelle. Rahoituksen on myöntänyt EU:n Horisontti Eurooppa-ohjelmasta rahoitettava CLIMAte risk and vulnerability Assessment framework and toolboX, CLIMAAX –hanke kaskadirahoituksena. Rahoituksen myötä Varsinais-Suomi on yksi 60 eurooppalaisesta alueesta, jolle CLIMAAX-hanke on myöntänyt taloudellista ja asiantuntija tukea yhdenmukaisten ja vertailukelpoisten alueellisten ilmastoriskiarvioiden laatimiseen ja sopeutumistoimien suunnitteluun.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamisen ilmastoriskien toteutumisella on laaja-alaisia taloudellisia, sosiaalisia ja kulttuurisia vaikutuksia, jotka kohdistuvat usein paikallistason toimijoihin. Myös sopeutumisen kustannukset ilmenevät usein paikallisella tasolla. Hankkeen avulla ilmastoriskeihin ja haavoittuvuuden vähentämiseen liittyvä tieto on paikallistason toimijoiden saatavilla ja toimijoita tuetaan ilmastoriskien huomioimisesa systemaattisesti. Varsinais-Suomessa on tehty esimerkillistä työtä ilmastonmuutoksen hillintätoimissa, mutta ilmastoriskien tunnistaminen ja niihin varautuminen sekä ilmastonmuutokseen sopeutuminen on jäänyt vähemmälle huomiolle.
CLIVAS-hankkeessa arvioidaan ilmastoriskejä hyödyntäen yhteiseurooppalaista CLIMAAX-hankkeen tekemää teknistä sovellusta ja protokollaa. CLIMAAX-työkalujen avulla voidaan laatia riskiarviot esimerkiksi hydrologiseen kiertoon liittyville ilmiöille kuten tulvat ja kuivuus, sekä niiden kerrannaisvaikutuksille, kuten metsäpaloille, maaperän eroosiolle ja äärimmäisille tuuliolosuhteille. Laajan sidosryhmätyön avulla tunnistetaan Varsinais-Suomelle keskeisimmät ilmastoriskit ja laaditaan niille maakunnan laajuiset, paikallista dataa hyödyntävät ilmastoriskiarviot. Riskiarvioiden pohjalta valikoidaan Varsinais-Suomen kannalta keskeisiä sopeutumistoimia, joita kunnat ja muut toimijat voivat ottaa käyttöön omassa työssään ja jotka voidaan viedä osaksi maakunnallisia ja seudullisia strategioita. Hankkeen tuloksia käytetään myös Varsinais-Suomen ilmastotiekartan päivityksessä. Hankkeen avulla lisätään alueella tietoisuutta ilmastoriskeistä, tuetaan paikallisten sopeutumisstrategioiden kehittämistä ja vahvistetaan erityisesti kuntien roolia ilmastonmuutokseen sopeutumisessa.
Hankkeen toteuttaa Valonia osana Varsinais-Suomen liittoa, jonka tehtäviin myös ilmastonmuutokseen sopeutuminen kuuluu. Maakunnan liitto vastaa aluekehittämisen strategisesta kokonaisuudesta ja siinä tehtävässä edistää luonnonvarojen kestävää käyttöä ja ilmastonmuutoksen hillintää ja siihen sopeutumista ja laadukkaan elinympäristön tilaa koskevan suunnittelun yhteistyötä sekä vastaa suunnittelun yhteensovittamisesta maakunnan muun suunnittelun kanssa. Hanketta toteutetaan tiiviissä yhteistyössä alueen kuntien ja muiden sidosryhmien kanssa. Hankkeessa perustetaan ohjausryhmä, joka kokoontuu hankkeen aikana 4 kertaa sekä tiiviimmin kokoontuva projektiryhmä, joihin kutsutaan ilmastonmuutokseen sopeutumisen kannalta keskeisiä toimijoita. Hankesuunnitteluvaiheessa suosituskirjeet on saatu Varsinais-Suomen pelastuslaitokselta, Varsinais-Suomen ELY-keskukselta, MTK-Varsinais-Suomelta, Suomen metsäkeskukselta, Ympäristöministeriöstä, Maa- ja metsätalousministeriöstä sekä Turun ja Raision kaupungeilta.
Hanke toteuttaa erityisesti maakuntaohjelman tavoitteen 1. Maakunnan kilpailupotentiaali ja innovaatio kyvykkyys moninkertaistuu, kun korkeakoulujen, toisen asteen oppilaitosten, yritysten, julkisen sektorin ja kansalaisyhteiskunnan yhteistyö synnyttää ratkaisuja globaaleihin ympäristöhaasteisiin toimenpidettä 2. Toteutetaan pilotointi- ja demonstraatiokohteita, joilla edistetään alueen ympäristö- ja ilmastohaasteiden ratkaisujen kaupallistamista ja levittämistä sekä tavoitetta 3. Itämeren alueen ympäristö- ja ilmastokestävin maatalous puolittaa ravinnevalumat ja parantaa Saaristomeren tilan tyydyttävästä hyvään. Lisäksi hanke edistää tavoitetta 18. Maakunnan kehittäminen tapahtuu luonnon kanssa sopusoinnussa ja sen arvot huomioiden. Luonnon monimuotoisuuden tukeminen nähdään välttämättömyytenä ja sitä tuetaan myös digitalisaation ja ennakoinnin keinoin.
Hankkeen kesto on 1.3.2025–31.12.2026. Hankkeen kokonaisbudjetti on 271 591 euroa. Hankeavustus on 100 %, eikä vaadi omarahoitusta. Hankkeelle on perustettu maakuntajohtajan päätöksellä kustannuspaikka 6073.