Maakuntahallitus, kokous 24.10.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 174 Valuma-aluetason vesienhallinnalla kuivuusriskien hallintaa - hankkeen käynnistäminen

VSLDno-2022-298

Valmistelija

  • Riikka Leskinen, toimialapäällikkö, riikka.leskinen@valonia.fi

Perustelut

​​​Valuma-aluetason vesienhallinnalla kuivuusriskien hallintaa -pilottihankkeen tavoitteena on tuottaa monistettava esimerkki siitä, miten toteutetaan vesienhallinnan, ja etenkin valumavesien pidättämisen avulla valuma-alueella kuivuusriskejä vähentäviä toimia. Kuivuusriskeissä tarkastellaan erityisesti riskejä maataloustuotannolle ja huomioidaan myös se, ettei ympäristön tila heikkene.

Pilottihankkeen toteutetaan Aurajoen valuma-alueella Paattistenjoella Maarian altaan yläpuolisella alueella. Pilottialue kuuluu Saaristomeren valuma-alueeseen. Pilottialueelle ehdotetaan ja suunnitellaan konkreettisia vesienhallinnan toimenpiteitä, joilla pyritään tasaamaan virtaamahuippuja ja tuottamaan viljelijöille mahdollisuus kasteluun kesän kuivimpina aikoina, kuitenkin huomioiden kasteluvesistön ekologinen tila. Ehdotetut toimenpiteet ylläpitävät myös luonnon monimuotoisuutta. Suunnitellut toimenpiteet on tarkoitus toteuttaa pilottihankkeen aikana.

Pilottihankkeesta saadaan poimittua käytännöt sille, miten valumavesien pidätystä kannattaa yhdistää kastelutarpeeseen ja miten yksittäisiä pienempiä toimia voidaan toteuttaa ilman yhteistä koordinointia niin, että se palvelee koko valuma-alueen etua.

Pilottihankkeen suunnittelusta, toteutuksesta ja tuloksista viestitään aktiivisesti. Viestintä on tärkeässä roolissa, jotta ehdotetut toimenpiteet saadaan jalkautettua valuma-alueen toimijoiden käytäntöihin. Pilottihankkeen aikana tehdään tiivistä yhteistyötä viljelijöiden lisäksi maatalouden neuvojien kanssa. Valuma-aluesuunnittelua kuivuusriskien hallinnassa edistetään toimijalähtöisesti, jotta pilottihankkeessa tuotettava tieto sekä toimintamallit vastaavat mahdollisimman hyvin käytännön toimijoiden tarpeita. Pilottihankkeen valuma-aluesuunnitelma, toimintamalli sekä viestintämateriaalit ovat käytettävissä ja mitoitettavissa myös muille valuma-alueille ja muihin maakuntiin.

Hankkeen toteutusaika on 1.11.2022 - 31.10.2024. Hanke toteuttaa erityisesti Varsinais-Suomen maakuntastrategian toimenpidettä 6: Tehdään Varsinais-Suomesta maatalouden kestävien ratkaisujen pilotointialue: lisätään vaikuttavimpien viljelymenetelmien käyttöä ja kokeillaan ennakkoluulottomasti uusia ratkaisuja. Hankkeen kokonaisbudjetti on 250 134 €. Budjetti kattaa Valonian hankekustannukset eikä Valonialla ole sen osalta omarahoitusosuutta. Kokonaisbudjetin lisäksi Varsinais-Suomen ELY-keskus osoittaa pilottihankkeen toteutukseen noin 4 htkk työaikaa ja Valonia osoittaa hankkeelle Varsinais-Suomen vesistökunnostusverkostotyön kautta 2 htkk työaikaa.  Hankkeelle perustetaan oma kustannuspaikka.

Lisätiedot: Vesi- ja luontoasiantuntija Jarkko Leka puh. 040 197 2265 (etunimi.sukunimi@valonia.fi)

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Häkämies, maakuntajohtaja, kari.hakamies@varsinais-suomi.fi

Maakuntahallitus päättää

1. käynnistää Valuma-aluetason vesienhallinnalla kuivuusriskien hallintaa -hankkeen

2. ottaa hankkeelle käyttöön kustannuspaikan, jonne omarahoitusosuus siirretään

3. että hankkeen tilivelvollinen on suunnittelujohtaja Heikki Saarento, joka myös allekirjoittaa hankkeeseen liittyvät sopimukset ja sitoumukset

Päätös

Toimialapäällikkö Riikka Leskinen esitteli asian.

Ehdotus hyväksyttiin.

_____


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi  tehdä kuntalain 134 §:n 1 mom. mukaisen kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen). Kuntayhtymän viranomaisen päätöksestä oikaisuvaatimuksen saa tehdä myös kuntayhtymän jäsenkunta ja sen jäsen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Varsinais-Suomen liiton maakuntahallitus
Linnankatu 52 B
PL 273
20101 Turku
sähköposti: kirjaamo@varsinais-suomi.fi

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava kuntayhtymän kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen. Tuomioistuinten ja eräiden oikeushallintoviranomaisten suoritteista perittävistä maksuista annetun lain (1455/2015) nojalla muutoksenhakijalta peritään oikeudenkäyntimaksua hallinto-oikeudessa 260 euroa.

Oikaisuvaatimuksen sisältö

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen ja se on tekijän allekirjoitettava.