Maakuntahallitus, kokous 24.10.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 167 Uudistuva ja Osaava Suomi 2021-2027 Suomen rakennerahasto-ohjelman mukaiset myönteiset ja kielteiset EAKR-rahoitusesitykset

VSLDno-2022-299

Valmistelija

  • Tarja Nuotio, aluekehitysjohtaja, tarja.nuotio@varsinais-suomi.fi
  • Marja Anttila, erikoissuunnittelija, marja.anttila@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Etelä-Suomen maakuntien ohjelmakauden 2021-2027 ensimmäinen EAKR-hankehaku (Euroopan aluekehitysrahasto) toteutui ajalla 12.5.-16.6.2022. Haussa oli avoimena sekä toimintalinja 1 Innovatiivinen Suomi (erityistavoitteet 1.1. Tutkimus- ja innovointivalmiuksien ja kehittyneiden teknologioiden käyttöönoton parantaminen ja 1.2. Digitalisaation etujen hyödyntäminen kansalaisten, yritysten ja julkishallinnon hyväksi) että toimintalinja 2 Hiilineutraali Suomi (erityistavoitteet 2.1. Energiatehokkuustoimenpiteiden edistäminen ja kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen, 2.2. Ilmastonmuutokseen sopeutumisen, riskien ehkäisemisen ja katastrofivalmiuden ja -palautuvuuden edistäminen ja 2.3. Kiertotalouteen siirtymisen edistäminen).

Haun painopisteitä ohjasivat maakuntaohjelma 2022–2025 sekä siihen liittyvä alueen älykkään erikoistumisen strategia. Varsinais-Suomen osalta maakuntaohjelman älykkään erikoistumisen kärjiksi on valittu seuraavat teemat: 1) Sininen talous ja uudistuva teollisuus, 2) Innovatiiviset ruokaketjut sekä 3) Lääke- ja terveysteknologia. Varsinais-Suomen liiton käytössä oleva myöntövaltuus tässä haussa oli yhteensä 3,41 miljoonaa euroa, josta toimintalinja 1 noin 1,16 miljoonaa euroa ja toimintalinja 2 noin 2,25 miljoonaa euroa. Maakunnan yhteistyöryhmän hyväksymän rahoitussuunnitelman mukainen rahoitusjako sitoo rahoituksen kohdentamista.   

Haku oli yksivaiheinen ja hakemukset jätettiin sähköisessä EURA2021 -järjestelmässä. Varsinais-Suomeen kohdistui 19 hankekokonaisuutta, joista yksi on ylimaakunnallinen. Hankkeissa, joissa on enemmän kuin yksi toteuttaja jokainen hankepartneri on esittänyt oman hankehakemuksensa. Yhteensä erillisiä hankehakemuksia on 51 kpl.  

Hankehakemukset käsiteltiin rahoittajista koostuvien edustajien muodostamassa maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristössä 2.9.2022 ja 16.9.2022. Lisäksi hankkeista on pyydetty sisältöarvioita riippumattomilta alan asiantuntijatahoilta. Hankearvioinnin yhteydessä hankkeet pisteytettiin eri kriteerin osalta ja hankekohtaiset yhteispisteet ohjasivat rahoitusesitysten tekoa. EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelman yleisten valintakriteerien ja erityisten valintaperusteiden lisäksi hakemuksissa tuli huomioida Varsinais-Suomen maakuntaohjelman 2022-2025 painopisteet ja älykkään erikoistumisen kärjet. Haussa oli käytössä minimipistemäärä. Hakemuksen tuli arvioinnissa saada vähintään puolet erityistavoitteen maksimipistemäärästä tullakseen rahoitetuksi.

Hankehakemukset on käsitelty kattavasti maakuntahallituksen alaisessa hankerahoitusjaostossa 21.10.2022.

Lain alueiden kehittämisestä ja Euroopan unionin alue- ja rakennepolitiikan toimeenpanosta mukaan maakunnan yhteistyöryhmä antaa välittävälle toimielimelle rahoittajaa sitovan lausunnon alueellisesta hankkeesta, joka on alueen kehittämisen kannalta tai kokonaiskustannusarvioltaan merkittävä ja jolle haetaan tukea Euroopan unionin alue- ja rakennepolitiikan ohjelmasta.

Varsinais-Suomen maakunnan yhteistyöryhmä esittää kokouksessaan 24.10.2022 päätöksistä vastaavalle Uudenmaan liitolle (välittävä toimielin) sitovat myönteiset ja kielteiset lausunnot yhteistyöryhmän sihteeristön ja hankerahoitusjaoston esitysten pohjalta seuraaville hankehakemuksille. Tukea myönnetään yhteensä enintään 2 749 766 euroa. Ennen rahoituspäätöksen tekemistä rahoittaja käy tarvittaessa tuenhakijan kanssa tarkentavat rahoitusneuvottelut hankesuunnitelmaan tarvittavista muutoksista. Esityslistan oheismateriaalina on sekä myönteisten että kielteisten hankkeiden valintaesitykset.

Myönteiset rahoituspäätösesitykset

Hankkeen nimi

Päätoteuttaja, muut toteuttajat

myönnettävä enimmäisrahoitus (€)

Toimintalinja 1.1.

 

 

Merimerkit

Lahden seudun kehitys Ladec OY, muut toteuttajat Turun yliopisto ja Posintra (Satakunta)

161 030

SOMA- Soteyksiköt terveysteknologiakehityksen mahdollistajana

Turun ammattikorkeakoulu, muut toteuttajat Yrityssalo Oy, Salon kaupunki,

233 932

SafeSea-testialusta

Turun ammattikorkeakoulu Oy, muut toteuttajat Ab Yrkeshögskolan vid Åbo Akademi, Turku Science Park Oy Ab

342 590

Synteettisen terveysdatan testialusta

Turun yliopisto, muut toteuttajat Turku Science Park Oy Ab, Turun ammattikorkeakoulu Oy, Varsinais-Suomen Sairaanhoitopiiri  ky

346 181

Toimintalinja 2.1.

 

 

ULLEVI- Uutta liiketoimintaa lämpöenergian varastoinnista

Turun ammattikorkeakoulu Oy Ab, muut toteuttajat Turku Science Park Oy Ab, Åbo Akademi

353 425

ULLEVI-Investointihanke

Turun ammattikorkekoulu Oy Ab

26 390

Next Level_ Nokka kohti muutosjoustavaa ja kestävää kasvua

Ukipolis OY, muut toteuttajat Yrityssalo O, Turun ammattikorkeakoulu Oy Ab, Kimitoöns kommun

510 656

Hybridikontti-  Synteettisten uusiutuvien meripolttoaineiden tutkimusalusta

Turun ammattikorkeakoulu Oy Ab

181 913

Hybridikontti- Synteettisten uusiutuvien meripolttoaineiden tutkimusalusta: investointiosio

Turun ammattikorkeakoulu Oy Ab

114 188

Toimintalinja 2.3.

 

 

SARA-Kotimaisen saven käyttö ympäristöystävällisenä rakennusmateriaalina

Åbo Akademi, muut toteuttajat Turun ammattikorkeakoulu Oy Ab, Geologian tutkimuskeskus

479 461

yhteensä

 

2 749 766

Kielteiset rahoituspäätösesitykset

Hankkeen nimi

Päätoteuttaja, muut toteuttajat

Toimintalinja 1.1.

 

 

 

LIRU: Liikunnan ja ruuan testialustapalvelut

Turun ammattikorkeakoulu Oy Ab

Lisäävästä valmistuksesta valmiiseen tuotteeseen (LiVaTPro)

Turun ammattikorkeakoulu Oy Ab, muut toteuttajat Turun yliopisto

Lisäävästä valmistuksesta valmiiseen tuotteeseen (LiVaTPro)- investointihanke

Turun ammattikorkeakoulu, muut toteuttajat Turun yliopisto

ReguBoost- Regulaatio-osaaminen terveysteknologian tuotekehityksen vauhdittajana

Turun yliopisto, muut toteuttajat Turku Science Park Oy Ab

Health Innovation Hub

Turku Science Park Oy Ab, muut toteuttajat Turun ammattikorkeakoulu Oy Ab, Turun yliopisto, Åbo Akademi

Älykäs kaupunkikehittäminen digitaalisten kaksoismallien pohjalta

Turun yliopisto, muut toteuttajat Turku Science Park Oy Ab, Turun ammattikorkeakoulu Oy Ab

Ketterät tutkimuspalvelut

Turun yliopisto

Parantola Living Lab

Paimion Parantola- säätiö sr muut toteuttajat Teknologian kehittämiskeskus VTT Oy

Toimintalinja 1.2.

 

5G digitalisaation infrastruktuurien veturina (5G-DiVe)

Turun ammattikorkeakoulu Oy Ab

5G digitalisaation infrastruktuurien veturina (5G-DiVe)-investointihanke

Turun ammattikorkeakoulu Oy Ab

GoldDigi- Digipalveluiden käyttökokemus ja saavutettavuus

Turun ammattikorkeakoulu

Toimintalinja 2.1

 

TAKE energy  - Nokka kohti muutosjoustavaa ja kestävää kasvua

Turun ammattikorkeakoulu, muut toteuttajat Turun yliopisto

Tekno-hiili

Turun ammattikorkeakoulu

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Häkämies, maakuntajohtaja, kari.hakamies@varsinais-suomi.fi

Maakuntahallitus sitoutuu omalta osaltaan Varsinais-Suomen maakunnan yhteistyöryhmän (MYR) kokouksessa 24.10.2022 hankehakemuksille annettaviin sitoviin lausuntoihin, joilla haetaan rahoitusta Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027 EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelmasta Etelä-Suomen koordinaatioon kuuluvien maakuntien liittojen 12.5.–16.6.2022 järjestämässä EAKR-haussa.

Maakuntahallitus kohdentaa edellä esitetyille hankkeille työ- ja elinkeinoministeriön Varsinais-Suomen liitolle osoittamaa vuosien 2021-2022 myöntämisvaltuutta käyttäen EAKR- ja valtion rahoitusta yhteensä korkeintaan 2 749 766 euroa, kuitenkin enintään 70% hyväksyttävistä hankkeiden kokonaiskustannuksista

Ennen rahoituspäätöksen laatimista rahoittaja käy tuenhakijoiden kanssa tarvittaessa tarkentavat rahoitusneuvottelut hankesuunnitelmaan mahdollisesti tehtävistä muutoksista.

Päätös

Merkittiin, että Juhani Nummentalo ja Pekka Kuusisto  ilmoittivat olevansa esteellisiä (yhteisöjäävi) ja poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi.

Elinkeinopäällikkö Petteri Partanen esitteli asian.

Ehdotus hyväksyttiin.

_____

 

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi  tehdä kuntalain 134 §:n 1 mom. mukaisen kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen). Kuntayhtymän viranomaisen päätöksestä oikaisuvaatimuksen saa tehdä myös kuntayhtymän jäsenkunta ja sen jäsen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Varsinais-Suomen liiton maakuntahallitus
Linnankatu 52 B
PL 273
20101 Turku
sähköposti: kirjaamo@varsinais-suomi.fi

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava kuntayhtymän kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen. Tuomioistuinten ja eräiden oikeushallintoviranomaisten suoritteista perittävistä maksuista annetun lain (1455/2015) nojalla muutoksenhakijalta peritään oikeudenkäyntimaksua hallinto-oikeudessa 260 euroa.

Oikaisuvaatimuksen sisältö

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen ja se on tekijän allekirjoitettava.