Maakunnan yhteistyöryhmä, kokous 18.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 58 Keski-Suomen ELY-keskuksen ESR+-hankkeet, myönteiset esitykset

VSLDno-2023-663

Perustelut

Maakunnan yhteistyöryhmä antaa rahoittajaa sitovan lausunnon Uudistuva ja osaava Suomi - ohjelman 2021–2027 (ESR/EAKR) maakunnan kehittämisen kannalta merkittävistä tai kokonaiskustannusarvioltaan suurista alueelliseen suunnitelmaan perustuvista hankkeista ALKE - lain § 27 ja 28:ien mukaisesti (pl. yritystukihankkeet). Yhteistyöryhmä ottaa EAKR/ESR- rakennerahastohankkeen käsiteltäväkseen, kun hankkeelle haettu EU:n ja valtion rahoitus yhteensä koko toteutusaikana on vähintään 300 000 euroa tai kun hanke on sihteeristössä määritelty merkittäväksi ohjelman ja/tai maakunnallisen kehittämisen kannalta (alle 300 000 euron hankkeet) tai jos yhteistyöryhmän tai sen sihteeristön puheenjohtaja tai sihteeristön jäsen näin esittää. 

Edellä määriteltyjen rakennerahastohankkeiden (pl. yritystukihankkeet) osalta maakunnan yhteistyöryhmä antaa hankkeesta rahoittajaa (Keski- Suomen ELY- keskus) sitovan lausunnon sihteeristön esityksen pohjalta. Rahoittava viranomainen voi poiketa yhteistyöryhmän rahoittamista koskevasta puoltavasta lausunnosta, jos tuen myöntäminen olisi vastoin Euroopan unionin tai kansallista lainsäädäntöä tai jos hanke ei olisi ohjelmanmukainen. 

Keski-Suomen ELY-keskuksen uuden ohjelmakauden toinen ESR + hankehaku päättyi 6.4.2023. Hakuun saapui Varsinais-Suomeen kokonaan tai osittain kohdistuvia hakemuksia erityistavoitteeseen 4.2. Uutta osaamista työelämään kaikkiaan 51, jotka koskivat 26 eri hanketta. Hakemuksista 11 oli yhden toteuttajan hankkeita ja 15 oli ryhmähankehakemuksia, joissa yksittäisten hakemusten määrä vaihteli 2–6 hakemuksen välillä. Hakemuksista useampi kohdistui Varsinais-Suomen lisäksi myös muihin maakuntiin (Pirkanmaa, Satakunta, Pohjanmaa). Hakemuksilla on haettu tukea yhteensä noin 11, 1 miljoonaa euroa (ml. ylimaakunnallisen hankkeiden osalta myös muihin maakuntiin kohdentuva rahoitus). Kaikkiaan 26 hankkeesta 14 on hylätty yleisillä valintaperusteilla ja kaksi on hylätty erityisillä valintaperusteilla. Rahoitukseen esitetään 9 hanketta. Yhden hankkeen osalta valintaesitys tuodaan MYR:n kokoukseen myöhemmin.  

Erityisillä valintaperusteilla arvioitavaksi edenneistä erityistavoitteen 4.2. kaikkiaan 12 hakemuksesta MYR:n käsiteltävänä 18.12.2023 on kuusi hanketta.  

 

Keski-Suomen ELY-keskuksen ESR-hankkeet, myönteiset esitykset:

Erityistavoite 4.2. Uutta osaamista työelämään

Maakunnan yhteistyöryhmän käsittelyyn menevät Keski- Suomen ELY- keskuksen ESR- hankkeet, myönteinen esitys ryhmähankkeelle R-00716 MUUSA 

Hankehakijat: 

  • Päähanke         202689              Turun yliopisto 
  • Osahanke         202697              Tampereen ammattikorkeakoulu Oy 
  • Osahanke         202849              Tampere Startup Hub Oy          

Hakemus on esitelty Varsinais-Suomen maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristössä 1.6.2023. Myönteinen valintaesitys hankkeelle on käsitelty maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristössä 8.12.2023. Pirkanmaan maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristön käsittelyssä hakemus on ollut 15.12.2023. 

Hanke tuo aiempaa kirjavamman joukon kansalaisia startup-palvelujen ja arvojen äärelle. Hankkeen kohderyhmälle (eri-ikäinen työikäinen väestö: työssä olevat, työttömät, opiskelijat) pyritään tarjoamaan ratkaisuja oman toimijuuden, työn ja uran rakentamiseen hankkeessa järjestettävän MUUSA-toiminnan kautta. Yrittäjämäisen startup-toiminnan, -ajattelun, - asenteen ja -hengen lisääntyminen alueilla toimii katalysaattorina niin alueiden startup-yrittäjyyden lisääntymiselle kuin osallistuvien henkilöiden yrittäjyystaitojen ja minäpystyvyyden tunteeseen. Hankkeen konkreettinen tulos on mm. muille alueille levitettävät MUUSA-palvelumalli ja MUUSA-käsikirja. Hankkeeseen osallistuu kaikkiaan n. 310 henkilöä ja osallistuvia yrityksiä on n. 30.

Hanke kohdistuu Varsinais-Suomeen ja Pirkanmaalle. Kustannukset ovat enintään 793 248 euroa ja tuen osuus on enintään 634 598 euroa (Varsinais-Suomen osuus 318 006 euroa ja Pirkanmaan osuus 316 592 euroa). Hankkeen valintaesitys on oheismateriaalina. 

 

Maakunnan yhteistyöryhmän käsittelyyn menevät Keski- Suomen ELY- keskuksen ESR- hankkeet, myönteinen esitys ryhmähankkeelle R-00732 Osaamisraketti – uudella osaamisella yritys kasvuun.

R- 00732 Osaamisraketti – uudella osaamisella yritys kasvuun 

Hankehakijat: 

  • Päähanke         202292              Turun ammattikorkeakoulu Oy 
  • Osahanke         202813              Yrityssalo Oy 

Hakemus on esitelty Varsinais-Suomen maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristössä 1.6.2023. Myönteinen valintaesitys hankkeelle on käsitelty maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristössä 8.12.2023. 

Hankkeen tavoitteena on luoda pk-yrittäjille ja heidän työntekijöilleen (pääasiallinen kohderyhmä) jatkuvan oppimisen mahdollisuuksia luomalla valmennuskokonaisuus, jonka avulla kohderyhmällä on mahdollisuus itse kehittyä ja samalla kehittää yritystoimintaa ja menestysmahdollisuuksia muuttuvassa toimintaympäristössä. Osallistujat laativat itselleen oppisopimukset ja hankkeessa tarjottavien Bootcampien, Verkkotreenien ja Kehitysmoottorin kautta vahvistaa omaa osaamistaan niin, että he voivat hankkeen päätteeksi suorittaa liiketoiminnan uudistaja -osaamismerkin. Hankkeen kehitetyt työkalut ja mallinnukset ovat myöhemmin laajemminkin hyödynnettävissä. Hankkeeseen osallistuu kaikkiaan n. 120 henkilöä ja osallistuvia yrityksiä on n. 105. 

Hanke kohdistuu Varsinais-Suomeen. Kustannukset ovat enintään 400 823 euroa ja tuen osuus on enintään 320 660 euroa. Hankkeen valintaesitys on oheismateriaalina. 

 

Maakunnan yhteistyöryhmän käsittelyyn menevät Keski-​Suomen ELY-​keskuksen ESR-​hankkeet, ​myönteinen esitys hankkeelle 202072 Akateemisten räätälöidyt trainee-ohjelmat

202072 Akateemisten räätälöidyt trainee-ohjelmat, hakijana Turun yliopisto

Hakemus on esitelty Varsinais-Suomen maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristössä 1.6.2023. Myönteinen valintaesitys hankkeelle on käsitelty maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristössä 24.11.2023.

Hankkeessa vastataan työelämän uusiin osaamistarpeisiin ja koulutuksen ja työelämän välisen nivelvaiheen ongelmakohtiin luomalla yliopisto-opiskelijoiden ja vastavalmistuneiden palkkaamiseen kannustava trainee-ohjelma-konsepti. Hankkeessa luodaan uuden trainee-ohjelman perusrakenne, joka sisältää 6-9 kk:n mittaisen työssäoppimis- ja koulutusjakson sekä sitä tukevat perehdytyssuunnitelman ja vertaistapaamiset. Hankkeessa luodaan lisäksi osaamiskartoitustyökalu ja rakennetaan verkostomainen täydennyskoulutuksen tarjotin. Koulutuksissa hyödynnetään myös muiden koulutuksen tarjoajien tarjontaa. Tuloksena on mallinnettu yliopistovetoinen trainee-ohjelma. Hankkeeseen osallistuu 30 yritystä ja 200 henkilöosallistujaa.  

Hanke kohdistuu Varsinais-Suomeen. Kustannukset ovat enintään 619 170 euroa ja tuen osuus on enintään 495 336 euroa. Hankkeen valintaesitys oheismateriaalina.

 

Maakunnan yhteistyöryhmän käsittelyyn menevät Keski-​Suomen ELY-​keskuksen ESR-​hankkeet, ​myönteinen esitys ryhmähankkeelle R-00662 Jatkuvan oppimisen alueellinen ekosysteemi.

R-​00662 Jatkuvan oppimisen alueellinen ekosysteemi

Hankehakijat:

  • Päähanke        202094             Turun kaupunki
  • Osahanke        202311             Lounais-Suomen koulutuskuntayhtymä
  • Osahanke        202313             Turun ammattikorkeakoulu Oy
  • Osahanke        202315             Åbo Akademi
  • Osahanke        202316             Raision Seudun Koulutuskuntayhtymä
  • Osahanke        202317             Turun kristillisen opiston säätiö sr

Hakemus on esitelty Varsinais-Suomen maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristössä 1.9.2023. Myönteinen valintaesitys hankkeelle on käsitelty maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristössä 24.11.2023.

Hankkeen tavoitteena on luoda Varsinais-Suomen jatkuvan oppimisen strategia sekä rakentaa sitä toteuttava alueellinen jatkuvan oppimisen ekosysteemi. Hanke perustuu laajaan maakunnalliseen yhteistyöhön ja yhteisesti havaittuun tarpeeseen jatkuvan oppimisen palvelujen paremmasta koordinoinnista. Ryhmähanke on Turun kaupungin osaamisen kärkihankkeen koordinoima laaja kehittämiskokonaisuus, johon ovat hanketoimijoiden lisäksi aiesitoumuksin sitoutuneet jatkuvan oppimisen kannalta keskeiset varsinaissuomalaiset toimijat. Hanketoimijoiden keskinäinen työnjako on selkeä ja vastuualueet selvästi määritelty eri osahankkeissa. Vapaan sivistystyön, ammatillisen koulutuksen ja korkeakoulujen jatkuvan oppimisen palveluja kehitetään omissa alaverkostoissaan, minkä lisäksi alueellisesti tärkeän ruotsinkielisen palvelupolun luominen tapahtuu omassa verkostossaan. Turun kaupungin koordinointivastuu kattaa sekä jatkuvan oppimisen ekosysteemityön että strategiatyön. Kyse on maakunnan tasolla erittäin tärkeästä verkostohankkeesta. Hankkeeseen osallistuu 93 yritystä, osallistuvia henkilöitä ei ole.

Hanke kohdistuu Varsinais-Suomeen. Kustannukset ovat enintään 984 035 euroa ja tuen osuus on enintään 779 424 euroa.

 

Maakunnan yhteistyöryhmän käsittelyyn menevät Keski-​Suomen ELY-​keskuksen ESR-​hankkeet, ​myönteinen esitys ryhmähankkeelle R-00694 AidVerse – viranomaiset turvallisesti työuralle metaversumilla

R-00694 AidVerse – viranomaiset turvallisesti työuralle metaversumilla

Hankehakijat:

  • Päähanke        202505             Turun ammattikorkeakoulu Oy
  • Osahanke        202506             Varsinais-Suomen hyvinvointialue

Hakemus on esitelty Varsinais-Suomen maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristössä 15.9.2023. Myönteinen valintaesitys hankkeelle on käsitelty maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristössä 24.11.2023.

Hankkeessa tuetaan jatkuvan oppimisen avulla eri-ikäisiä ensihoidon ja pelastusalan työntekijöitä ja kehitetään heidän osaamistaan sekä perehtymistään työelämään. Hanke toteutetaan pilottina ensisijaisesti Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen ensihoitajille ja pelastajille ja Turun AMK:n loppuvaiheen ensihoitajaopiskelijoille sekä ensihoidon ja pelastuslaitoksen opettajille, opetusensihoitajille ja esihenkilöille. Hankkeessa luodaan yhteistyössä hankeorganisaatioiden kanssa innovatiiviseen metaverse-teknologiaan perustuva virtuaalinen oppimisympäristö AidVerse, joka mahdollistaa laadukkaan perehdytyksen, mentoroinnin ja esimerkiksi työturvallisuuden huomioimisen uudella tavalla. Luotava oppimisympäristö mahdollistaa harjoittelun sekä etänä että paikan päällä laboratoriossa (AidVerse-Lab), jolloin mahdollistuu mm. todellisten hoitovälineiden käyttäminen ja konkreettinen tekeminen integroituna mix-todellisuuteen ja reaalidataan. Oppimisympäristöön luodaan 6 harjoitusskenaariota sekä kehitetään virtuaalinen mentorointimalli ja sinne viedään pelastuslaitoksella käytössä oleva vertaispurku-malli. Lisäksi kehitetään osaamispassi todentamaan kehittynyttä osaamista. Hankkeeseen osallistuu 1 yritys ja 227 henkilöosallistujaa.

Hanke kohdistuu Varsinais-Suomeen. Kustannukset ovat enintään 433 451 euroa ja tuen osuus on enintään 346 757 euroa. Hankkeen valintaesitys oheismateriaalina. 

 

Erityistavoite 5.1. Turvaverkkoja nuorten tulevaisuuteen

 

Maakunnan yhteistyöryhmä antaa rahoittajaa sitovan lausunnon Uudistuva ja osaava Suomi - ohjelman 2021 -​2027 (ESR/EAKR) maakunnan kehittämisen kannalta merkittävistä tai kokonaiskustannusarvioltaan suurista alueelliseen suunnitelmaan perustuvista hankkeista ALKE -​lain § 27 ja 28:ien mukaisesti (pl. yritystukihankkeet). Yhteistyöryhmä ottaa EAKR/ESR-​rakennerahastohankkeen käsiteltäväkseen,​ kun hankkeelle haettu EU:n ja valtion rahoitus yhteensä koko toteutusaikana on vähintään 300 000 euroa tai kun hanke on sihteeristössä määritelty merkittäväksi ohjelman ja/tai maakunnallisen kehittämisen kannalta (alle 300 000 euron hankkeet) tai jos yhteistyöryhmän tai sen sihteeristön puheenjohtaja tai sihteeristön jäsen näin esittää.

 Edellä määriteltyjen rakennerahastohankkeiden (pl. yritystukihankkeet) osalta maakunnan yhteistyöryhmä antaa hankkeesta rahoittajaa (Keski-​Suomen ELY-​keskus) sitovan lausunnon sihteeristön esityksen pohjalta. Rahoittava viranomainen voi poiketa yhteistyöryhmän rahoittamista koskevasta puoltavasta lausunnosta, ​jos tuen myöntäminen olisi vastoin Euroopan unionin tai kansallista lainsäädäntöä tai jos hanke ei olisi ohjelmanmukainen.

 Keski-Suomen ELY-keskuksen uuden ohjelmakauden ensimmäinen toimintalinjan 5. Sosiaalisten innovaatioiden Suomi ja sen erityistavoitteen 5.1. Turvaverkkoja nuorten tulevaisuuteen ESR + hankehaku päättyi 2.10.2023. Hakuun saapui Varsinais-Suomeen kohdistuvia hakemuksia vain yksi. Hanke on kahden eri toteuttajan ryhmähanke. Hakemuksella haettu tuki oli yhteensä 627 390 euroa. Hanketta esitetään rahoitettavaksi.

 

Maakunnan yhteistyöryhmän käsittelyyn menevät Keski- Suomen ELY- keskuksen ESR- hankkeet, myönteinen esitys ryhmähankkeelle R-01253 R- 01253 Vera – Vertaisuuden ja ammatillisuuden yhteinen toimintamalli kiireellisen sijoituksen prosessissa 

Hankehakijat: 

  • Päähanke         204545              Varsinais-Suomen hyvinvointialue 
  • Osahanke         204614              Oy Vasso Ab 

Hakemus on esitelty Varsinais-Suomen maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristössä 13.10.2023. Myönteinen valintaesitys hankkeelle on käsitelty maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristössä 8.12.2023.  

Vera-hankkeessa mallinnetaan kokemustoimijan ja ammattilaisen yhteistyö kiireellisen sijoituksen prosessissa kehittämällä systemaattinen rakenne ja uusia työkaluja lastensuojeluun. Hankkeen tavoitteena on vähentää nuorten sijoittamisen tarvetta, lisätä vanhempien osallisuutta sijoituksen prosessiin ja mahdollistaa ammattilaisten ja kokemustoimijoiden toimiminen tasavertaisina kumppaneita uudenlaisessa työympäristössä. Kehittämistyötä tehdään hankkeessa neljällä eri tasolla ja hankkeen konkreettiset toimenpiteet pitävät varsinaisen kehittämisen lisäksi sisällään eri mallien ja toimintatapojen kokeilun ja vakiinnuttamisen. Hankkeen kohderyhmänä on kiireellisesti sijoitetun nuoren ympärillä toimiva verkosto Varsinais-Suomen hyvinvointialueella. Hankkeen valintaesitys on oheismateriaalina. 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Tarja Nuotio, aluekehitysjohtaja, tarja.nuotio@varsinais-suomi.fi

Maakunnan yhteistyöryhmä antaa rahoittajaa sitovan myönteisen lausunnon hankkeista:

  • R-00716 MUUSA
  • R-00732 Osaamisraketti
  • 202072 Akateemisten räätälöidyt trainee-ohjelmat
  • R-​00662 Jatkuvan oppimisen alueellinen ekosysteemi
  • R-00694 AidVerse – viranomaiset turvallisesti työuralle metaversumilla
  • R-01253 Vera

Päätös

Kimmo Aho ilmoitti olevansa esteellinen R-​00662 Jatkuvan oppimisen alueellinen ekosysteemi -hankkeen päätöksen teossa (Raseko / hallituksen jäsen).

Piia Elo ilmoitti olevansa esteellinen R-​00662 Jatkuvan oppimisen alueellinen ekosysteemi -hankkeen päätöksen teossa (Turun kaupunki / apulaispormestari)

Mika Hannula ilmoitti olevansa esteellinen alla oleviin hankkeisiin (Turku AMK / hallituksen jäsen,Turun Yliopisto / vararehtori):

  • Hanke: R- 00732 Osaamisraketti – uudella osaamisella yritys kasvuun 
  • Hanke: R-00716 MUUSA 
  • Hanke: 202072 Akateemisten räätälöidyt trainee-ohjelmat, hakijana Turun yliopisto
  • R-​00662 Jatkuvan oppimisen alueellinen ekosysteemi
  • R-00694 AidVerse – viranomaiset turvallisesti työuralle metaversumilla

Mika Mannervesi ilmoitti olevansa esteellinen alla oleviin  hankkeisiin (Turku AMK / Hallituksen jäsen)

  • R-00694 AidVerse – viranomaiset turvallisesti työuralle metaversumilla
  • R-​00662 Jatkuvan oppimisen alueellinen ekosysteemi
  • R- 00732 Osaamisraketti – uudella osaamisella yritys kasvuun 

Asian käsittelyn ajaksi esteelliset poistuivat kokoustilasta.

Päätösehdotus hyväksyttiin.