Maakunnan yhteistyöryhmä, kokous 18.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 57 TKI- tiekartta valmistelun esittely

Valmistelija

  • Esa Högblom, erikoissuunnittelija, esa.hogblom@varsinais-suomi.fi

Perustelut

TKI-toiminnan aktivoimiseksi Suomessa on käynnissä mm. maakunnallisten TKI-tiekarttojen laatiminen. Varsinais-Suomen TKI-tiekarttaa 2024–2029 laaditaan parasta aikaa ja se valmistuu tammikuun lopussa. Tiekarttaa varten on haastateltu kymmeniä korkeakoulujen edustajia, erilaisia kärkialojen ryhmiä (mm. älykkään erikoistumisen asiantuntijaryhmät) ja yritysten edustajia. Joulukuun aikana muodostetaan varsinainen tiekartta esiin tulleiden TKI-toiminnan pullonkaulojen voittamiseksi. 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Tarja Nuotio, aluekehitysjohtaja, tarja.nuotio@varsinais-suomi.fi

Johtaja Aino Ukkola ja erityisasiantuntija Lotta Kujanpää esittelevät asian. 

Merkitään tiedoksi. 

Päätös

Erityisasiantuntija Lotta Kujanpää esitteli asian.

TKI-tiekarttatyön tavoitteena ja keskeisinä tulosodotuksina ovat yleisesti kirkastaa maakunnan profiloituminen T&K toiminnan kentässä, osoittaa TKI-rahoituksen painopisteet ja tulevaisuuden tutkimusaiheet ja määrittää keskeiset olemassa olevat ja potentiaaliset TKI-alustat sekä vaikuttaa seuraavaan EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelmakauden valmisteluun. Lisäksi tavoitteena on määritellä alat, joissa on ehyt arvoketju koulutuksesta tutkimukseen, alansa huippuyrityksiin ja TKI-toimintaa tukevaan infrastruktuuriin. Edelleen erilaiset yhteistyön ja verkostoitumisen tuomat hyödyt kuuluvat tulosodotuksiin.

Varsinais-Suomi on useissa mittauksissa yleensä maakunnista TKI-rahoituksen määrissä neljännellä sijalla Uudenmaan, Pirkanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan jälkeen. Menojen kokonaiskehitys on viime vuosina ollut kasvussa. Eräs keskeinen haaste liittyy kuitenkin yritysten saaman rahoituksen määrään ja kehitykseen, joka on selkeästi muita verrokkimaakuntia pienempi. Ero ei selity pelkästään tilastointikäytännöillä, jotka osaltaan esimerkiksi yritysten pääkonttorin sijaintipaikan perusteella saattavat vaikuttaa siihen mihin maakuntaan rahoitus kohdentuu. Myös yritysten oma aktiivisuus tilastokeskukselle tehtäviin ilmoituksiin vaikuttaa asiaan.

Yhteenveto materiaaleista tehdään vuodenvaihteessa ja TKI-tiekartan julkaisu tapahtuu alkuvuonna 2024.

Merkittiin tiedoksi.