Maakunnan yhteistyöryhmä, kokous 18.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 59 Keski-Suomen ELY-keskuksen ESR+-hankkeet, kielteiset esitykset

VSLDno-2023-663

Perustelut

Maakunnan yhteistyöryhmä antaa rahoittajaa sitovan lausunnon Uudistuva ja osaava Suomi -​ohjelman 2021 -​2027 (ESR/EAKR) maakunnan kehittämisen kannalta merkittävistä tai kokonaiskustannusarvioltaan suurista alueelliseen suunnitelmaan perustuvista hankkeista ALKE -​lain § 27 ja 28:ien mukaisesti (pl. yritystukihankkeet). Yhteistyöryhmä ottaa EAKR/ESR-​rakennerahastohankkeen käsiteltäväkseen,​ kun hankkeelle haettu EU:n ja valtion rahoitus yhteensä koko toteutusaikana on vähintään 300 000 euroa tai kun hanke on sihteeristössä määritelty merkittäväksi ohjelman ja/tai maakunnallisen kehittämisen kannalta (alle 300 000 euron hankkeet) tai jos yhteistyöryhmän tai sen sihteeristön puheenjohtaja tai sihteeristön jäsen näin esittää.

Edellä määriteltyjen rakennerahastohankkeiden (pl.yritystukihankkeet) osalta maakunnan yhteistyöryhmä antaa hankkeesta rahoittajaa (Keski-​Suomen ELY-​keskus) sitovan lausunnon sihteeristön esityksen pohjalta. Rahoittava viranomainen voi poiketa yhteistyöryhmän rahoittamista koskevasta puoltavasta lausunnosta, ​jos tuen myöntäminen olisi vastoin Euroopan unionin tai kansallista lainsäädäntöä tai jos hanke ei olisi ohjelmanmukainen.

Keski-Suomen ELY-keskuksen uuden ohjelmakauden toinen ESR + hankehaku päättyi 6.4.2023. Hakuun saapui Varsinais-Suomeen kokonaan tai osittain kohdistuvia hakemuksia erityistavoitteeseen 4.2. Uutta osaamista työelämään kaikkiaan 51, jotka koskivat 26 eri hanketta. Hakemuksista 11 oli yhden toteuttajan hankkeita ja 15 oli ryhmähankehakemuksia, joissa yksittäisten hakemusten määrä vaihteli 2-6 hakemuksen välillä. Hakemuksista useampi kohdistui Varsinais-Suomen lisäksi myös muihin maakuntiin (Pirkanmaa, Satakunta, Pohjanmaa). Hakemuksilla on haettu tukea yhteensä noin 11,​1 miljoonaa euroa (ml. ylimaakunnallisen hankkeiden osalta myös muihin maakuntiin kohdentuva rahoitus). Kaikkiaan 26 hankkeesta 14 on hylätty yleisillä valintaperusteilla ja kaksi on hylätty erityisillä valintaperusteilla. Rahoitukseen esitetään 9 hanketta. Yhden hankkeen osalta valintaesitys tuodaan MYR:n kokoukseen myöhemmin.

Maakunnan yhteistyöryhmän käsittelyyn menevät Keski-​Suomen ELY-​keskuksen ESR-​hankkeet, ​kielteinen esitys ryhmähankkeelle R-00728 MikroValmis

Hankehakijat:

  • Päähanke        202692             Turun yliopisto
  • Osahanke        202785             Turun ammattikorkeakoulu Oy

 

Hakemus on esitelty maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristössä 1.9.2023. Kielteinen valintaesitys hankkeelle on käsitelty maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristössä 24.11.2023.

Hankkeen tavoite on tukea ja kehittää pk-yritysten asiantuntijoiden kyvykkyyttä tunnistaa, määritellä ja käynnistää digimuutosta ja digikulttuuria tapauskohtaisilla ja vaikuttavilla resurssiviisailla keinoilla ja vahvistaa Pk-yritysten kasvua sekä kilpailukykyä. Hankkeessa kartoitetaan digimaturiteettikyselyä hyödyntäen osallistuvien pk-yritysten digitalisaation nykytilaa, tehdä siitä arvio sekä työstetään hankkeen tukemana yrityskohtaisissa työpajoissa digitalisaation tiekartta. Yritykset valitsevat itselleen sopivan digitaalisen ratkaisun ja toteuttavat sitä MikroValmis pilotissa. Kerättyjen kokemusten perusteella tuotetaan MikroValmis-toimintamalli ja -palvelu sekä konkreettisena lopputuloksena digitalisaatio-opaskirja.

Hanke kohdistuu Varsinais-Suomeen. Kustannukset ovat enintään 531 240 euroa ja tuen osuus on enintään 424 992 euroa. Hankkeen valintaesitys on oheismateriaalina.

Ehdotus

Esittelijä

  • Tarja Nuotio, aluekehitysjohtaja, tarja.nuotio@varsinais-suomi.fi

Maakunnan yhteistyöryhmä antaa rahoittajaa sitovan kielteisen lausunnon hankkeelle:

  • R-00728 MikroValmis

Päätös

Mika Hannula ja Mika Mannervesi ilmoittivat olevansa esteellisiä hankkeen päätöksen teossa (Turku AMK / Hallituksen jäsen, Turun Yliopisto / vararehtori)

Asian käsittelyn ajaksi he poistuivat kokoustilasta.

Päätösehdotus hyväksyttiin.