Maakunnan yhteistyöryhmä, kokous 18.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 56 Katsaus maakunnan tilasta

Valmistelija

  • Antti Vasanen, tietopalvelupäällikkö, antti.vasanen@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Varsinais-Suomen liitossa laaditaan kaksi kertaa vuodessa katsaus maakunnan viimeaikaisesta kehityksestä. Syksyn 2023 katsauksessa kiinnitetään erityistä huomiota Varsinais-Suomen väestönkasvuun, joka on viime aikoina kiihtynyt nopeasti. Katsauksessa tarkastellaan väestökasvun taustatekijöitä ja pureudutaan työikäisen väestön kehitykseen. Lisäksi katsauksessa analysoidaan maakunnan viimeaikaista työllisyyskehitystä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Tarja Nuotio, aluekehitysjohtaja, tarja.nuotio@varsinais-suomi.fi

Tietopalvelupäällikkö Antti Vasanen esittelee asian 

Merkitään tiedoksi 

Päätös

Varsinais-Suomen asukasluku on kasvanut vuoden 2023 aikana poikkeuksellisen voimakkaasti. Maakunnan väestö kasvoi lokakuussa yli 4 500 henkilöllä vuodentakaiseen verrattuna. Väestönkasvun taustalla on hyvin nopeasti lisääntynyt maahanmuutto ja tätä kautta syntynyt muuttovoitto.

Ulkomailta tuleva muuttovoitto kasvatti maakunnan asukaslukua lokakuun 2022 ja 2023 välisenä aikana yli 5 500 henkilöllä. Samaan aikaan muuttovoitto muualta Suomesta kasvatti asukaslukua noin tuhannella. Ilman muuttovoittoa alhainen syntyvyys olisi puolestaan vähentänyt Varsinais-Suomen väestöä lähes 2 000 henkilöllä. Varsinais-Suomen kunnista reilusti yli puolet on kasvanut. Salossa ja Vakka-Suomessa maahanmuutto on myös kasvanut selvästi. Turun kaupungin rooli veturina korostuu. Nopean väestönkasvun seurauksena lasten ja työikäisten määrä on kääntynyt kasvuun Varsinais-Suomessa.

Varsinais-Suomen työllisyystilanne on säilynyt kohtalaisena epävarmasta taloustilanteesta huolimatta. Varsinais-Suomeen työllisyysasteen trendiluku oli vuoden kolmannella neljänneksellä 73,7 %, mikä oli lähes prosenttiyksikön alempi kuin vuotta aiemmin ja käänsi trendikehityksen jyrkkään laskuun. Työttömyyskehitys antaa sen sijaan toisenlaisen kuvan maakunnan työllisyystilanteesta. Työttömyysaste nousi lokakuussa vain 0,2 prosenttiyksikköä, mikä oli valtakunnallisesti kolmanneksi paras luku. Alueiden työllisyystilanteet ovat tällä hetkellä melko epävakaita ja kehityksen suunnan arvioiminen on haastavaa. 

Merkittiin tiedoksi.